fbpx

“Street Fighter 6 is zonder enige twijfel de beste fighting game op dit moment”

Street Fighter 6
Zeven jaar en (bijna) vier maanden. Zo lang hebben fans van Street Fighter moeten wachten op een nieuwe game. En nu is het eindelijk zo ver. Met de release van Street Fighter 6 en binnenkort ook Mortal Kombat 1 en Tekken 8, kunnen liefhebbers van fighting games zich de komende maanden in de handen wrijven. Terwijl iedereen tijdens de open beta van 19 mei tot 21 mei al eens kon proeven van de game, mocht ik al aan de slag met de volledige versie van de game. Honderden Knock Outs, Throws, Special Moves en Critical Arts later, kunnen jullie hier mijn bevindingen lezen.

Op wereldtournee

Zonder enige twijfel kan je stellen dat World Tour de meest opvallende spelmodus is in Street Fighter 6. Wanneer je een fighting game gaat spelen, verwacht je namelijk niet snel dat deze een spelmodus zal bevatten waar je in een semi-open wereld in third person zal rondlopen met een eigen gecreëerde avatar. In World Tour ga je op avontuur op zoek naar de betekenis van strength. Het is dé ideale manier om wegwijs te raken in de wereld van Street Fighter.

Je start in Buckler Security Services, waar Luke, één van de speelbare characters in de overige spelmodi, jouw personal coach is. En jouw eerste opdracht is het aanmaken van jouw avatar. En dit is al meteen een belangrijk iets. De lengte van jouw ledematen en de grootte van jouw lichaam spelen namelijk een rol tijdens gevechten. Langere ledematen maken het makkelijker om tegenstanders te raken die verder weg staan maar een groot lichaam maakt van jou ook een makkelijker doelwit. Je zal dus al meteen een doordachte keuze moeten maken. Je kan jouw avatar achteraf wel altijd wijzigen. Hiervoor zal je wel Zenny (de in-game currency) moeten betalen. Zenny’s verdien je snel en makkelijk door bijvoorbeeld minigames te spelen en hoeven dus niet met echt geld aangekocht te worden.

Eens je jouw avatar aangemaakt hebt, start jouw avontuur en kan je meteen kiezen om de tutorial te spelen. Deze is heel simpel en leert je kennismaken met de basics maar ook met de informatie die je op jouw scherm te zien krijgt tijdens gevechten.

Welcome to Metro City

Na het doorlopen van de tutorial kom je in Metro City terecht, het centrum waar World Tour zich afspeelt. Naarmate het verhaal vordert kan je ook naar andere plekken op de wereld reizen zoals Italië. In Metro City krijg je toegang tot jouw device. Hierop kan je jouw berichten nalezen, missies raadplegen, de map bekijken, door jouw items bladeren, de muziek aanpassen enzovoorts. Maar het belangrijkste wat je op jouw device kan raadplegen is jouw Status. Hier kan je jouw Moves Listen Special Moves raadplegen en aanpassen. Special moves kunnen aangepast worden door student te worden van een Master, zoals Luke. Masters kom je doorheen jouw avontuur in World Tour tegen. Elke Master heeft zijn of haar kenmerkende vechtstijl. Het is aan jou om te ontdekken welke vechtstijl het beste bij jou past. Het is overigens mogelijk om Special Moves van verschillende Masters te combineren. Op die manier kan je een heel unieke stijl creëren die onvoorspelbaar is voor je tegenstander.

In Metro City loop je in third person rond met jouw avatar en voer je allerlei missies uit. Het voltooien van deze missies zorgt voor EXP waarmee je jouw avatar kan levelen. Telkens je een level naar omhoog gaat, ontvang je skill points. Met skill points kan je nieuwe skills unlocken zoals het verbeteren van jouw punches of kicks. Naast gewone EXP kan je ook Style EXP verdienen. Style EXP is gekoppeld aan de vechtstijl die je kiest. Indien je stijgt in Style Rank, bestaat de kans dat jouw Master jou nieuwe technieken aanleert. Style EXP kan verdiend worden door te spreken met Masters wanneer je missies voor deze voltooid hebt of door gevechten aan te gaan met personen die dezelfde vechtstijl gebruiken.

Verder zijn er in Metro City clothing shops om jouw avatar’s uiterlijk aan te passen en Stats te verbeteren, foodtrucks om jouw leven aan te vullen of om items te kopen die geconsumeerd kunnen worden bij aanvang van gevechten om jou zo een bepaalde boost te geven.

World Tour is een speltype waar ik als relatief nieuwe speler een aantal nieuwe dingen geleerd heb en dit op een zeer luchtige en aangename manier. De spelmodus ontvangt nieuwe en terugkerende spelers met open armen. Ik raad deze spelers dan ook aan om te starten met World Tour alvorens in de andere spelmodi te duiken.

Modern en klassiek

World Tour richt zich zoals hierboven aangehaald vooral op nieuwe en terugkerende spelers. Naast deze spelmodus heeft Capcom nog een andere grote nieuwigheid voorzien om het leven van nieuwkomers een stuk aangenamer te maken. Naast de traditionele Classic Controls kunnen spelers er nu ook voor kiezen om te spelen met Modern Controls en in sommige spelmodi met Dynamic Controls.

Met Modern Controls kunnen speciale aanvallen uitgevoerd worden met eenvoudige knoppencombinaties. Deze zijn ontworpen voor spelers die willen vechten zonder eerst de knoppencombinaties voor speciale aanvallen te memoriseren en te oefenen.

Met Dynamic Controls zal jouw character automatisch aanvallen en combo’s uitvoeren op basis van jouw positie ten opzichte van de tegenstander door een simpele druk op de Auto-Attack-knop. Dit type besturing is vooral bedoeld voor wanneer er vrienden of familie op bezoek zijn die totaal geen ervaring met fighting games hebben maar die tussendoor snel een potje willen spelen zonder hierbij al te veel te hoeven nadenken.

Classic Controls tot slot bestaan uit de traditionele zes knoppen indeling. Het is het besturingstype dat op competitief niveau het meeste gekozen zal worden omdat je hier volledige controle over jouw vechter hebt. Bij de Classic Controls kunnen spelers hun knoppenindeling vrij aanpassen waardoor een breed scala aan vechtstijlen mogelijk is.

Het is trouwens goed om te weten dat zowel de Classic Controls en Modern Controls gebruikt kunnen worden in alle speltypes en officiële toernooien. Dynamic Controls kunnen niet gebruikt worden tijdens onlinewedstrijden.

Aangezien ik zelf al wat Street Fighter 5 gespeeld heb, zweer ik trouw aan de Classic Controls omdat deze mij volledige controle over mijn vechter geven.

Nog meer nieuwigheden

Naast World Tour bevat Street Fighter 6 nog een compleet nieuwe spelmodus genaamd Battle Hub. Deze spelmodus was tijdens het reviewen van de game helaas niet beschikbaar aangezien de servers tijdens de reviewperiode offline bleven.

De Battle Hub is de plek waar alle spelers kunnen samenkomen en communiceren. Jouw avatar dat je gecreëerd hebt in World Tour, zal ook het character zijn dat je gebruikt wanneer je in Battle Hub vertoeft. Omdat ik deze spelmodus niet heb kunnen testen, verwijs ik jullie graag door naar de officiële website van de game waarvan de link helemaal onderaan deze review te vinden is. Hier kan alle info betreffende deze spelmodus gevonden worden.

Op vlak van gameplay is de Drive Gauge ongetwijfeld de grootste wijziging die ook voor de meest ervaren spelers wennen zal zijn en een impact zal hebben op ieders spelstijl. Zodra elke ronde begint, beschikt elke speler over een volledig gevulde Drive Gauge. Hiermee kunnen Drive Impacts, Drive Parry’s, Overdrive Arts, Drive Rushes en Drive Reversals uitgevoerd worden. Het is van groot belang om het systeem van de Drive Gauge goed te begrijpen want wanneer je jouw Drive Gauge helemaal uitgeblust hebt, kom je in een burnout situatie terecht en deze heeft grote nadelen. In de Practice Mode van de game kan je het systeem van de Drive Gauge op eigen tempo aanleren en begrijpen.

Mijn favoriete nieuwigheid in Street Fighter 6 is ongetwijfeld de Real Time Commentary die tijdens gevechten wordt voorzien. De commentatoren van de officiële Capcom Pro Tour en andere bekende persoonlijkheden becommentariëren je gevechten in realtime waardoor je een echte toernooi-ervaring krijgt. De commentatoren worden ook steeds enthousiaster naarmate de wedstrijd vordert en geven eenvoudig te begrijpen uitleg over het spel, wat dan weer bevorderend is voor beginners.

Vernieuwend en vertrouwd

Ondanks het feit dat Street Fighter 6 heel wat nieuwigheden bevat, hoeven ervaren spelers zich geen zorgen te maken. Alle vertrouwde spelmodi uit Street Fighter V zijn nog steeds aanwezig in Fighting Ground. In totaal bevat Fighting Ground vijf spelmodi.

In Arcade ga je met een character naar keuze opeenvolgende wedstrijden spelen tegen de computer om zo meer te weten te komen over de achtergrond van dit character. Aan het einde ontvang je als beloning speciale illustraties. Je kan hier een moeilijkheidsgraad instellen gaande van makkelijkste tot moeilijkste.

Practice is de spelmodus waar je, zeker als beginner, veel tijd aan zal besteden. Via de Tutorials leer je de basis, de gemiddelde en de gevorderde tutorials van het spel. Je kan dit doen met zowel de Classic, Modern en Dynamic Controls. Verder in mijn review kom ik uitgebreider terug op de Practice Mode.

Versus is de klassieke 1v1 spelmodus. Je neemt het hier offline tegen een vriend of de computer op. Voor meer variatie kan je kiezen voor Team Battles waarbij je aangepaste regels kan opstellen.

Extreme Battle is nieuw in Street Fighter 6. Persoonlijk zegt deze spelmodus mij totaal niets. Het is een soort van party mode waar je ongewone regels en gimmicks kan opleggen.

Tot slot is er uiteraard nog de belangrijkste en meest gespeelde spelmodus uit de game namelijk Online Ranked en Casual Matches. Bij Ranked Matches vecht voor je voor League Points (LP) tegen andere spelers om je rang te verhogen. Nieuw in Street Fighter 6 is dat LP nu per character wordt verdiend. Het League Point-systeem in Street Fighter 6 biedt meer bescherming voor beginnende spelers door het aantal verloren LP bij het verliezen van een gevecht te verminderen en een nieuwe Rank-down bescherming te introduceren. Wie niet zo competitief aangelegd is maar wel gewoon online wedstrijdjes wil spelen, kan Casual Matches spelen waar geen LP aan zijn verbonden.

Waarom Niet?

Ook al is Street Fighter 6 heel toegankelijk voor nieuwkomers en biedt World Tour een meer dan aangename kennismaking met de game, je gaat Street Fighter 6 niet kopen om enkel en alleen deze modus te spelen. Een fighting game ga je uiteindelijk kopen om het online al dan niet competitief tegen anderen op te nemen.

Zelf ben ik heel nieuw in het genre. Een aantal maanden geleden kocht ik met Street Fighter V mijn allereerste fighting game, en dit op 33-jarige leeftijd. Al heel snel werd duidelijk dat fighting games bijzonder moeilijk zijn om helemaal onder de knie te krijgen en dit met alle frustraties tot gevolg. Het uitvoeren en memoriseren van combo’s, de snelheid waarin dit dient te gebeuren, jouw eigen character en dit van jouw tegenstander vanbinnen en vanbuiten kennen, spacing, timing en zoveel meer zijn slechts enkele zaken die grondig aangeleerd moeten worden om mee te kunnen met de rest.

Nieuwkomers die echt goed willen worden in Street Fighter 6 hebben drie dingen nodig: tijd, geduld en veel oefening. Dit laatste kan in de uitgebreide Practice Mode die de game biedt. Eens je de Tutorial volledig doorlopen hebt, is de Character Guide een belangrijke volgende stap om te nemen. Eens je een character hebt gekozen waarvan je denkt dat hij of zij het beste bij jou past, kan je in de Character Guide leren hoe je alle special moves van dit character kan gebruiken en leer je handige tips en tricks die je kunnen helpen tijdens gevechten. Eens je dit helemaal onder de knie hebt, kan je allerlei Combo Trials oefenen. Deze zullen je leren hoe je opeenvolgende aanvallen uitvoert zodat je het maximale uit je character kan halen. Dit is een zeer pittige oefening die heel wat geduld en enige ervaring vereist.

Zelf doorliep ik de volledige Character Guide van Cammy. In de Practice Mode of tegen de computer kan ik al haar Special Moves zonder enig probleem uitvoeren. Maar eens ik online een wedstrijd speel tegen een betere tegenstander, lijkt het precies alsof ik alles vergeten ben. Dit omdat je geen halve seconde de tijd hebt om even na te denken en blindelings dient te anticiperen. Wanneer je eerst uren gespendeerd hebt om te oefenen met je character, kan dit zeer demotiverend aanvoelen. Dus wees hiervoor gewaarschuwd. Maar de aanhouder wint uiteindelijk altijd!

VERDICT

9

Street Fighter 6 is zonder enige twijfel de beste fighting game op dit moment. Er is enorm veel moeite gedaan om nieuwe en terugkerende spelers met open armen te ontvangen en welkom te heten in de wondere wereld van fighting games. Met World Tour schotelt Capcom ons een zeer aangename spelmodus voor dat nieuwkomers wegwijs zal maken. Ook zorgen de Modern Controls voor een enorme toegankelijkheid. Maar ook ervaren spelers zullen hun natte droom waargemaakt zien worden. Gevechten zien er knapper dan ooit uit door de grafische kracht van de RE Engine en Real Time Commentary zorgt voor de kers op de taart. De Drive Gauge tot slot zorgt voor een nieuw gameplay element waardoor ook de beste spelers nieuwe tactieken zullen moeten bedenken.

Pluspunten
+ Verwelkomt nieuwe en terugkerende spelers met open armen
+ World Tour is absolute meerwaarde voor nieuwkomers
+ Modern controls zorgen voor grotere toegankelijkheid
+
Graphics tijdens gevechten zijn zeer knap
+ Real Time Commentary brengt gevechten naar hoger niveau

Minpunten
– Vraagt heel wat oefening, tijd en geduld
– Kan in het begin heel overweldigend aanvoelen

Street Fighter 6
Beschikbaar vanaf 02/06/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon op deze aardbol zijn die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

%d bloggers liken dit: