fbpx

“Gollum is een aanfluiting die nooit de naam The Lord Of The Rings zou mogen dragen”

The Lord of The Rings: Gollum

“Amai, dat ziet er écht goed uit.” Het is een zin die nergens te horen was toen de eerste trailer van deze Gollum werd gelost. Niémand had er een goed oog in. Nochtans had developer Daedalic een geweldige IP en universe in handen met eindeloze mogelijkheden. Kon het dan toch nog goedkomen voor deze game? “NEEN.” is het korte antwoord. In grote, gigantisch beschamende hoofdletters:

NEEN

Waarom Niet?

TLOTetmaar

De aandachtige lezer merkt op dat ik deze review begin met de “Waarom Niet?”-sectie, en niet zoals anders met het “Waarom Wel?”-deel. Dat deel komt er ook niet aan. Dat deel bestaat hier niet. Dat deel heeft hier niks te zoeken.

We leven in een periode waarbij games cancellen, producties stopzetten en titels onthoofden schering en inslag zijn. Hoe het kan dat deze titel niét een soortgelijk lot heeft gekregen, is een mysterie. Vanaf de eerste trailer werd niet enkel duidelijk dat het er (grafisch) niet goed uit zag. Iedereen stelde zich collectief ook gewoon de vraag: “Een héle game met Gollum als hoofdpersonage? Heh? Wie zit daar nu in godsnaam op te wachten?”

Het is zowat alsof je de comic relief van je actiefilm de grote held maakt. Een overdaad wérkt gewoon niet. Gollum was altijd een sidequest-achtig karakter dat met nog meer screentime gewoon irritant zou zijn. En dat is exact wat hij in deze game is. Onsympathiek, moeilijk in te schatten en ééndimensionaal. Incapabel om het verhaal te dragen, al is er ook niet echt veel verhaal om mee te beginnen.

Geen applaus op FACTS

TLOTR: Gollum is een action-adventure game waarbij stealth en platforming centraal staan. De stealth is oersaai en biedt nooit een challenge. Daar mag je de oliedomme AI voor bedanken. De platforming is frustrerend, mist goede hit & connect detection en schommelt tussen onlogisch en oninteressant. Daarvoor mag je de clunky controls bedanken.

Grafisch is de game minstens twee generaties oud. Gandalf ziet eruit als een slechte cosplay van zichzelf die zelf op de FACTS catwalk geen applaus meer zou krijgen. Gezichtsanimaties lijken ze vergeten te zijn. Vreemd genoeg is de sound design wél on point. Al was ik de stem van Gollum enorm snel kotsbeu, ze zit wel vrij perfect qua voice acting.

Zelfs de camera draait zich om

Het merendeel van het verhaal focust zich op het gevangenschap van Gollum en geeft je saaie missies waarbij je voor de hand liggende doelen moet bereiken. Hier en daar is er wel eens een cool moment (vooral dan door leuke groteske wezens) maar er is altijd wel iéts dat je uit de vibe haalt. De slechte controls, saaie levels, lelijke graphics of het slaapverwekkende tempo. Kies maar uit.

Op launch kampte de game daarbovenop met een gigantische lading bugs. Die is intussen al deels weggewerkt. Er zijn nog regelmatig frustraties, maar ze worden minder. De camera angles werken nog steeds tegen en sommige karakters vielen al eens door de grond. Simpel gezegd mag developer Daedalic nog élke bug uit z’n game halen, het is toch nutteloos. Het basisproduct is zó slecht dat het zelfs vlot spelend vrij onspeelbaar aanvoelt.

Schoolslag in Mount Doom

Het is triest dat we anno 2023 nog steeds zien dat prachtige IP’s zoals The Lord Of The Rings schaamteloos gebruikt worden als cash grab voor onwetende jongeren, fans en andere liefhebbers. Gollum is geen euro waard. Andere reviewers hebben al genoeg gezegd dat deze game zou thuishoren in de vurigste dieptes van Mount Doom, dus laat mij het anders zeggen. Ik zou nog liever twintig baantjes gaan zwemmen in de lava van Mount Doom, dan nog een playthrough van Gollum te moeten doen. Mijn schoolslag is best wel oké.

VERDICT

2

Deze game is een aanfluiting die nooit de naam The Lord Of The Rings zou mogen dragen. Gollum is slecht op élk gebied. Grafisch vlieg je vijftien jaar terug in de tijd. De gameplay is eentonig en ééndimensionaal. De missies zijn repetitief, de levels leeg en levenloos en de controls enorm clunky. Er zijn meer bugs dan orcs en de AI is oliedom. Gollum is ook helemaal geen karakter om een TLOTR-verhaal te leiden. Gelukkig is het verhaal hier ook vrij afwezig. De audio is vrij goed, maar wat maakt dat uit als ik constant zelf luider “godmiljaar” lig te vloeken?

Pluspunten
+ De audio is goed

Minpunten
Grafisch gruwelijk
– Saaie gameplay
– Eentonige, lege levels
– Repetitieve missies
– Zeer slechte AI
– Breinloze stealth
– Bugs
– Vreemde camera angles
– Mislukte platforming
– Zwak verhaal
– Cash grab van de puurste soort

The Lord of the Rings: Gollum
Beschikbaar vanaf 25/05/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: