fbpx

“De Razer BlackWidow V4 Pro is een fantastisch commandocentrum onder je vingertoppen”

Razer BlackWidow V4 Pro

PC-gamers weten het als geen ander: een goed keyboard is onmisbaar als je lang en vooral comfortabel wil gamen. Toch is het niet zo evident, want smaken verschillen namelijk enorm. Er zijn fans van kleine, compacte keyboards, terwijl anderen juist zweren bij uit de kluiten gewassen exemplaren waarmee je ook nog eens zowat heel je systeem kan bedienen. Razer richt zich met de BlackWidow V4 Pro duidelijk op deze laatste doelgroep.

Waarom Wel?

Commandocentrum onder je vingertoppen

Wanneer ik deze Razer BlackWidow V4 Pro voor het eerst uit de doos nam, was het me meteen duidelijk dat ik wat extra ruimte zou moeten maken op mijn bureau. Dit keyboard is bijna gigantisch te noemen met zijn breedte van bijna 47 cm. Dat komt omdat Razer ervoor gekozen heeft om aan de linkerkant van het keyboard een extra rij met macrotoetsen toe te voegen. Maar daarover later meer.

Qua design kon de BlackWidow V4 Pro mij absoluut bekoren, want ik ben wel een liefhebber van zoveel mogelijk instel- en bedieningsmogelijkheden op een keyboard. Zo vind je naast de eerder genoemde macrotoetsen in de rechter bovenhoek een handige volumescroller en vier mediatoetsen om bijvoorbeeld je Spotify mee te bedienen.

Erg positief vind ik het feit dat Razer een erg comfortabele polssteun meelevert met dit toetsenbord. Dat komt omdat ze hier gekozen hebben om een soort plushen versie te gebruiken, wat het comfort enorm ten goede komt. Bovendien klikt de polssteun netjes vast aan het keyboard door middel van zes kleine magneetjes. Deze doen meteen ook dienst als stroomdoorvoer om de geïntegreerde RGB-verlichting in de polssteun aan te sturen. Dit geeft het geheel een erg luxueus uiterlijk. Let wel, inclusief de polssteun in het keyboard zo’n 22,5 cm diep!

Stevige afwerking

De BlackWidow V4 Pro zelf heeft een plastic basis, maar de bovenkant is netjes afgewerkt met zeer stevig aluminium. Dit zorgt ervoor dat je een erg solide basis hebt om heel wat teksten op te typen of lang op door te gamen.

Omdat het hier om een mechanisch toetsenbord gaat, had ik verwacht dat de toetsaanslagen best luid zouden gaan klinken. Tot mijn verbazing was dit echter niet het geval. Dit komt omdat Razer aan de ene kant gebruik maakt van zijn eigen lineaire switches onder de keycaps. Daarnaast hebben ze ook een dubbele laag isolatieschuim geïntegreerd waardoor het geproduceerde geluid op een erg prettig niveau blijft hangen.

Programmeren maar!

Zoals ik al eerder aanhaalde heb je met deze BlackWidow V4 Pro van Razer enorm veel instelmogelijkheden dankzij de ingebakken macro-functie. Elke toets kan je gebruiken in je macro’s die ingedeeld kunnen worden onder een van de acht ingebouwde macrotoetsen. Vijf vind je er aan de linkerkant, terwijl er ook nog eens drie kleinere aan de linker zijkant van het keyboard zitten.

Deze vond ik iets minder handig en had ik dus vooral ingesteld om bepaalde programma’s te openen. Je kan trouwens nog een stap verder gaan en in de Synaps-software van Razer meer dan honderd combinaties programmeren via de ronde command dial die linksboven zit. Dat ging mij in alle eerlijkheid toch wat ver, maar weet alvast dat je die mogelijkheid hebt!

Tot slot wil ik het ook nog even over de erg lage latency van deze BlackWidow V4 Pro. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een polling rate van 8.000 Hz, communiceert dit keyboard ontzettend veel keren per seconde met je pc om zo na te gaan of er beweging is op een van de toetsen. Hierdoor krijg je een ontzettend lage input lag, wat zeker interessant is voor first person shooters of snelle typers. Enig nadeel is wel dat dit meer van je computersysteem vraagt omdat ook dat systeem meer data opvraagt.

Waarom Niet?

Grote, dure jongen

Als ik toch wat minpunten moet aanhalen, begin ik het liefst met de olifant in de kamer. En da’s bijna letterlijk te noemen. Want deze Razer BlackWidow V4 Pro is écht wel gigantisch groot. Heb je een klein bureau oppervlak ter beschikking? Dan kijk je best even verder.

Ook het feit dat deze vierde versie in tegenstelling tot zijn voorganger niet langer draadloos is, kan voor sommigen als negatief gezien worden. Ik heb daar absoluut geen probleem mee, zeker omdat USB passthrough aanwezig is.

Tot slot bestaat deze BlackWidow V4 Pro momenteel enkel in QWERTY-versie. Je kan natuurlijk de keycaps verwisselen, zoals ik dat bijvoorbeeld gedaan heb, maar 100% goed is het eindresultaat toch niet. Zeker omdat leestekens op een andere plek staan. Je kan natuurlijk andere keycaps kopen, maar dat komt dan nog bovenop €269,99 die je voor dit keyboard moet neertellen.

VERDICT

8

De Razer BlackWidow V4 Pro is een echt commandocentrum onder je vingertoppen. Het keyboard voelt en ziet er heel premium uit en tikt bovendien ontzettend prettig. De meegeleverde polssteun geeft de setup nog voor dat extra stukje comfort. Het enige grote nadeel is dat het keyboard enorm groot is, dus je kang best even de afmetingen op je bureau uittekenen voordat je €269,99 neer telt voor dit meer dan uitstekende keyboard.

Pluspunten
+ Voelt erg premium aan
+ Erg comfortabele polssteun
+ Compleet keyboard met veel instelmogelijkheden
+ Lage polling rate van 8.000 Hz

Minpunten
– Erg groot formaat
– Enkel is QWERTY verkrijgbaar

BlackWidow V4 Pro
Website: Officiële website (MAAK ER EEN LINK VAN)


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: