fbpx

“De gele trui is voorlopig nog niet binnen voor Tour de France 2023”

Een drietal weken voor de echte Tour de France start is het aan jou om je ploeg naar Parijs te leiden en die gele trui binnen te rijven. De groene, witte en bolletjestrui zijn een bonus maar ook altijd mooi meegenomen natuurlijk. Cyanide en Nacon nemen ons mee naar La douce France in Tour de France 2023.

Ikzelf ben absoluut geen wielerkenner maar absoluut fan van de Tour en alles errond. De prachtige landschappen in de Tour en 3 weken lang ’s avonds napraten in Vive le Velo is zeker aan mij besteed. Ik mocht alvast even de beentjes opwarmen met de beta van Tour de France 2023.

Meer fysiek dan tactiek

Bij PCM 2023, dat ik eerder mocht previewen, was het de bedoeling dat je een ploeg of renner individueel managede en hem in een rit tactisch bijstond. In Tour de France 2023 kan je beide doen. Je let zowel op de renners hun energiepeil, balans en bepaalt wanneer hij aanvalt of terug in het peloton kruipt. Daarnaast zit jij ook achter de schermen aan de knoppen van jouw eigen of bestaande wielerploeg.

Ik speelde de preview trouwens met een controller en het moet gezegd worden, de controls zitten goed en alles is vlot bestuurbaar. Enkel in menu’s merkte ik wel dat er een kleine vertraging zat op het reageren van de buttons. Dankzij de DualSense controller is de beleving van zo’n koers ook een pak leuker.

Grafisch is het weer huilen met de pet op

Net als in PCM 2023 moet je het spel niet spelen om te genieten van het uitzicht. Grafisch is het niveau niet om over naar huis te schrijven en zitten ze niet bepaald mee in de kopgroep maar eerder helemaal achteraan het peloton. Toeschouwers langs de weg die net niet met een T-pose de weg komen opgewandeld of bomen waar je de pixels van kan tellen. Het landschap in TDF 2023 maakt de koers saai. Letterlijk ieder huis of toeschouwer is praktisch hetzelfde maar heeft een ander kleur vlag uit het raam hangen of een ander kleur T-shirt aan.

Kies je renner(s) en ga aan de slag

In vergelijking met PCM 2023 is deze game minder uitgebreid op vlak van managen. Je staat aan het hoofd van je ploeg en rijdt de verschillende etappes in de Tour. Je kan kiezen om snel te simuleren of effectief jouw kopman en de anderen van je ploeg te besturen. Simulatie is een foto van het parcours met eventuele cols die je over moet en een groepje renners die horizontaal dichter en dichter bij de finish komen.

De tweede optie is een wedstrijd live rijden. Door op het juiste moment aan te vallen of een versnelling in het peloton te doen geef je de koers een draai. De decors en omgevingen die ik eerder aanhaalde daarentegen, zijn ook in deze spelmodus oersaai en maken de beleving dan weer een pak minder leuk.

Race, Pro Leader, Pro Team en Challenges of the moment

Naast de verschillende modi die ik in deze paragraaf ga bespreken, is het voor de jongste wielerfanaten onder ons, ook leuk dat ze TDF 2023 in het Nederlands kunnen spelen. In de modus ‘Race’ ga je de strijd aan in verschillende Klassiekers zoals ‘Luik-Bastenaken-Luik’ en verdien je ervaringspunten waarmee er nieuwe koersen kunnen worden vrijgespeeld.

Daarnaast bevat deze modi ook de 21 etappes van de Tour of het Criterium du Dauphiné. Voor wielerfanaten of leken zoals ik zijn er ook uitdagingen beschikbaar in de voorbereiding van de Tour de France of de Hoogmis van de koers in Frankrijk zelf. Alle liefhebbers van de wielrennersport zitten door het grote aanbod van ritten en etappes gebeiteld voor uren gameplay!

Pro Team en Pro Clubs haalde ik al kort aan eerder in deze preview. In deze modi dien je je ploeg of renner naar de top van het wereldklassement te leiden. Klim naar de top en krijg het respect van de UCI om uitgenodigd worden voor de beste koersen. Challenges of the moment, de naam van de modus zegt het zelf. Tijdens de Tour zal je uitdagingen in-game kunnen voltooien en dit in een zo snel mogelijke tijd voor in de online klassementen. Denk hieraan aan de beklimming of afdaling van de Alpenreus of de witte trui vasthouden tot in Parijs. Kortom genoeg uitdaging voor je virtueel te meten met vrienden en anderen tijden de Tour.

VERWACHTINGEN

Tour de France 2023 is voorlopig geen spaak beter of mooier dan zijn voorganger. Het geld werd duidelijk besteed aan alle officiële licenties en dat is duidelijk zichtbaar in de game. Alle officiële ploegen, etappes en renners zijn aanwezig in de game maar op het vlak van sfeer en graphics is het huilen met de pet op. Echte wielerfanaten gaan zich waarschijnlijk amuseren met Tour de France 2023. Voorlopig denk ik echter dat ik meer zal plezier hebben met naar de koers te kijken, dan deze zelf te spelen. Of er zou nog een fantastische sprint en jump naar de aankomst op de Champs Elysées moeten aankomen. We zullen zien wat de review oplevert.

Tour de France 2023
Beschikbaar vanaf 8 juni 2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC /Xbox One Series X/S / Xbox One
Gespeeld op PC

Website

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: