fbpx

“Pro Cycling Manager 2023 wordt opnieuw enkel een game voor de gamende wielerfanaten”

Pro Cycling Manager 2023

Mijn kennis over koers beperkt zich tot de Tour de France, de Giro en de Vuelta. Vlaanderens mooiste, De Ronde, uiteraard, maar daar stopt de ‘knowhow’ bij mij wat betreft wielrennen. Het ideale moment dus om een demarrage in te zetten met de closed beta van Pro Cycling Manager 2023 en de wereld van het koersen en de tactiek erachter te leren kennen.

Clean like a bike before a race

Het hoofdmenu is zeer simpel qua look waarin je kan kiezen tussen single- of multiplayer. Het multiplayer aspect laat je individueel etappes rijden maar via een online ranking zal je kunnen zien hoe je het er vanaf hebt gebracht. Samen koersen met vrienden of anderen in éénzelfde wedstrijd zal jammer genoeg niet mogelijk zijn. Tijdens deze preview zal ik me dus vooral focussen op de singleplayer waarin je kan kiezen uit vier verschillende modi, Career, Pro-Cyclist, One-off Race en Baan. 

In carrière sta jij als manager aan het hoofd van een wielerploeg en bij mij was dat, no surprise, Jumbo Visma. Naast dit team kan je nog kiezen uit 69 andere teams, alle renners inclusief. Genoeg voer dus voor een doorwinterde wielerfanaat. Vanuit de centrale hub beantwoord je e-mails en tref je de voorbereidingen voor komend seizoen, dat jij naar eigen wens pittig of mild maakt voor je coureurs. Je stoomt hen klaar voor maar liefst 260 (!) races waaronder verschillende etappes van de Tour de France. 

Ken je renners en behaal successen

In PCM 2023 is het de bedoeling dat je je tijd neemt en iedere renner en race leert kennen zodat je ze goed op elkaar kan afstemmen. Daarom vrees ik dat enkel echte wielerfans hun plezier zullen vinden in deze game. Het neemt zoveel tijd in beslag om alles uit te zoeken en door de menu’s te gaan. Via verschillende tabs kan je controleren wat de sterke en zwakke punten zijn van een renner en wie er het best geschikt is voor ritten zoals Parijs-Roubaix of de Dauphiné alsook hun huidige vormpeil. U zal waarschijnlijk al gemerkt hebben dat ik nooit over vrouwelijke renners schrijf in deze preview.  Volgens de mensen van Cyanide Studio en Nacon duurde het enorm lang om alle mannelijke renners te integreren in het spel. Voor vrouwelijke wielrensters en alle licenties die erbij komen kijken zal dit dus ook niet voor dit jaar zijn. 

Net als in het voetbal gaat er enorm veel geld om in de wielersport, dus dat betekent dat je sponsors voor jouw team moet zien te strikken. Geen races zonder fietsen, geen fietsen of wielen zonder sponsors. Het onderhoud met je geldschieters is dus ontzettend belangrijk. Faal je in de voorpgestelde doelstellingen aan het begin van een seizoen? Dan zullen sponsors zoals Cervelo (kaders) of Reserve Wheels (wielen) minder geneigd zijn om het contract te verlengen. Een leuke toevoeging in de game is, dat de reeds behaalde doelstellingen je exclusief materiaal oplevert die andere teams nog niet hebben.

Een voorbereid renner is er twee waard

Een groep renners onder je bewind hebben en aansturen is 1 ding, hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze zich voorbereiden is nog iets anders. Daarom is het belangrijk dat je naast je profs en jongeren, ook een goede staff stationeert die hand in hand gaat met je renners. Voeding, stages of scouting naar jong talent zorgen ervoor dat, als dit goed wordt gemanaged, jij je onderscheidt van andere teams. 

De andere kant van de medaille is dat je dit moet doen met een beperkt budget afhankelijk van welke ploeg je kiest. Met dit geld dien je het maximale rendement te halen uit de ploeg dus wik en weeg je keuzes vooraleer je iets bevestigt. Pro Cycling Manager 2023 laat je tot op de bodem uitspitten hoe je een wielerploeg leidt en ze naar de overwinning demarreert. Dat brengt mij naadloos tot de perfecte voorbereiding vooraleer je aan de eerste race begint. Verdeel de beschikbare ritten voor de geschikte renner(s) volgens hun kwaliteiten en je bent al onmiddellijk voor een tweetal uren zoet. 

Create your wielergod

Even genoeg over de carrièremodus, tijd om over te schakelen op de andere 3 modi die speelbaar zijn. In Pro Cyclist werk je jezelf als jong talent naar de top van de wielerwereld. Customize naar hartenlust je eigen renner en kies zijn sterke punten en ploeg. Een kklimmer, talentvol tijdrijder of toch liever één die zich volop kan tonen in Noordelijke Klassiekers zoals Parijs-Roubaix? Aan jou de keuze! 

Bij deze modus voelde ik mij persoonlijk iets meer op mijn gemak aangezien ik me niet op een hele ploeg moest focussen. Jij staat in rechtstreeks contact met je trainer en geeft aan hoe je je voelt op verschillende momenten in het seizoen. Daarnaast kies je net als in carrièremodus voor een team, sponsors en gewenste ritten. Voor iedere etappe kan je ervoor kiezen om een snelle simulatie te doen of de wedstrijd in 3D te kijken. Die laatste raad ik af want de graphiccs tijdens zo’n race zien eruit alsof ze net een valpartij hebben veroorzaakt of meegemaakt. 

Gelukkig kunnen we tijdens een wedstrijd ons focussen op het managen waarin je op de juiste momenten een beslissing dient te nemen. In carrièremodus is dat, de kopmannen uit de wind zetten, bidons halen of een aanval inzetten op een ontsnapping. In de Pro Cyclist-modus zijn deze tactieken gefixeerd op jouw jong talent. Daarnaast dien je ook de energie en de hartslag van je renner in de gaten te houden. Al deze elementen spelen een cruciale rol om de eindoverwinning binnen te halen of toch op zijn minst een podiumplek. Mijn eerste virtuele etappe was alvast geen succes want ik eindigde voorlaatste na een valpartij in het slot. Ik hoor Michel Wuyts al vloeken op tv. 

 Snel aftrappen

De twee laatste modi spitsen zich vooral toe op snel een wedstrijd fietsen zonder eerst alles goed te zetten en te tweaken. Ik probeerde ‘One-off Race’ en ‘Baan’. Bij die eerste kies je een ploeg en etappe waarna je meteen van start gaat en het managen van je ploeg binnen de wedstrijd regelt. Naast het managen kan je, tijdens een 3D race, ook de tijd versnellen en het camerastandpunt wijzigen. Ten slotte is de positie van je renner ook aanpasbaar om op het juiste moment bijvoorbeeld een aanval of sprint in te zetten. 

De modus ‘Baan’ focust zich vooral op de Olympische Spelen waarin je het opneemt tegen andere baanrenners in verschillende disciplines zoals sprint (piste) of een tijdrit. Daarnaast kan je ook een volledig toernooi spelen of ervoor kiezen om meteen de halve finale en finale te rijden. Een belangrijke sidenote is de Steam Workshop. Het zal in PCM 2023 ook mogelijk zijn om bepaalde trainingsschema’s of toernooivormen van andere spelers te downloaden in de verschillende modi. 

VERWACHTINGEN

Mijn gevoel na het testen van Pro Cycling Manager 2023 is vergelijkbaar met op de Mont Ventoux staan en niets zien van het uitzicht door de mist. Het management gedeelte is ongelooflijk diepgaand en laat je tot in de puntjes een seizoen voorbereiden. Jammer genoeg halen de slechte graphics tijdens 3D-races en de hoge leercurve de fun uit de game. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat gamende wielerfanaten hun plezier gaan vinden in deze game. Bij mij eindigde deze preview jammer genoeg op een voorlaatste plek. 

Pro Cycling Manager 2023
Beschikbaar vanaf 9 juni 2023
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC

Officiële website

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: