fbpx

“Ik heb me kostelijk geamuseerd met Park Beyond”

Ik weet nog goed dat ik vroeger als een ware Gert Verhulst mijn park beheerde in de pretparksim der pretparksims, Rollercoaster Tycoon. Die tijden zijn reeds lang vervlogen maar ik spendeerde uren aan het uitbouwen van ‘Jimland’. Tot in de puntjes van de perfectie de tegels, attracties en decors op elkaar afstellen was een tijd lang mijn dagelijkse bezigheid. Of mijn werknemers genoeg betaald werden laat ik even in het midden. Ik mocht aan de slag met de previewversie van Park Beyond, ideaal om nieuw leven te blazen in Jimland 2.0.

Luchtige tutorial

Ik begon met de campaign waarin een uitgebreid tutorial je alle kneepjes van het vak leert. Managen, het bouwen van attracties en het decoreren van je park zijn maar enkele van de dingen die je worden aangeleerd. Wat me meteen opviel is het vrolijke kleurenpalet in de game en de menu’s, en dat alles gaf me meteen een boost om te spelen. Het rustige lobbydeuntje op de achtergrond zorgt er dan weer voor dat je in een soort roes blijft om te blijven spelen.

Blaize, die je door een groot stuk van de tutorial begeleidt, praat alles bijzonder leuk aan elkaar en houdt het luchtig en casual. Na een klein uur in de campaign word je voor de keuze gesteld voor welke doelgroep je jouw park wil bouwen. Een park voor tieners en jongvolwassenen of liever één dat zich toespitst op families en gezinnen.

Een mix van de twee kan natuurlijk ook maar dan ga je verschillende doelgroepen tevreden moeten houden. De opgelegde doelen die je doorheen de game krijgt geven je enerzijds geld en anderzijds leer je Park Beyond stap per stap kennen. Ik koos voor een familiepark en schakelde nadien over naar een park voor jong en oud in de sandbox mode.

Hou je park netjes

Je park managen en decoreren is fun en zal je voor uren zoet houden. Het standaard aanbod van verschillende objecten is enorm groot. Daarnaast ga je ook zelf dingen kunnen creëren en deze kunnen delen met anderen die de game spelen. Helaas zal dat (voorlopig?) niet kunnen via de Steam Workshop. Geen paniek, de Community Manager van ontwikkelaar Limbic Entertainment schreef op het Steamforum dat dit zal kunnen via andere platformen.

De menu’s zijn enorm overzichtelijk maar toch kom ik nog eens terug op de tutorial. Deze volgen is zeker aan te raden voor beginnende spelers. Zo kan je nadien, wanneer je wordt losgelaten op die gigantische ruimte, niet verloren klikt en alles goed weet staan van faciliteiten en andere opties. Ieder facet is belangrijk in het park van je dromen. Het financiële, zorgen dat alles netjes blijft of zorgen dat je bezoekers met een glimlach in je park rondlopen.

Via groene, gele, oranje en rode smileys wordt er duidelijk aangeven waar het nog beter kan. Je kan dit ook afzetten maar vond dit zelf wel handig dat je hierdoor een soort reminder krijgt en meteen kan ingrijpen waar nodig. Een voorbeeld hiervan is dat de game je zal waarschuwen wanneer er te veel afval in je park ligt. De oplossing: meer onderhoudsmensen aannemen. Nu we toch over afval opruimen bezig zijn, ik wil een bloem werpen naar hoe mooi de laadmenu’s eruitzien. Een klein detail maar het sprong er voor mij uit.

Het kan allemaal!

De reden waarom ik me vroeger zo kostelijk amuseerde met dit soort games was het bouwen van rollercoasters in mijn park. Nu ligt dit aspect me nog altijd nauw aan het hart maar is het managen en decoreren ook enorm leuk. Het totaalpakket begrijpen en snappen is de sleutel tot de fun. Het voordeel nu is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn bijgekomen in tegenstelling tot vroeger. De meest knotsgekke roetsjbaan of een gigantische rollercoaster die langer is dan ‘Snake Way’ in Dragon Ball Z? Het kan allemaal!

Het opkrikken van het ‘fun-gehalte’ in je pretpark is ook gekoppeld aan je rollercoaster via zogenaamde hooks. Dit zijn enkele doelstellingen zoals: bouw vier loopings of laat je karretjes sneller gaan dan 50km/u. Deze zijn nodig om het maximale rendement uit je achtbaan te halen en er tevreden bezoekers voor in de plek krijgt. 

Zowel in sandbox mode als de campaign kan je research doen naargelang het level van je park. Hoe hoger dat level, des te meer attracties, shops en andere dingen je vrijspeelt. Je kan er ook voor kiezen om alles meteen beschikbaar te stellen.

VERWACHTINGEN

Het moet gezegd worden, Park Beyond is op sommige vlakken bijna de tweelingbroer van Planet Coaster maar in het algemeen meer casual qua look en gameplay. Daarnaast is het ook heel overzichtelijk en moet je niet gaan graven in verschillende menu’s. Ik heb de game zo’n 8-10u gespeeld en heb me kostelijk geamuseerd met Park Beyond. Jimland 2.0 houdt zeker de deuren open! 

Park Beyond
Beschikbaar 2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op
PC
Website: Park Beyond

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: