fbpx

“Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is een toffe remake maar ik bleef op mijn honger zitten”

Na iets meer dan twintig jaar mogen we opnieuw aan de slag met Advance Wars 1 en 2. Deze keer in een remake onder de naam Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp. Zal deze gigant van toen onder de tactische games, zijn mannetje kunnen staan tussen de Switch-toppers van de voorbije maanden?

Waarom Wel?

Luchtig verhaaltje

Het verhaal van Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp zal je niet omverblazen. Je start je tactische avontuur in the Field Training, waar je de stiel leert om als commanding officer (CO) door het leven te gaan.Nell is de factie-leider van het Orange Team en bij de start van de game start je met Andy. Eén van de drie CO’s waarmee je in de campaign aan de slag zal gaan.

Olaf is de CO van Blue Moon Army en deze beslist uit het niets om je begeerde land binnen te dringen, zodat hij er de macht over kan nemen. De eerste missies dienen als tutorial, en deze zit echt enorm goed in elkaar, zeker voor mensen die voor de eerste keer dit genre willen proberen. Als speler start je met Andy en wanneer je verder in de campaign geraakt, zal je nog twee andere CO’s ontmoeten. Ik heb ervoor gekozen om het pad van Andy te blijven volgen, zodat ik de game kon uitspelen met één personage.

Op een bepaald moment zal je een keuze moeten maken tussen de CO’s van Orange Team. Op de map krijg je afhankelijk hoever je in de game zit een splitsing van missies, elk voor één CO. Beslis je om een bepaalde weg in te slaan, zal je enkel die missie kunnen spelen met de geselecteerde CO. Daarna krijg je bij de start van een missie de keuze met welke CO je wil spelen. Doorheen het verhaal ontwikkelt het oorlogvoeren zich tussen nog andere facties. Zo zal je nog strijden tegen Green Earth en Yellow Comet.

Ter land, ter zee en in de lucht

De combat van Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is niet echt veranderd tegenover het origineel uit 2001. Je kan strijden met verschillende soldaten, tanks, boten en vliegmachines.

Elke unit begint met 10 HP, afhankelijk van deze HP doe je schade en verover je gebouwen. Dit kan je wel enkel doen met je soldaten. Deze gebouwen kunnen cruciaal zijn in je strijd, want elk gebouw van jouw eenheid kan als rustpunt dienen voor gekwetste soldaten of voertuigen met schade. Als je deze op het einde van je beurt op een gebouw laat rusten, zullen ze 2 HP bijkrijgen voor de volgende dag. Later in het spel kan je ook fabrieken overnemen, en dan kan je extra units bouwen.

De gevechten spelen zich steeds af op een map die er bij elke missie anders uitziet. Bergen, hoog gras, water, straten, bruggen en gebouwen staan steeds anders verdeeld, zodat je toch een gevoel krijgt effectief een andere map te spelen. Je kan op verschillende manieren winnen van de vijand. Je kan alle units van je tegenstander vernietigen, of je kan het hoofdgebouw van de vijand inpalmen. Omgedraaid werkt dit natuurlijk ook, maar dat probeerde ik tijdens mijn speelsessies kost wat kost te vermijden.

Hoe verder je in de campaign geraakt, hoe meer units je tot je beschikking krijgt. Dit is vooral in Advance Wars 1 zeer handig om alle units te leren kennen. Neem zeker je tijd hiervoor, want Advance Wars 2 is een pak pittiger.

Na het voltooien van een missie zal je beoordeeld worden aan de hand van snelheid, kracht en techniek. Dit zorgt ervoor dat je per missie een ranking krijgt, hoe hoger deze is, des te hoger de beloning. De beloning is geld, hiermee kan je muziek, art en extra mappen kopen voor andere speelmodes. 

Een tactisch steekspel, daar hou ik wel van

In deze game kan je geregeld op de proef worden gesteld, en dan is het dubbel zo mooi als je de tegenstander de loef afsteekt. Zo had ik op een bepaalde missie het idee gekregen om de vijand af te leiden met alle tanks die ik had, terwijl ik mijn transporthelikopter mooi afzijdig hield. Eénmaal ze in mijn val waren getrapt, vertrok ik met mijn helikopter richting het hoofgebouw van de vijand. Ik dropte mijn soldaten, zodat zij probleemloos het gebouw konden overmeesteren, heerlijk. In andere missies had ik ook soms tactische plannen, maar deze werden dan prompt gedwarsboomd, door de krachten van de CO.

Elke CO beschikt over een kracht in Advance Wars 1. Zo kan je met Andy elke unit een Hyper Repair geven, zodat ze allemaal twee HP, +10 vuurkracht en verdediging bij krijgen. In Advance Wars 2 spreken we over een superkracht, want hier kan Andy de Hyper Ugrade toepassen. Zo zal hij elke unit vijf HP, +20 vuurkracht, +10 verdediging geven en extra beweging met 1 vakje.

Je kan je soldaten in hoog gras of op een gebergte plaatsen. Zodat je, als de vijand aan de beurt is, en deze je soldaten aanvalt, ze minimumschade toegediend krijgen. Je kan ook je medium tanks voor een brug plaatsen, zodat je de boel blokkeert en geen enkel voertuig door kan. Als je artillerie tactisch geplaatst staat, kan je vanop afstand de vijand probleemloos bestoken.

Met je verdiende coins kan je trouwens mappen kopen die je kan gebruiken in andere modes. De Design Room is voor de tactische creativelingen onder ons een plezier van jewelste. Hier kan je zelf je mappen creeëren en deze met andere delen. Beetje zoals Mario Maker.

Leuke grafische stijl

De grafische stijl is natuurlijk onder handen genomen. Zo krijgen we filmpjes te zien in een mooie anime-stijl. De 2D-landschappen zijn ingeruild voor 3D-modellen en dat oogt natuurlijk moderner en mooier. De map is een pak duidelijker geworden door het toevoegen van een grid.

Qua sfeer komt de nostalgie ook bovendrijven. De vele deuntjes zullen door de Advance Wars-fanaten onmiddellijk herkend worden. De CO’s zijn nu ook voorzien van een stem. Alhoewel deze stemmen nog niet ten volle worden gebruikt is het wel aangenaam om je personages te horen.

Tegenover het origineel kan je nu een knop indrukken om de combat door te spoelen, zo zorg je ervoor dat alles wat sneller verloopt. Ik moet toegeven dat dit de eerste keer is dat ik dit zelf gebruik in dit soort games, omdat je het na een tijd wel hebt gezien. Wanneer je een verkeerde move maakt, kan je ook je volledige beurt resetten en zorgen dat je deze keer wel de juiste keuze maakt.

Waarom Niet?

Niet veel nieuws onder de zon

Bij een remake kan je vanalles verwachten. Zeker als we spreken over een game van twintig jaar oud. Pesoonlijk vind ik het wat tegenvallen. Het grafische aspect en de sfeer is onder handen genomen, maar enkel een knop om de boel wat te versnellen en een reset van je beurt is te weinig. Ik raad jullie trouwens aan (moest dit nog niet zijn) om je Switch om te zetten naar de Engelse taal, want anders zal je de game in het Nederlands moeten spelen, en dan krijgen de personages een Nickelodeon stem in het Nederlands, verschrikkelijke taferelen zijn het. Dat is al een reden om ten oorlog te trekken.

Nintendo faalt opnieuw online

Je kan Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp online spelen. Zalig zou je denken, wie een beetje de geschiedenis kent van Nintendo op onlinevlak weet helaas wat er nu gaat volgen. Je hebt geen match-making in deze game!!! Dat wil dus zeggen dat je geen online potjes kan spelen tegen mensen over de wereld. Je kan enkel online spelen tegen vrienden die dan ook in het bezit zijn van de game. Onbegrijpelijk in deze tijd.

VERDICT

7

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is een toffe remake maar ik bleef op mijn honger zitten. Zoals jullie konden lezen beschikt de game wel over zijn nodige tactische taferelen, maar om de één of andere reden kon het mij niet volledig over de streep trekken. Ik heb me zeker geamuseerd, maar persoonlijk vind ik deze game niet meer van deze tijd. Het nostalgsiche gevoel dat zeker aanwezig is, kan misschien voor andere spelers zorgen dat het spel een hogere score krijgt, maar de nostalgie wist me ook hier niet 100% te overtuigen. De game ziet er verzorgd uit, en qua sfeer is het meer dan aangenaam. Voor een remake doet het te weinig, en het feit dat er een onlinemode in zit, die niet meer een friends with benefits is doet de game helaas ook geen goed. Je krijgt natuurlijk twee games, waarvan Advance Wars 2 duidelijk de betere is. Ondanks dit alles heb ik me toch weten te amuseren, en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste van alles. 

Pluspunten
+ Twee games
+ Eigen mappen maken
+ Nostalgisch sfeertje

Minpunten
Nederlandse stemmen
– Niks nieuws onder de zon
– Geen online!

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp
Beschikbaar vanaf 21/04/2023
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: