fbpx

Sega koopt Angry Birds-maker Rovio voor 700 miljoen euro

angry-birds

Rovio, de maker van Angry Birds, heeft ingestemd met de overname door Sega. Sega Sammy Holdings koopt het in Finland gevestigde Rovio voor €706 miljoen.

Voor Sega is de mobiele gamingmarkt naar verwachting goed voor 56 procent van de wereldwijde gamingmarkt in 2026, dus de overname van Rovio is een poging om zijn positie op dat gebied te versterken.

Sega heeft een geschiedenis van het kopen van studio’s. In 2005 kocht het Total War-ontwikkelaar Creative Assembly en meer recentelijk, in 2013, kocht het Persona-maker Atlus. Hoewel Rovio natuurlijk het bekendst is van Angry Birds, lijkt het erop dat Sega het bedrijf wil gebruiken om mobiele games te maken op basis van Sega’s intellectuele eigendommen.

“Door de overname beoogt het bedrijf om Rovio’s capaciteiten voor de ontwikkeling van live-opererende mobiele games en expertise in de exploitatie van mobiele games over te nemen, om de ontwikkeling van mobiel-compatibele en multi-platform-ondersteunde versies van Sega’s bestaande game IPs te versnellen, waardoor de wereldwijde uitbreiding van Sega’s gameportfolio wordt versterkt en versneld,” aldus Sega.

Intussen zei Sega dat het Rovio zal helpen om uit te breiden buiten de mobiele gamingmarkt. “Rovio streeft ernaar zijn platform buiten de mobiele gamingmarkt uit te breiden, en Sega zal actief streven naar ondersteuning van dit proces door middel van zijn capaciteiten,” zegt het bedrijf.

Hoewel Angry Birds een enorm succes is geweest voor Rovio sinds de release in 2009, heeft het bedrijf moeite gehad om dat succes te evenaren. In totaal zijn de mobiele games van Rovio meer dan één miljard keer gedownload.

In februari veroorzaakte Rovio controverse toen het de oorspronkelijke Angry Birds uit de Google Play Store verwijderde vanwege de impact op de andere games van de uitgever. Op iOS werd het spel omgedoopt tot Red’s First Flight. Rovio zei later dat het die beslissing kon terugdraaien.

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.

%d bloggers liken dit: