fbpx

“The Last of Us is een on(be)handelbare schimmelinfectie op pc”

The Last of Us Part 1

The Last of Us franchise blijft voor mij iets bijzonders. Ik heb genoten van The Last of Us 1 en The Last of Us: Part 2. In september kwam Wolnir de perfectie tegen op PS5 met de remake van het origineel. Ik was dan ook enorm opgetogen dat ik The Last of Us: Part 1 mocht reviewen op PC. Helaas had ik helemaal geen rekening gehouden met de vele schimmels die ik op mijn pad tegenkwam.

Waarom Wel?

Het blijft The Last of Us

Het verhaal van The Last of Us kent ondertussen iedereen al, zelfs de mensen die al jaren vast op hun PC gamen, en de consoles de rug toekeren. Wat natuurlijk ook helpt is de briljante serie van The Last of Us die je kan zien via Streamz. Dus daar ga ik geen woorden meer aan vuil maken.

Afgelopen week waren de momenten eerder schaars om The Last of Us: Part 1 (TLoU: Part 1) deftig te spelen, maar dat hou ik ongetwijfeld voor later in de review. De tijd die ik met de game wel normaal kon doorbrengen waren genietbaar.

Met mijn dochter haar gaminglaptop (Intel Core i7-11800H, Nvidia GeForce RTX 3060, laptop GPU, 32 GB RAM, beschikte ik toch over de nodige materialen om TLoU: Part 1 goed te spelen. Dat was ook duidelijk zichtbaar tijdens de schaarse momenten.

De opbouw van het verhaal, de muziek en sfeer, maar ook vooral de grafische pracht van deze remake is ongezien. Ondertussen is dit mijn vierde keer dat ik de game speel en opnieuw slagen ze er bij Naughty Dog in om me te doen smelten met alles wat ik op het scherm te zien kreeg.

Besturing is top notch

Aangezien ik eerder naar de console grijp dan PC om games te spelen, had ik de neiging om met de DualSense controller van de PS5 te spelen. Dit ging perfect, het was wel niet mogelijk om draadloos te spelen. De adaptieve triggers werkten perfect. Elk wapen waar je mee wou schieten gaf steeds een andere sterkte aan qua indrukken van de toets.

Toch moest ik proberen om deze game met keyboard en muis te spelen en dat was in het begin wat wennen. Zeker omdat het een tijdje geleden is dat ik nog eens een PC game had gespeeld. Al snel kreeg ik de controls onder de knie en ik moet eerlijk toegeven dat TLoU: Part 1 met keyboard en muis spelen bijzonder goed meevalt. Het viel vooral op dat het richten nog beter verloopt dan met de controller.

Waarom Niet?

Miserie…

In september 2022 kwam de perfecte remake op de markt, met een uitmuntende versie op PS5, enkele maanden later kregen we opnieuw de bijna perfectie te zien in een tv-serie van TLoU. Net na de laatste aflevering krijgen we de PC-port van TLoU: Part 1. De game was al eens uitgesteld en ik heb een zwaar vermoeden dat het team er alles aan gedaan heeft om met deze port mee te profiteren van de hypetrein rond de serie. Helaas namen ze plaats in de laatste wagon en is deze onderweg losgekoppeld, met als resultaat een zware crash.

Bij het titelscherm begint de miserie al. Rechts onderaan schiet een teller in gang met daarnaast iets van shading. Op dat vlak ben ik een leek, dus zocht ik even op of dit belangrijk is. Het was aan te raden, even te wachten tot de teller op honderd stond, vooraleer de game op te starten. Een half uur later, belachelijk lang dus, was het eindelijk gebeurd. Ik kon de game spelen. Ik was welgeteld vijf minuten bezig of ik kreeg de eerste foutmelding… Geen probleem, we starten opnieuw op, wederom even aan het spelen en het was weer van dat. Mijn geduld werd enorm op de proef gesteld.

Op dit moment onspeelbaar

Ik nam het zekere voor het onzekere en testte zorgvuldig of de gaminglaptop geen updates nodig had. Zoals verwacht was alles in orde. Ik zorgde ervoor dat alles geoptimaliseerd was en ik kon zonder problemen alles op ultra, high en met een scaling mode Nvidia DLSS spelen. Ik begon echter via de community van Steam te zoeken naar eventuele andere spelers met dezelfde problemen en het was echt absurd hoeveel mensen deze fantastische game niet konden spelen.

Bij elke checkpoint save werd ik uit de game geknald. Het was op deze moment echt onspeelbaar. Ondertussen waren er twee patchen voorzien, en dit zorgde ervoor dat het iets beter was, maar nog steeds een week na release kan ik de game nog steeds niet spelen zoals het hoort.

Dat dit spel veel vraagt van een desktop, laptop of eventueel de Steamdeck is normaal, maar deze problemen zijn echt buiten proportie. Als ik even naar de instellingen ging kijken viel me ook onmiddellijk op dat de game heel veel VRAM nodig heeft. Op high spreken we al over 8GB VRAM, en bij medium was het ongeveer 6,5GB VRAM. Als je dus over niet al teveel VRAM beschikt wordt het zeer moeilijk.

Niet goed Iron Galaxy

Het strafste van het verhaal vind ik echter nog dat Naughty Dog opnieuw samenwerkt met Iron Galaxy, die deze port op deze moment hebben verkloot. Ze hadden al een port voorzien voor Batman: Arkham Knight en dat was bij release ook bagger. Dat The Dark Knight het niet enkel moest opnemen tegen de misdaad in Gotham was overduidelijk, want het probleem heeft bij deze game heel lang geduurd. Ook bij Uncharted was het huilen met de pet op, vooral bij de release, natuurlijk gaat dit over iets oudere games, want The Last of Us: Part 1 is een port van de PlayStation 5, maar als je ziet dat een game als Returnal wel vlot loopt op PC is dit toch wel een doorn in het oog voor alle TLoU fanaten.

VERDICT

3

Wat doet het me pijn om deze score aan The Last of Us: Part 1 te geven. Het is echter simpel te verklaren, de game is op dit moment niet speelbaar op PC. Ondanks dat we allemaal wel weten als er enkele patchen uitgebracht worden dat deze problemen ongetwijfeld van de tafel worden geveegd. De vraag is echter, wanneer? De momenten waar ik de game wel deftig kon spelen, waren aangenaam. TLoU: Part 1 ziet er niet alleen fantastisch uit, maar klinkt ook adembenemend. De controls zijn zowel met keyboard, muis en controller dik in orde. Ik hoop echt uit het diepste van mijn hart dat voor elke gamer, die in het bezit is van deze game op PC, snel op een normale manier aan de slag kan gaan. Als dat moment aanbreekt zal ik met veel plezier onze website voorzien van een re-review.

Pluspunten
+ Besturing
+ Verhaal
+ Graphics en sfeer

Minpunten
Scaling problemen
Heel wat checkpoint crashes
– Momenteel onspeelbaar
– Veel VRAM nodig
– Nutteloze patches

The Last of Us
Beschikbaar vanaf 28/03/2023
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: