fbpx

“Diablo IV gaat keihard knallen”

De release van Diablo IV komt nu wel zeer dichtbij. Vanaf 6 juni 2023 kunnen we het opnemen tegen Lilith en haar legertje demonen. Tijdens het weekend van 17 maart kreeg ik de kans om heel wat uren te vertoeven in Sanctuary via de closed beta.

De start van deze closed beta verliep enorm stroef. Een wachttijd van maar liefst 120 minuten was niet meer dan normaal op dat moment. Ik moet dit wel onmiddellijk corrigeren dat dit probleem enkel gebeurde op vrijdagavond bij de start van de beta. De overige pogingen om de game op te starten verliepen vlekkeloos.

Voelt onmiddellijk aan als thuiskomen

Als bijna 41-jarige gamer ben ik opgegroeid met de Diablo-games van Blizzard. Wat een fantastische tijden heb ik samen met vrienden en zelfs twee jaar geleden met mijn dochter in Diablo III beleefd. Diablo IV gaf me dan ook een enorm vertrouwd gevoel. Ik kan het niet onder stoelen of banken steken, ik was eindelijk een nieuwe Diablo game aan het spelen.

Tegenover Diablo III ziet deze game er grafisch fantastisch uit, en worden we overspoeld door details. Sneeuw die naar beneden dwarrelt, watervallen en gras dat door de wind wiegt. Diablo III zag er voor zijn tijd (2012) ook zeer mooi uit, maar met Diablo IV grijpt Blizzard terug naar meer duisternis. Diablo III was kleurrijker dan wat we nu te zien krijgen.

Niet alleen voelt de wereld indrukwekkend aan, ook de combat plukt zijn vruchten van deze grafische pracht. In de beta had je de keuze om met drie van de vijf classes te spelen. Barbarian, Sorcerer en Rogue waren beschikbaar, de overige classes, namelijk Necromancer en Druïd, zullen speelbaar zijn tijdens de open beta en natuurlijk bij release. Misschien spijtig dat we geen nieuwe classes voorgeschoteld krijgen, maar misschien kan dit in de toekomst nog veranderen.

Gameplay om van te smullen

Ik koos ervoor om met een Sorcerer het avontuur te starten, dit met een Lightning build, vooral gebaseerd op chain en critical hits. Ik moet toegeven dat ik na een tijdje in combinatie met de juiste gear de demonen heel wat volt door hun strot ramde. Met de Sorcerer kan je natuurlijk nog meerdere paden bewandelen. Zo kan je voor een fire of frost build gaan, of voor de twijfelaars kan je zelfs combinaties uit je handen toveren. Alhoewel ik sterk betwijfel of dit naar het einde van de game verstandig gaat zijn, want tot hiertoe kon ik enkel zien dat je zes skills in je action bar kon plaatsen. Waarschijnlijk zal dit in de full game nog aangepast worden.

Wat ook anders is tegenover Diablo III, is dat je kan dodgen. Je kan dit niet constant gebruiken, want er staat een cooldown op van enkele seconden, maar als je op het juiste moment een dodge gebruikt kan dit zeker je leven redden. Niet enkel dodgen kan je nu, maar ook op muren klimmen, onder obstakels kruipen en zelfs over touwen klimmen. Het zijn misschien kleine vernieuwingen, maar toch voelde dit zeer aangenaam aan.

Je zal ook geregeld gear vinden, waar skills op staan. Door deze gear aan te trekken, krijg je op deze manier de kans om een skill te gebruiken, alvorens je er punten in hebt gestoken. Zo kon ik met mijn Lightning Sorcerer enkele mogeliijkheden uittesten van fire en frost. De loothoer in mij is in dit soort games eraan voor de moeite. Zeker wanneer er Legendary drops gebeuren. Een gevoel om te koesteren.

Je zal je niet vervelen

Wie Diabo IV speelt en tegen me zegt dat hij zich verveelt mag ervan op aan dat hij een enorm pak slaag zal krijgen. Je weet op den duur niet meer wat eerst te doen, en dat is toch ook weer een enorm sterk punt aan deze game. Je hebt natuurlijk de campaign, maar ook priority -en heel wat sidequesten. Je kan ook heel wat dungeons bezoeken, en wanneer je deze kan voltooien krijg je als beloning een nieuwe kracht voor een bepaalde class.

De World Events zijn ook weer van de partij, en hier zal je ook een beloning krijgen. Je krijgt een bepaalde resource die je kan omruilen bij een merchant, waarmee je eigenlijk een gok doet naar een desbetreffend stuk gear. Zo kan je x-aantal resources betalen om een broek te kopen, maar je hebt geen idee of dit een goed stuk gear gaat zijn of niet.

Je kan ook Strongholds inpalmen, deze zijn ingenomen door heel wat vijanden. Eenmaal het je lukt om alle gedrochten van de onderwereld te doden, wordt de stronghold ingenomen door de bevolking. Je zal ook geregeld een Altar of Lilith in de wereld van Diablo IV aantreffen. Als je deze activeert krijg je permanent punten toegewezen, zoals strenght en dergelijke. Elke class heeft ook nog eens zijn eigen specifieke questen, waarmee enkel die class de XP krijgt.

Het speelt zich af in een open wereld

Sanctuary is één grote wereld, dus je zal niet per act naar andere delen van de game reizen. Dit is in het voordeel van laadschermen, enkel krijg je af en toe een laadscherm te zien, wanneer je een dungeon binnengaat. Er zullen zich op de wereld, afhankelijk van je level en progressie in je quests, steeds nieuwe opdrachten verschijnen. 

Diablo IV is tegenover Diablo III een enorm verschil, op bijna alle vlakken. Buiten het feit dat ze wederom dezelfde classes gebruiken, heb ik niet echt iets negatiefs over deze game te vertellen. Samen met mijn dochter (long live couch co-op) heb ik heel wat uren vertoeft in de knappe wereld van Diablo IV en kijk ik nooit als tevoren enorm uit naar 6 juni 2023.

VERWACHTINGEN

Diablo IV gaat knallen als nooit tevoren. De game speelt al enorm soepel, het ziet er fantastisch uit en de sfeer is om van te smullen. De vernieuwingen die zijn toegepast werken allemaal uitstekend, dodgen, klimmen, bukken en zelfs over touwen klimmen klinkt miniem, maar is toch een verademing. De verveling in Diablo IV zal nooit toeslaan, want je zal niet weten wat je eerst moet doen. Een prachtige open wereld, waar je heel wat uren in zal vertoeven en avonturen zal beleven die je binnen dertig jaar nog zal vertellen onder vrienden. Ik krijg alvast een enorm warm gevoel bij Diablo IV.

Diablo IV
Beschikbaar vanaf 6 juni 2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X / PC
Gespeeld op PS5

Website

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

4 gedachten over ““Diablo IV gaat keihard knallen”

 1. Druid en Necromancer zullen speelbaar zijn in de open beta van komend weekend.. : )

  Voor de rest super artikel.

  1. Hi Patrick, bedankt voor je reactie.
   Deze tekst werd geschreven op basis van de closed beta die liep van 17 maart. Dit weekend kan je inderdaad wel met alle classes spelen.
   Ik heb dit verduidelijkt in de tekst.
   Prettig D4-weekend!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: