fbpx

De grote PS VR2-games reviewparade – Deel 1

PlayStation VR2 Special Part 1

De PlayStation VR2 op dit moment een dikke week in de virtuele winkelrekken. Van de hardware zelf en van Horizon Call of The Mountain konden jullie de review al ontdekken, maar er zijn nog héél vele andere games die de nodige aandacht verdienen. Om het jullie makkelijk te maken gaan we de komende weken een heleboel reviewspecials serveren waarin we telkens enkele PS VR2-games bespreken.

We trappen af met deze vijf games:

Gran Turismo 7

Als raceliefhebber stond de, jawel, gratis PS VR2-update voor Gran Turismo 7 hoog op mijn verlanglijstje. Het zal je dan ook niet verbazen dat mijn racesetup snel uit de kast gehaald werd om virtueel te gaan racen op circuits van over de hele wereld.

In tegenstelling tot de VR-modus in Gran Turismo Sport kan je nu wél in elke modus racen in VR. Da’s anno 2023 niet meer dan logisch, maar het was toch even bang afwachten wat ontwikkelaar Polyphony Digital uiteindelijk ging afleveren. Omdat de VR-ondersteuning een soort add-on is voor de basisgame is het wel even wennen wanneer je de game opstart. Wanneer je jezelf door de menu’s navigeert, bekijk je alles in de zogenaamde Bioscoopmodus: een groot vlak scherm in een zwarte leegte. Pas wanneer je een race opstart word je in de cockpit gezet.

En man, wat een beleving is me dat! Het detail in de cockpit van de verschillende wagens is fenomenaal hoog en dankzij de OLED-schermen in de PS VR2 flitst alles letterlijk in hoge snelheid voorbij je ogen. Het racen in VR voegt écht een extra dimensie toe en ik zou bij wijze van spreken niet meer zonder kunnen. Al moet ik er wél een dikke vette disclaimer bij zetten. VR-gamen is niet voor iedereen, dat weten we ondertussen wel al. Maar racen in VR is toch nog van een andere orde en de kans om misselijk te worden is een pak groter.

Het is niet allemaal benzinegeur en zonneschijn. De textures van de omgevingen zijn van een opvallend lager niveau en ook elementen zoals lantaarnpalen en bomen poppen opvallend laat in beeld. Al merk je daar eigenlijk best weinig van als je tegen 250 km/u over Monza knalt.

Wil je het wat rustiger aan doen? Kan zeker! Want ook de Showroom heeft een prachtige VR-update gekregen. Je kan nu élke wagen zowel van binnen als buiten van dichtbij bekijken. Hier merk je pas hoeveel liefde en detail de ontwikkelaars in hun werk steken. Kom trouwens niet té dichtbij, want dan wordt de schoonheid ingeruild voor een bizarre donkere leegte met een donkergroen wireframe van de wagen. Toch maar even fixen, Polyphony?

“Racen in Gran Turismo 7 met PS VR2 is een waar genot en
toont het ware potentieel van de hardware”

Pluspunten
+ VR-racen in élke modus
+ VR Showroom
+ Gratis update

Minpunten
– Knullige ‘out of bounds’-aanduiding
– Grote kans op motion sickness
– Lage textures voor omgevingen

Website: PlayStation Store


Rez Infinite

Nee, Rez Infinite is zeker niet nieuw. De game verscheen in 2016, samen met de originele PlayStation VR-headset. Het is dus mooi om te zien dat de game ook helemaal geoptimaliseerd werd voor de nieuwe generatie PlayStation VR.

Rez Infinite is en on-rails shooter die heel sterk leunt op de muziekale beleving. Je neemt de controle over een digitale avatar op een avontuur doorheen een corrupte computer. Het is aan jou om virussen die het systeem willen hacken uit te schakelen. Dit doe je door langs de ene kant gebruik te maken van de Sense-controllers, maar je kan er ook voor kiezen om de game te besturen met je ogen door middel van de ingebouwde eye-tracking.

En laat deze feature nu hét toppunt zijn van Rez Infinite. Ja, de game is een heerlijke muziektrip, maar de manier waarop ontwikkelaars de eye-tracking hebben geïmplementeerd is waanzinnig goed. Als je één game wil spelen die toont hoe goed deze technologie is, dan moet het deze Rez Infinite zijn!

“Rez Infinite moet je spelen om de fantastische eye-tracking van de PS VR2 te ervaren”

Pluspunten
+ Onwaarschijnlijke goede eye-tracking
+ Vette soundtrack
+ Heerlijke on-rails shooter
+ Gratis update

Minpunten
– Abstracte vormgeving niet voor iedereen

Website: PlayStation Store


Tetris Effect: Connected

1984 was een jaar voor de geschiedenisboeken. Niet alleen werd KSK Beveren toen landskampioen én winnaar van de Belgische Supercup, maar ook ondertekende én een kleine game met de naam Tetris zagen het levenslicht. Bijna 40 jaar later en Tetris is nog steeds een van de meest herkenbare en gespeelde games ter wereld. Miljarden mensen spelen nog maar wat graag met de blokken en ook op de PS VR2 mag een nieuwe versie van Tetris Effect: Connected uiteraard niet ontbreken.

Deze versie is eigenlijk een update van de game die initieel in 2018 verscheen en ook op de PS VR2 ziet de game er nog steeds als een pareltje uit. Je wordt door de combinatie van abstracte visuals en ritmische muziek volledig ondergedompeld in de wondere wereld van Tetris Effect: Connected. Het mooie is dat er met deze update enkele nieuwe modi worden geïntroduceerd. Zo kan je in de Classic Score Attack mode switchen tussen NTSC- en PAL-snelheden, want ja, vroeger speelde de game door de andere verversingssnelheid anders in de US dan in Europa. Ook kan je de Master en Purify Mode nu rustigaan spelen via Endless.

Wie op zoek is naar een herkenbare, rustige game kan ik deze Tetris Effect: Connected zeker aanraden. Al hou je voor de besturing wel best de gewone DualSense in je handen. Ik vond de besturing via de VR Sense-controllers niet aangenaam en precies genoeg door de kleine thumbsticks.

“Tetris Effect: Connected ziet er fantastisch uit op de PS VR2, maar is en blijft hetzelfde herkenbare spelletje in een fancy jasje”

Pluspunten
+ Nieuwe modi
+ Ziet er prachtig uit
+ Hetzelfde herkenbare spelletje

Minpunten
– Besturing met VR Sense-controllers niet optimaal
– Hetzelfde herkenbare spelletje

Website: PlayStation Store


Thumper

Na Rez Infinite is Thumper nog een interessante ritmegame die ook in 2016 lanceerde met de eerste generatie PS VR. Al is de opzet van Thumper wel wat anders. In deze game ben je een soort kever die met een rotvaart over een parcours zweeft. Aan jou om op het ritme van de pompende soundtrack de juiste bewegingen uit te voeren.

Da’s makkelijker dan het lijkt, want op latere levels is het echt wel noodzakelijk dat je jouw hoofd er bij houdt. Het toffe aan deze PS VR2-versie is dat deze HDR ondersteunt, iets wat de game niet doet wanneer je op een televisie speelt. Verder doet ook de haptische feedback in de headset zijn werk om je helemaal mee in de game te trekken door op de juiste momenten zwaar of licht te trillen op de beat.

Net zoals in Tetris Effect: Connected raad ik je hier aan om Thumper te spelen met de DualSense-controller. De Sense-controllers voeten an sich weinig toe en met de DualSense voel je de haptische trillingen toch net wat beter. Al kan je jezelf wel afvragen of dit écht een game is die je in VR moet spelen. Want met uitzondering van de haptische feedback in de headset voegt VR onderaan de streep niet veel toe aan Thumper.

“Thumper heeft onwaarschijnlijk veel charme, maar voegt uiteindelijk weinig toe in VR”

Pluspunten
+ Haptische feedback in de headset
+ Geweldige soundtrack en visuele stijl
+ Uitdagende gameplay

Minpunten
– Voegt uiteindelijk weinig toe in VR

Website: PlayStation Store


Jurassic World Aftermath Collection

Hoewel ik zoals elke jongen/man van mijn leeftijd wel een fascinatie heb met dino’s, ben ik niet meteen de grootste Jurassic Parc/World-fan. De eerste film zag ik pas enkele jaren geleden en ook de World-reboot heb ik in stukken en brokken voorbij zien komen op televisie. Toch was ik razend benieuwd om in de wereld van deze Jurassic World Aftermath Collection te stappen. Je moet na een vliegtuigcrash (duh!) zien te overleven op het eiland Isla Nublar waar de dinosaurussen het nu voor het zeggen hebben.

Wat meteen opvalt als je de game voor het eerst opstart, is de visuele stijl. Er werd gekozen voor de welbekende cel shading-graphics en dat blijkt een enorm goede zet. Niet alleen zorgt dit voor een unieke sfeer, maar ook dat alles in een 4K-resolutie wordt weergegeven én aan 90 frames per seconde. Vlotjes!

Om te overleven ga je heel veel moeten sluipen doorheen de levels om zo dino’s niet te alarmeren. Daarnaast moet je ook heel wat verschillende taken uitvoeren. Schakelaars omzetten, radiotorens terug activeren en meer. De Sense-controllers worden goed aan het werk gezet. Jammer genoeg wordt alles na een tijdje best repetitief, ondanks de nieuwe skills en moves die je moet uitvoeren. Da’s best jammer, maar deze Jurassic World Aftermath Collection is een uitstekende game die op zoek is naar een leuke adventuregame voor de PS VR2!

“Jurassic World Aftermath Collection blinkt uit met zijn visuele stijl en meeslepende sfeer”

Pluspunten
+ Coole comic book-stijl
+ Leuke sfeer
+ Iconische John Williams-muziek!
+ 4K-resolutie met 90fps

Minpunten
– Wordt best repetitief na een tijdje
– Trage gameplay

Website: PlayStation Store


Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.