“Just Dance 2023 is dé perfecte party game voor de feestdagen”

Elk jaar probeer ik met iets op de proppen te komen om de avondjes tijdens de feestdagen wat op te vrolijken. Geef toe: zes diners op twee weken tijd is toch iets teveel van het goede. Op mijn lijstje van reeds uitgeprobeerde kerstactiviteiten staan onder andere Exploding Kittens, Secret Hitler en The Jackbox Party Pack. Het ene al meer succesvol dan het andere. Dit jaar ga ik echter iedereen omverblazen door mijn Nintendo Switch mee te nemen en het aanwezige publiek aan Just Dance voor te stellen.

In Just Dance moet je – zoals de weinig verhullende titel laat uitschijnen – gewoon dansen. Daarvoor krijgen we een arsenaal van zo’n veertig nummers tot onze beschikking die voorzien worden van een begeleidende video’s. In die video’s geven één of meerdere coaches het beste van zichzelf en wiegen ze – zoals het hoort – hun heupen in een diepe coma. Het is aan de spelers om de dansjes zo goed mogelijk na te doen én daarmee zo’n hoog mogelijk scores proberen te scoren.

Waarom Wel?

Vernieuwde Just Dance-ervaring

De game kreeg een geheel nieuwe look vergeleken met de voorgaande telgen; gaande van de artistieke richting die werd ingeslagen op vlak van videos tot de minimalistische uitvoering van het menu; Just Dance 2023 ziet er prachtig uit. Niet alleen de UI, maar ook de UX werd onder handen genomen. Zo kan ik te allen tijde zien wie er in mijn huidige party zit en kunnen de party-leden communiceren door emoticons te sturen à la Mario Party. Ook de volledige catalogus werd voorzien van leuke thumbnails en een indicatie van de moeilijkheidsgraad. Het zijn maar details, maar ze maken de ervaring des te leuker.

De nummers zélf werden ook voorzien van prachtige begeleidende videos. Enerzijds heb je de standaard Just Dance-nummers waarbij één of meerdere coaches in een fluo-outfit het beste van zichzelf geven. Ook de verschillende cameratechnieken en de flitsende special effects springen in het oog. Iedere coach draagt tevens ook een handschoen rond zijn of haar rechterhand. Die indiceert in welke hand je de controller (of smartphone als de beschikbare controllers op zijn) moet dragen. Enkele uitzonderingen zoals mijn persoonlijk favoriet (K3 met “Vleugels”) kreeg dan weer geen fluo-saus, maar is minstens even leuk in beeld gebracht.

Echt voor iedereen

Wat mij opviel aan Just Dance 2023 edition is het niveau van inclusiviteit. De makers hebben echt met alles en iedereen rekening gehouden. Zo omvat de catalogus voor ieder wat wils. Voor de puberende tiener zijn er hits uit de charts zoals “Sweet but Psycho” en “Therefore I Am”, terwijl er voor de allerkleinsten onder ons hit zijn zoals “Vleugels” en “We Don’t Talk About Bruno”. Ook nostalgische ouders komen aan hun trekken met hits zoals “Numb” en “Bring Me To Life”. Last but not least zijn er ook enkele family classics zoals “Walking On Sunshine” en “Wouldn’t It Be Nice”.

Ten tweede zijn de types aan dansjes ook zeer uiteenlopend; gaande van choreografieën waarbij je je kleine teen uit de kom swingt tot dansjes waarbij enkel het bovenlichaam moet bewegen. Handig bijvoorbeeld om samen te spelen met grootouders of als je zelf niet meer durft rechtstaan bij een agressieve vorm van indigestie. Ten slotte is er ook de smartphone-ondersteuning. Als je de Just Dance-app installeert kun je je smartphone gebruiken als registrerende controller. Het excuus dat er controllers te kort zijn is dus voorgoed verleden tijd!

Personalisatie- en progressie-fun!

Door nummers tot een goed einde te brengen verdienen we XP-punten. Die worden gebruikt om onze XP-bar te vullen en zo nieuwe levels te bereiken. Die levels resulteren op hun beurt weer in leuke beloningen die we kunnen gebruiken om onze dancer cards te personaliseren. Gaande van nieuwe personages en leuke achtergronden tot badges en aliassen; ik neem telkens een kijkje als ik een nieuw level bereik. Opnieuw; niets baanbrekends hier, maar het is altijd wel leuk om te pochen bij vrienden met jouw fancy dancer card. “Die dikke panda met stropdas in de sushi-winkel met pizza-rand? Yep, dat ben ik!”

Waarom Niet?

Te kleine (standaard) catalogus

Just Dance 2023 Edition ligt vanaf heden in de winkelrekken voor een prijs die een tikkeltje lager ligt dan de standaard nieuwe videogames. Dat komt omdat er een addertje onder het gras zit; Just Dance+. Standaard krijg je in Just Dance 2023 een dikke veertig nummers in jouw catalogus die – als we de ontwikkelaar mogen geloven – gedurende twaalf maanden aangevuld en geüpdatet zal worden. Dat is een mooi begin, al zijn er altijd wel nummers die niet jouw ding zijn waardoor het effectief aantal gebruikte nummers snel naar beneden wordt geschroefd naar een vierde daarvan. Persoonlijk ben ik snel uitgekeken op een tiental nummers, maar…

Hier komt Just Dance+ in the picture. Deze dienst koop je aan op basis van drie, zes of twaalf maanden en breidt jouw catalogus drastisch uit met heel wat leuke nummers. Zo kon ik met Just Dance+ een volledige Disney-playlist onder handen nemen die bijzonder leuk is. Je kunt volgens mij niet ten volle geniete van Just Dance zonder de Just Dance+-subscriptie onder de arm te nemen. Wat ik zélf ook vies vind, is het feit dat de nummers ook zichtbaar zijn in jouw catalogus, maar je ze zonder abonnement gewoonweg niet kan spelen. Ik kan me de toekomstige discussies met mijn dochter al levendig inbeelden; dit had gewoonweg een deel van de game moeten zijn.

VERDICT

8

Just Dance 2023 Edition is exact wat je van de titel verwacht; een bijzonder leuke party-game die op een bijzonder gunstig tijdstip verschijnt. De game kreeg een nieuw jasje en voorziet fun voor écht iedereen. Het feit dat de Just Dance+-dienst wat wordt opgedrongen en niet standaard in de game werd voorzien is voor mij de enige doorn in het oog.

Pluspunten
+ Zowel de UI als UX kreeg een serieuze upgrade
+ Er is echt voor ieder wat wils
+ Het beloningssysteem is een extra incentive

Minpunten
– Just Dance+ moest inherent een deel van de game zijn

Just Dance 2023 Edition
Beschikbaar vanaf 22/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.