“Spider-Man: Miles Morales is ook op pc een grafisch meesterwerk”

Marvel's Spider-Man Miles Morales

Miles Morales’ grote broer, Marvel’s Spider-Man, werd zowel op PlayStation 4 als 5 én pc overstelpt met geweldige kritieken. Na al die lovende woorden ging de OG Spider-Man, Peter Parker, even op verlof met MJ. Na een beet van een genetisch gemanipuleerde spin en meer dan een jaar training bij Peter Parker was dit het ideale moment om te laten zien wat Miles als partner in crime/leerling in zijn mars had. Miles Morales kreeg destijds een metascore van 85 en een userscore van 7.6. Ruim geslaagd en dus dachten Insomniac en Sony , “With great power comes great responsibility”, tijd voor een pc-versie.

Waarom Wel?

Harlem leeft!

Vanaf het eerste moment dat ik uit de metro stapte en er een ondergesneeuwd Harlem voor me opdoemde had ik meteen het gevoel van: ‘ok ik heb er zin in, laat maar komen het avontuur’. Twee mannen op een bankje die gezellig aan het keuvelen zijn, een verhuisfirma die een gigantische zetel de vrachtwagen probeert in te laden en pendelaars die onderweg zijn naar de metro waar ik net vandaan kwam. De details kloppen en brengen meteen de goesting om het verhaal in te duik… slingeren.

Het overvloeien van gameplay naar cutscenes komt heel vlot over en het verhaal draait zich daardoor als een web van meelevende empathie om je heen. Daarnaast is ook de lip-syncing perfect gesynchroniseerd en is er een goeie afwisseling tussen verschillende emoties. Hiermee bedoel ik dat we alle facetten van de omgang tussen personages te zien krijgen. Verdriet, plezier, angst of opluchting zijn maar enkele voorbeelden die aan bod komen in Miles Morales.

Het is geen platte drek van neutraliteit of oppervlakkigheid, integendeel, Iedereen evolueert in deze game en krijgt zo een unieke band met degene aan de andere kant van de monitor. Enkele hartverscheurende momenten deden me even stilstaan bij wat er zonet gebeurd was. Nog maar eens een bewijs dat Insomniac Studios je keihard meesleurt in het verhaal.

Pow! Kazam! Boom! Kapow!

De eerste bossfight liet niet lang op zich wachten en is er één die vooral quick time events bevat. Los van het feit dat ik niet zo’n fan ben van deze veelgebruikte methode zitten de animaties die hier mee gepaard gaan wel snor. De combat in Miles Morales brengt niets vernieuwend en dit hoefde ook niet aangezien de formule van Marvel’s Spider-Man gewoon werkt. Bouw een zo hoog mogelijke combo op door te ontwijken, aan te vallen of objecten uit de omgeving te gebruiken tegen je vijanden. Never change a winning team want de gevechten geven nog altijd de voldoening waar we gewend aan zijn.

Wat wel elke keer opnieuw een lust voor het oog is zijn de afmakers. Dit zijn aanvallen die je kan uitvoeren wanneer je meter volgelopen is. Wanneer je goed op dreef bent is dit even een rustpauze om in ‘the flow’ te blijven en tegelijkertijd te beslissen welke aanval je volgende wordt.  Ook een groot pluspunt is de toevoegin van de Venom Punch. Een elektrische shock die je kan gebruiken in puzzels of gevechten met grotere vijanden om bij hen sneller het licht uit te doen. Een klein detail maar een leuke toevoeging die de confrontaties met het gespuis uit Harlem net dat tikkeltje leuker maken.

The streets of New York

Het webslingeren verveelt nooit en ook niet in Miles Morales. In de wijk Harlem is er genoeg te doen en midden in de strijd voor Nuform – tussen allerlei niet zo koosjere bendes en types – zal je de straten moeten vrijwaren van misdadigers of op zoek gaan naar kistjes van The Underground, de bende die het opneemt tegen Roxxon en het hierboven vermelde Nuform wilt stelen.

Terwijl ik zweefde over de mensen en het verkeer was ik in de lucht vrij om allerlei salto’s en andere gekke stunten te doen. Bij deze sollicitatie voor Cirque Du Soleil vielen er in mijn ooghoek enkele dingen op. Ten eerste zijn de straten, zoals ik in het begin van het artikel al vermeldde, heel levendig en nergens hetzelfde maar zweette mijn pc op de grafische standen hoog en zeer hoog.

Waarom Niet?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, Spidey’s camera doet ambetant

De gevechten zijn cool, vlot en brengen steeds wat anders maar soms gooit de camera ook roet in het eten. Waar de camera vlot meedraait tijdens het slingeren door de straten doet het dat niet bij de gevechten in Miles: Morales. Daarom verloor ik soms het overzicht waardoor er een vijand in mijn rug stond en mijn combo genadeloos naar nul werd gereduceerd.

Op momenten dat er veel gaande is op het scherm ervaarde ik duidelijk framedrops en dit geeft toch aan dat je pc al redelijk krachtig moet zijn of dat ik gewoon voor mijn kerst een upgrade moet vragen voor mijn build.

VERDICT

8

Spider-Man: Miles Morales is qua lengte terecht de kleine broer van Marvel’s Spider-Man. Het is eerder een grote DLC met een sterk verhaal, leuke personages en wederom een huzarenstuk van Insomniac. Het zet de deuren open naar meer en doet ons nu al uitkijken naar de volgende afslag die Insomniac Studios zal nemen in het Spidey universum. Hopelijk doen ze iets aan de camera die soms tegenwerkte tijdens gevechten. Dankzij de raytracing en de verbeterde licht- en schaduweffecten komt Harlem helemaal tot leven op je PC. De verbeterde graphics geven die extra dimensie aan je beleving en doen je nog meer genieten van Miles Morales.

Pluspunten
+ Geweldig verhaal
+ Variatie in de spelwereld
+ Raytracing tilt de game naar een hoger niveau

Minpunten
– Voelt eerder aan als grote DLC
– Vergde heel wat power van mijn PC
– Camera werkt soms tegen in gevechten

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Beschikbaar vanaf 18/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.