“God of War Ragnarök lost alle verwachtingen meer dan in”

God of War Ragnarök

God of War Ragnarök zal zoals de naam het doet vermoeden de laatste God of War-game zijn die zich afspeelt in de Noorse mythologie. En neen, dit is geen spoiler maar werd eerder dit jaar al bevestigd door Santa Monica Studio zelf. De afgelopen twee weken was ik de gelukkigste mens ter wereld want ik mocht al aan de slag met de volledige game. Mijn bevindingen kunnen jullie hier lezen.

In een review is het onvermijdelijk om geen inhoudelijke zaken te delen. Om iedereen een onvergetelijke en leuke spelervaring te geven, zal deze review slechts enkele (lichte) spoilers bevatten over het verhaal. Deze hebben enkel betrekking op de eerste pakweg vijf speluren van de game. Er zal dus met geen woord gesproken worden over endgame content noch over belangrijke gebeurtenissen. Heel veel dingen die ik bespreek, zijn overigens al getoond door Sony zelf in de God of War Ragnarök developer diaries. Wel zal deze review grote spoilers bevatten van de voorgaande God of War uit 2018. Heb je deze nog niet gespeeld en ben je van plan dit nog te doen, lees dan zeker niet verder.

Waarom Wel?

The saga continues

Wie God of War in 2018 gespeeld heeft, weet dat deze game een perfecte mix tussen storytelling, avontuur, cinematics en combat was. De eerste tien minuten van God of War Ragnarök maken meteen duidelijk dat dit opnieuw het recept zal worden. De opening is heel cinematisch en emotioneel en zet de toon voor de rest van de game. Eén ding is meteen duidelijk: de gebeurtenissen uit God of War zullen Kratos blijven achtervolgen.

Het is dan ook een must om God of War te spelen vooraleer je aan deze game begint. In het hoofdmenu kan je ervoor kiezen om een samenvatting van God of War te bekijken maar deze duurt hooguit twee minuten en gaat het geheugen niet echt opfrissen. Zelf bekeek ik op Youtube een recap van God of War. Voor wie het vier jaar geleden is dat hij of zij God of War gespeeld heeft, is het geen slecht idee om dit ook te doen. God of War 4 (2018) Story & Ending Explained van gebruiker Timbo is een heel goed voorbeeld van zo’n recap.

Iedereen weet nog dat Kratos in God of War een einde maakte aan het leven van Baldur, zoon van Odin en Freya. Deze laatste is uit op wraak. Als Kratos zou willen, zou hij meteen een einde kunnen maken aan het leven van Freya maar hij verkiest ervoor dit niet te doen. Hij heeft immers begrip voor het feit dat hij haar zoon vermoord heeft en is niet vergeten wat Freya allemaal voor Atreus gedaan heeft. De game begint dan ook met een actievolle achtervolgingsscène waarin Freya probeert om Kratos te vermoorden maar zij slaagt niet in haar opzet.

Eenmaal ontsnapt aan Freya, keren Kratos en Atreus terug naar hun thuis, de locatie waar ook de voorgaande game begon. En opnieuw ontvangen ze bezoek. Dit keer van niemand minder dan Thor, de dondergod met de hamer en Odin, de oppergod in de Noorse mythologie. Dat Kratos meteen nattigheid voelt spreekt voor zich. Thor is namelijk de vader van Magni en Modi, aan wiens leven Kratos een einde maakte in God of War. Odin is dan weer de vader van Baldur, wiens einde gekend is. Toch komen deze heren niet om wraak te nemen. Wel komen ze met een vredesvoorstel.

Maar hier is wel één voorwaarde aan verbonden: Atreus moet met onmiddellijke ingang stoppen met het zoeken naar Tyr, een andere zoon van Odin. Kratos is niet het type dat graag bevelen opvolgt en wat volgt is een episch gevecht tussen Kratos en Thor. Dit gevecht speel je zelf en is er eentje dat je nooit zal vergeten. Het gevecht eindigt zonder winnaar en Thor en Odin vertrekken. Kratos was niet op de hoogte van Atreus’ zoektocht naar Tyr en is in alle staten. Atreus is namelijk op zoek naar heel wat antwoorden en is ervan overtuigd dat Tyr deze kan geven. En hier begint het avontuur. Een avontuur dat je van de eerste tot de laatste seconde zal meeslepen en niet onberoerd zal laten.

Metamorfose

De rol van Atreus, wiens stem niet meer klinkt als een kind en die nu zelf heel goed kan klimmen, is in God of War Ragnarök aanzienlijk gegroeid. Hij zit met tal van vragen en wilt doodgraag uitzoeken waarom ze naar hem refereren als Loki. In die zoektocht naar antwoorden gaat Atreus stiekem en impulsief te werk, vaak achter de rug van Kratos om. Dit drijft Kratos tot waanzin omdat hij Atreus wilt beschermen en beseft dat dit gevaarlijk is. Herinner je het bezoek van Odin en Thor waarover ik in de vorige paragraaf sprak. Dit doet Kratos inzien dat er niets anders op zit dan Atreus te vergezellen in zijn zoektocht naar antwoorden. Een zoektocht die begint in Svartalfheim, waar ze Tyr gaan bevrijden. Gelukkig is Mimir er om onderweg op Kratos in te praten.

In God of War was Atreus nog een kind en een last voor Kratos. Deze Atreus weet wat hij wilt en zal zijn eigen pad volgen. Kratos kan maar beter meegaan in dit verhaal want er is met ragnarök onheil op komst. En dan kan er maar beter iemand zijn om Atreus te beschermen. En daar is maar één geschikte persoon voor. De band tussen beiden is wel nog steeds heel stroef. Atreus heeft een hele sterke band opgebouwd met Sindri, één van de dwergenbroers en smid. Hij helpt Atreus in zijn zoektocht naar antwoorden zonder dat Kratos dit weet. Hiermee neemt hij een gigantisch risico want onrechtstreeks brengt hij hierdoor Atreus in gevaar. Desondanks heeft hij enkel maar het beste met hem voor.

Nieuw in God of War Ragnarök is dat je soms met Atreus alleen speelt. In deze missies beschik je enkel over de boog. Met deze boog kan je gewone en speciale pijlen afvuren maar ook melee aanvallen mee uitvoeren. Naarmate je meer met Atreus speelt, ontgrendel je ook voor hem veel meer vaardigheden en kan je zijn boog upgraden en accessoires toevoegen die in de shop van Brok en Sindri geüpgraded kunnen worden.

Never change a winning team

Dat God of War in 2018 met de Game of the Year award ging lopen, hoeft niemand te verbazen. De game heeft vandaag een Meta score van maar liefst 94 en een User score van 91. Ook op PC kende de game een ijzersterke launch begin dit jaar. Geen redenen dus om de mechanics en gameplay overhoop te halen maar wel om hierop verder te bouwen. En dat is exact wat Santa Monica Studio heeft gedaan met God of War Ragnarök. De storytelling is nog steeds van een zeer hoog niveau en je vervelen zit er op geen enkel moment in. Net zoals in God of War is ook in God of War Ragnarök alles opgenomen in één shot waardoor cutscenes en gameplay vloeiend in elkaar overgaan zodat je niet één zwart beeld te zien krijgt of te maken hebt met laadschermen.

Natuurlijk profiteert God of War Ragnarök wel optimaal van de kracht van de PlayStation 5. Zo is er 3D-audio ondersteuning, worden alle features van de DualSense Controller ten volle benut en zijn er verschillende grafische opties. Er kan gekozen worden tussen betere prestaties of hogere resolutie. Welke van de twee je ook kiest, er is een optie om hoge framerates aan te zetten. Het is mij een mysterie waarom je deze keuze krijgt want wie zou deze optie nu uitvinken? Maar goed, met deze optie aangevinkt in combinatie met betere prestaties, mikt de game op minstens 60 frames per second (fps).

Dit zorgt voor een immens vloeiende spelervaring. Hier wordt de resolutie geüpscaled naar 4K. Kies je voor hogere resolutie, dan mikt de game op 30-40 fps maar geniet je van native 4K-resolutie. Zelf testte ik beide opties uit en de keuze voor betere prestaties speelt zoveel vlotter en beter. Met het blote oog is het verschil in resolutie nauwelijks te zien terwijl het verschil in performance wel immens is.

Vertrouwde combat

Op vlak van combat zijn er aantal kleine dingen toegevoegd maar over het algemeen voelt deze heel vertrouwd aan. Bossfights bieden nog steeds meer dan voldoende uitdaging, zelfs op het standaard moeilijkheidsniveau. In totaal zijn er vijf niveaus om uit te kiezen. Kratos beschikt nog altijd over zijn leviathanbijl en chaoszwaarden, Atreus over zijn boog. Je kan nog steeds aan Atreus de opdracht geven om zijn pijlen af te vuren tijdens gevechten of om bepaalde hindernissen uit de weg te ruimen. Wapens en pantsers kunnen bij Brok en of Sindri geüpgraded worden in ruil voor zilver en materialen die je in de spelwereld kan looten. Vaardigheden kunnen constant aangeleerd worden, op voorwaarde dat je voldoende XP hebt verzameld.

Ook de codex ziet er nog grotendeels hetzelfde uit. Deze kan helpen om het geheugen op te frissen en houdt elke vijand die je bent tegengekomen bij. Hier kan je ook de wereldmap raadplegen en alle doelen terugvinden. De doelen in God of War Ragnarök bestaan uit het pad (de main story), gunsten (side quests), het verzamelen van artefacts en taken. Taken zijn een soort van mini quests die opgedeeld zijn in drie niveaus: brons, zilver en goud. Een voorbeeld hier is ‘dood rovers’. Dood je er 100, dan haal je brons, dood je er 125, dan haal je zilver en dood je er 150, dan haal je goud. Goud levert het meeste XP op. XP kan je inruilen om nieuwe vaardigheden te leren.

The nine realms

In totaal zijn er in God of War Ragnarök negen werelden, realms, te ontdekken: Midgaard, Svartalfheim, Alfheim, Nilfheim, Vanaheim, Asgaard, Jötunheim, Muspelheim en Helheim. Elk van deze werelden is uniek en zit vol met verschillende vijanden en locaties om te ontdekken. Veel van deze werelden zul je nog herkennen uit God of War maar door de gevolgen van fimbulwinter, de winter die voorafgaat aan ragnarök, ziet alles er toch wat anders uit. Het is leuk om dingen uit de voorgaande game te herkennen omdat dit vele herinneringen naar boven brengt. Ook in conversaties in de game wordt er teruggeblikt op vorige gebeurtenissen. Ook al is alles herkenbaar, ik heb nooit het gevoel gehad in dezelfde spelwereld als in God of War te zijn beland.

In elke van deze negen werelden is er meer dan voldoende om te ontdekken. In elke wereld zitten heel wat nornekisten, legendarische kisten, runes, artefacten, enzovoorts. Niemand is verplicht om al deze dingen te ontdekken maar ze kunnen helpen om bijvoorbeeld je maximale gezondheid en razernij ze verhogen. Het is dus niet onbelangrijk dat je dit doet. In heel veel games voelt het verkennen van de map na enige tijd eentonig aan en stop je hier vrij snel mee om de focus alleen maar op de main quest te leggen. In God of War Ragnarök heb ik dit gevoel nooit gehad en is het mijn doel om in elk van de negen werelden alles gedaan en gevonden te hebben. De game nodigt hiertoe echt uit.

Reizen tussen verschillende werelden doe je via mystieke poorten. Om een nieuwe wereld te ontgrendelen, heb je één Yggdrasil-zaadje nodig. Eens je een bepaalde wereld ontgrendeld hebt, kan je hier steeds naar terugkeren om bepaalde dingen af te werken. Zo kies je zelf in welk tempo en volgorde je alles wilt doen.

Ook al is elke wereld heel lineair, toch is het kompas heel handig. Vrij vroeg in de game ontvang je deze en kan je zelf kiezen welke zaken je aan het kompas wilt toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaalde side quest toevoegen aan het kompas wanneer deze zich afspeelt in de wereld waarin je je op dat ogenblik bevind.

Game of the year?

Het stond begin dit jaar al in de sterren geschreven dat zowel Elden Ring als God of War Ragnarök hele grote kanshebbers zouden zijn om de prestigieuze prijs van Game of the Year in de wacht te slepen. Beide games hebben hun favorietenrol meer dan waargemaakt en verdienen van ons dan ook de perfecte score. Ook mogen we niet vergeten dat Horizon Forbidden West een steengoede game was die hoogstwaarschijnlijk bij de vijf genomineerden zal zitten. Mocht deze game vorig jaar verschenen zijn, had het de hoofdprijs ongetwijfeld gewonnen. Het zal hoe dan ook voor velen een moeilijke keuze worden, ook zo binnen onze crew.

Maar toch zal volgens mij God of War Ragnarök met de prijs gaan lopen. Enerzijds is God of War Ragnarök een veel toegankelijker spel dan Elden Ring. Ook al wordt Elden Ring beschouwd als de ‘makkelijkste’ FromSoftware-game tot nu toe, toch laten velen deze game liever links liggen. Ik heb ook het gevoel dat heel veel mensen in februari op de hypetrein zijn gesprongen om de game dan uiteindelijk niet uit te spelen. Anderzijds vinden de Game Awards plaats op 8 december, precies één maand na de release van God of War Ragnarök. Op dat ogenblik zal iedereen nog laaiend enthousiast zijn over deze game wat hen ongetwijfeld een voordeel zal opleveren qua stemmen.

Ook al ben ik een enorme FromSoftware fanboy, toch kan ik meer negatieve punten over Elden Ring opsommen dan over God of War Ragnarök, dat er eigenlijk geen heeft. Hoe dan ook zal één van deze twee games de hoofdprijs winnen. Santa Monica Studio won reeds in 2018, FromSoftware deed dat in 2019.

Waarom Niet?

Geen fotomodus

Ik heb lang moeten zoeken om toch iets kwijt te kunnen in de sectie ‘Waarom niet?’. Het ontbreken van een fotomodus is dan ook het enige minpuntje dat ik over deze game kan aanhalen. Het al dan niet aanwezig zijn van een fotomodus heeft voor mij geen enkele invloed gehad op de algehele spelervaring en zal dus ook niet meegenomen worden in mijn eindbeoordeling.

Tijdens het spelen van God of War Ragnarök zijn er momenten geweest dat ik het enorm jammer vond om bepaalde beelden niet te kunnen vastleggen via een fotomodus. Het is natuurlijk altijd mogelijk om via de create button van je DualSense Controller een screenshot te nemen. Maar er zal dan altijd wel iets in beeld zijn zoals ondertitels of het kompas bovenaan je scherm. De enige momenten waarin je een beeld kan vastleggen zonder één of meerdere overlays, is tijdens cutscenes.

Bovenstaande mag echter wel met een korreltje zou genomen worden en ja, jullie mogen mij hierdoor een muggenzifter noemen. Santa Monica Studio heeft namelijk al bevestigd dat er na de launch van de game een patch zal komen die een fotomodus aan de game zal toevoegen. En dan is er echt helemaal niets meer om over te klagen.

VERDICT

10

God of War Ragnarök lost alle verwachtingen meer dan in en staat garant voor uren spelplezier. De game bouwt verder op zijn voorganger uit 2018, dat ook al nagenoeg perfect was. De game doet op elk vlak nog dat tikkeltje beter waardoor de game de maximale score meer dan verdient. Het is vroeg om te zeggen, maar God of War Ragnarök is goed op weg om de beste game van dit decennium te worden. Het lijkt mij een loodzware taak om de komende jaren een betere singleplayer game op de markt te brengen. Santa Monica Studio mag zich nu écht de meester in storytelling noemen. Het zou mij verbazen moest dit spel niet Game of the Year worden volgende maand. Wie geen PlayStation in huis heeft, heeft met God of War Ragnarök een verdomd goede reden om daar dringend verandering in te brengen. Sony mag dan wel heel wat kritiek te verduren krijgen de laatste tijd, ze blijven met PlayStation het beste platform hebben op vlak van singleplayer games. Keer op keer leveren hun AAA-studio’s pareltjes van games af die nooit weten teleur te stellen en die op dag van launch volledig afgewerkt zijn.

Pluspunten
+ Geweldige verderzetting van de game uit 2018
+ Onvergetelijke single player-ervaring
+ Perfecte combinatie van storytelling, cinematics, verkenning en combat
+ Prachtige realms
+ Verveelt geen seconde
+ Topcast
+ Zonder twijfel de beste PlayStation-game van dit moment
+
Kanshebber Game of the Year

Minpunten
– Geen fotomodus bij launch

God of War Ragnarök
Beschikbaar vanaf 09/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

Eén opmerking over '“God of War Ragnarök lost alle verwachtingen meer dan in”'

  1. Bewust niet alles gelezen maar dit is een game die ik eerst een 94 metacritic score bedacht om alvors naar 92 te gaan vanwege de eventuele cross-gen negativiteit. Een dev waar ik een mooie som had op durven verwedden dat het het helemaal goed zou komen met de opvolger van GOW 2018 🙂

Reacties zijn gesloten.