“Stranded: Alien Dawn loopt over van potentieel”

Het is een videogameplot dat je intussen wel kent: een klein groepje ruimtevaarders strandt op een onbekende planeet en moet daar een nieuw leven uitbouwen. Stranded: Alien Dawn klinkt in dat opzicht behoorlijk dertien in een dozijn. Waar verschilt deze strategische survivaltitel van genregenoten? Ik zocht het voor je uit in de early access-versie van de game.

Deze keer is het persoonlijk

Het antwoord op die vraag wordt al snel duidelijk wanneer je deze game aanvangt: Stranded speelt het op de man. Geen naamloze ongelukkigen in jouw ruimtekolonie, maar een select groepje survivors met hun eigen talenten, vaardigheden en persoonlijkheden. Het woord ‘select’ mag je dan ook meteen letterlijk nemen, want bij aanvang van je avontuur selecteer je vier (on)gelukkigen om mee te nemen in de crash van je ruimteship op een wildvreemde planeet.

Alles staat of valt bij die selectie, trouwens, want wanneer je survivors niet op elkaar afgestemd zijn, maak je het jezelf behoorlijk moeilijk. Je hebt zowel spier- als breinmassa nodig in je ruimtekolonie en die combo vindt je nu eenmaal zelden in één persoon. Hou je het lang genoeg uit, dan vervoegen meer personen jouw nederzetting, maar tot dan zul je het met jouw eerste selectie moeten doen. Choose wisely, is dus de boodschap.

Diepgang

Stranded: Alien Dawn is een robuuste survival strategy game, dat wordt meteen duidelijk uit de uitgebreide en behoorlijk diepgaande tutorials. Wijze lessen die je maar best even doorspeelt voordat je ‘voor echt’ jouw geluk gaat beproeven op een willekeurig gegenereerde planeet.

Stranded speelt met een hoop complexe spelsystemen, zoals dagroutines, onderzoek en ontwikkeling, base building, close quarters én ranged combat, scavenging, harvesting, farming, noem maar op. Dat allemaal bovenop een groepje survivors die veeleisender zijn dan de gemiddelde Sim.

Die mix zorgt voornamelijk voor een hoop plezier in het micromanagen van je nederzetting, maar ook het opzetten van systemen die werken voor je. Zoals steeds is het een genot vanuit een krottige settlement een heuse home away from home te zien ontstaan.

Niet optimaal

Je ziet nu al dat Stranded: Alien Dawn een game is waar fans van het genre urenlang plezier aan zullen beleven. Dat neemt niet weg dat er nog wat werk aan de winkel is voordat de makers er een echte parel van hebben gemaakt.

Doorn in het oog is de warrige user interface. Wat momenteel een brij aan menu’s, submenu’s en hidden actions is, zou een intuïtief dashboard moeten worden waarin noodzakelijke informatie in een oogopslag beschikbaar is en je snel acties kan nemen.

De tutorials van deze early access build mogen dan wel goed uitgewerkt zijn, ik heb het gevoel dat ze je voornamelijk wegwijs maken in de warrige UI. Een pleister op de wonde zonder dat de pijn echt weg is, dus.

Humeurige bende

Ook kan de game nog wat balancing gebruiken tussen het managen van je kolonie en het opvolgen van de persoonlijke noden van je survivors. Momenteel schreeuwen die laatste net iets te veel om aandacht en hebben ze onrealistische verwachtingen.

Ik kan erin komen dat het zwaar is gestrand te zijn op een onbekende planeet vol gevaren, maar is het dan echt een noodzaak om een tapijt in je hut te eisen terwijl diezelfde grondstoffen ook geneesmiddelen kunnen opleveren?

VERWACHTINGEN

Stranded: Alien Dawn loopt over van potentieel en verzekert je nu al van urenlang spelplezier. De meer persoonsgerichte aanpak van het strategische survivalgenre doet het wel voor me, al moeten de makers de balans tussen micro- en macromanagement van je kolonie in dat opzicht nog wat scherpstellen.

Stranded: Alien Dawn
Beschikbaar 12-10-2022 in Early Access via Steam
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC

Website

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.