“Gotham Knights is een goede game, maar niet mijn Game of the Year”

Als er één game was waar ik dit jaar keihard naar uitkeek dan was dat Gotham Knights. Als er één game was waarvan ik hoopte dat het mijn Game of the Year zou worden, dan was dat eveneens Gotham Knights. Nu het spel eindelijk uit is, is het tijd om te ontdekken of het mijn verwachtingen kan inlossen, en vooral die GotY-titel waard is.

Waarom Wel?

Respectvol verhaal

Het verhaal van Gotham Knights draait volledig rond de dood van Batman. Hoe dat in zijn werk gaat ga ik niet spoilen

Nightwing, Robin, Batgirl, Red Hood en Alfred blijven verbijsterd achter. Helaas is er geen tijd om bij de pakken te blijven zitten. Batman was voor zijn dood bezig met een onderzoek naar Dr. Kirk Langstrom. Hier begint het avontuur van Gotham Knights. Tijd voor de vier om in actie te schieten en af te rekenen met de misdaad in Gotham, en natuurlijk Batmans moordenaars.

Het onderzoek leidt ons naar de bekende The Court of Owls. Maar dat is niet alles want er zijn heel wat nevenmissies waar we ambras krijgen met onder andere Harley Quinn, Mr. Freeze en Clayface.

Wat me vooral opvalt aan het verhaal van deze Gotham Knights is de manier waarop ze het weergeven. Elk tussenfilmpje is heel verzorgd en netjes, en toont vooral veel respect voor de spelers. Zeker als je net als mij een echte DC- en in het bijzonder Batman-fan bent.

Wie van de vier

Je bepaalt zelf met wie je Gotham Knights speelt. Ik had me voorgenomen om me te focussen op Robin. Daarna speel ik de game opnieuw met een ander personage, en dit in de new game+ modus. Wie de game maar één keer speelt kan tussen de missies door veranderen van held. Je moet je geen zorgen maken om het levelsysteem, want alle Gotham Knights stijgen automatisch mee in level.

Ik heb voor de review al de personages getest en deze spelen/voelen allemaal anders aan. De Skill Tree’s van elke protagonist zijn ook redelijk uitgebreid. Door de Knighthood Challenge te voltooien krijg je er na een tijdje nog een extra Skill Tree bij.

Elke held beschikt ook over Momentum abilities, deze onderscheiden elk personage ook nog eens van elkaar. Met Robin kan ik de Bo Spin attack uitvoeren, hiermee draai ik mijn staff in het rond en zorg op deze manier ervoor dat ik niet geraakt word door projectielen. Vijanden die dicht bij deze attack staan krijgen enorme klappen te verwerken. Robin kan ook drie zwermen van Microbots op de vijanden sturen. Zij zorgen voor een fear effect waneer ze zich op de tegenstanders bevestigen. Ze brengen incendiary damage over time aan en eindigen met een explosie op elke vijand.

Robin is vooral gericht op stealth, Nightwing is meer met het team bezig. Als hij vijanden markeert kunnen hij, en een andere speler, op die vijand 10% meer schade verrichten. Hij heeft ook de mogelijkheid om zijn teamgenoten te reviven. Batgirl heeft een verleden als The Oracle, en kan hierdoor als de beste hacken. Als ze neergaat kan ze zichzelf ook terug 50% health toedienen.

Red Hood is de spierbundel van de groep. Hij kan zonder problemen grote tegenstanders in een grapple move houden en ze op die manier tegen het canvas kloppen. Met zijn vuisten en pistolen zorgt hij voor een dodelijke combinatie.

Genoeg criminaliteit in Gotham City

De gameplay van Gotham Knights is vergelijkbaar met de Batman Arkham games. Je werkt steeds per patrol. Elke nacht in Gotham City wordt aanzien als een patrol en in die tijd kan je doen wat je wil. Vanaf het moment dat je merkt dat het krap wordt op gebied van je health kan je beter terug naar The Belfry (basis) gaan. Als je belangrijke missies hebt voltooid kan je ook terug naar de basis.

Om progressie te maken doorheen het spel moet je op zoek naar criminelen. Deze zijn veelvuldig aanwezig. Vooraleer je aanvalt kan je best de groep even scannen. Op deze manier ontdek je dat er steeds één “brave ziel” is, die je kan ondervragen. Zo krijg je info over belangrijke missies. Als je vijanden verslaat tijdens deze activiteiten krijg je geregeld rode loepjes. Op deze manier zorg je voor je nieuwe patrol dat er Premeditate Crimes opduiken.

Deze Premeditate Crimes zijn er in overvloed. Officers in Trouble, Witness Under Attack, en het onderzoeken van een crime scene zijn er enkele van. Bij belangrijke uitdagingen kunnen deze Premeditate Crimes zeer cruciaal zijn. Naast deze crimes kan je ook op zoek naar heel wat collectibles. Denk hier aan audiologs, street art, batarangs, en ander lekkers voor DC-fans.

Je krijgt af en toe ook e-mails toegestuurd met nuttige info. De database van Gotham Knights is ook voor mij een meerwaarde. Je komt op deze manier heel wat te weten over gebouwen, gebeurtenissen en personages in Gotham City.

De map van de stad is ook enorm overzichtelijk. Je kan elke missie waar je aan kan deelnemen perfect terugvinden op de map. Je kan deze ook met gemak tracken. Zo kan je met je motor of grapple hook snel naar de locatie.

Tip voor wie de game nog moet spelen, wanneer je missies van Lucius Fox krijgt is het zeer gunstig als speler dat je deze voorrang geeft.

De kleren maken de superheld

Elke held beschikt over dertien verschillende suits. Deze kan je aanpassen met diverse cowls, symbols, gloves en boots. Er zijn ook heel wat verschillende wapens (melee en ranged), alhoewel deze qua uitzicht hetzelfde blijven, is er heel wat verschil op de statistieken. The Mad Hatter zou er helemaal gek van worden.

Je zal ook heel wat resources kunnen verzamelen. Deze komen goed van pas bij het craften van je gear. Zo kan je zelf bepalen welke suit en wapens je wil maken. Bij de missies met Mr. Freeze koos ik er logischerwijs voor om een suit aan te trekken met voldoende bescherming tegen ijs en gebruikte ik op beide wapens extra brandschade. “Ice to meet you”.

Om je gear nog straffer uit de hoek te laten komen, kan je ook mods plaatsen als je gear dit toelaat. Zo kan je jouw uitrusting voorzien van extra boosts voor power, health, critical damage en andere zaken. Het is ook mogelijk om vier mods te fusen met elkaar, zodat je een nog krachtigere mod creëert.

Waarom Niet?

Niet wat er beloofd was

Waar ik naar uitkeek bij Gotham Knights was de mogelijkheid om met vier in coöp te spelen. Ik zag mezelf al met drie kameraden Gotham City verlossen van de misdaad. Toen Warner Bros. Games Montréal aankondigde dat het verhaal met maximaal twee personen kon gespeeld worden, was dat voor mij een domper op de vreugde.

Daar stopte het helaas niet… Zo is het ook niet mogelijk om de game te spelen via crossplatform coöp. Vreemd want op het launch event in Nederland vertelde een zeer vriendelijke dame van Warner Bros dat dit wel mogelijk zou zijn. Enkel dat je sporadisch de game van de host kan joinen en je progress niet wordt meegenomen naar je eigen game. Mijn dochter heeft Gotham Knights op PC en ik op PS5 dus we namen de proef op de som. ‘Riddle me this riddle me that who can’t play Gotham Knights together on different platforms‘.

Ik heb de coöp uiteindelijk kunnen testen met een vriendin van me. Beide games op PlayStation 5. Ik moet wel toegeven dat het via deze weg allemaal vlot verliep. Helaas klopte wederom hier niet het volledige verhaal. Normaal zou de speler die de game van de host joined, zijn level naar dat spel worden omgezet. Dit was niet het geval. De host was level 5 en ik 12. Alles bleef zoals het was. Was dit omdat ik hoger in level was op mijn eigen game? Dat zou eventueel een verklaring kunnen zijn. De conclusie is alvast dat, toch volgens mij, de coöp nog niet op punt staat.

There can be only one

Wie de game op hetzelfde platform heeft kan dus wel in coöp spelen. Je zou dus, in principe, kunnen afspreken met je coöp partner dat je steeds op elkaar wacht om de game verder te spelen. Ik had echter een ander idee. Ik zou zelf een single player game spelen met Robin en dan een tweede game aanmaken om deze in volledige coöp te spelen met Red Hood. Tot ik een nieuwe game wou opstarten voor de coöp sessie. Dit is ook niet mogelijk, er is dus enkel toegang om één game te creëeren.

De game heeft ook te maken met enkele bugs. Ik heb enkele keren de game opnieuw moeten starten, omdat ik met mijn held vast zat tussen obstakels. De controls kunnen ook op momenten wat stroef uit de hoek komen, zeker als je de time trail challenges wil uitvoeren. Wat me ook geregeld opviel, was dat bepaalde locaties herbruikt werden, maar dan voor een andere missie. Dat je Gotham Knights op consoles op 30 FPS moet spelen kan voor sommige ook een enorm minpunt zijn. Mij stoorde het niet.

VERDICT

7

Gotham Knights zal, jammer genoeg, niet mijn Game of the Year worden. De game bevat net iets te veel minpunten naar mijn goesting. Ik denk dan in de eerste plaats aan het feit dat je game niet met zijn vieren in coöp kan spelen, echt een gemiste kans. De coöp met twee is dan weer heel omslachtig, zeker omdat je ook niet cross-platform kan spelen. Speel je dan toch op hetzelfde platform, dan moet je steeds op elkaar wachten om verder te kunnen spelen. Opgelet, laat je niet misleiden: ondanks de minpunten is Gotham Knights zeker geen slechte game. Alles zit goed qua sfeer en graphics, het verhaal wordt sterk gebracht en de vier helden zijn een plezier om mee te spelen. Het is dan ook jammer te moeten concluderen dat Warner Bros. niet alles uit de kast heeft gehaald om van deze titel een GotY-kandidaat te maken. Iets wat de Knights zeker wel zouden gedaan hebben. 

Pluspunten
+ Het verhaal en de sfeer
+ Verschillende villains
+ Mogelijkheden qua skills en gear
+ Voldoende content
+ Altijd cool om in Gotham City te vertoeven
+ Je kan wisselen tussen de helden

Minpunten
Ontbreken 4-player co-op
– 30fps op consoles
Enkel mogelijk om één game aan te maken
Enkele vervelende bugs

Gotham Knights
Beschikbaar vanaf 21/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: