fbpx

“De Nacon RIG 500 Pro HC is een uitstekende headset voor een beperkt budget”

Als je aan online gaming doet, is een goede headset een must. Het headsetmerk RIG bestaat al best een flinke tijd. Echter het is nog maar redelijk recent dat het onder het merk Nacon valt. De nieuwe eigenaar brengt nu een lading nieuwe versies van de headsets uit en de RIG 500 Pro HC is daar een van.

Een goede koptelefoon moet een paar dingen doen. Ten eerste moet hij een goede geluidskwaliteit bieden. Je wilt je spel kunnen horen, en je wilt een goed richtingsgevoel hebben. Tegelijkertijd wil je een vlotte communicatie, wat meestal neerkomt op een goede microfoon. Dit betekent een microfoon die zich richt op je stem en niet veel achtergrondgeluiden oppikt. We kennen allemaal die ene persoon die de teamchat verstoort met de gesprekken van zijn familieleden. You don’t want to be that guy…

Waarom Wel?

Licht en comfortabel

Met een gewicht van 323 gram is deze duurzame headset vrij licht. Het metalen draagsysteem is opvallend en heeft een specifiek doel: het dempen van trillingen. Dit resulteert in een helder geluid. In plaats van de oorschelpen omhoog of omlaag te schuiven, komen ze volledig los van de hoofdband en kunnen ze opnieuw worden bevestigd via het kliksysteem met drie standen.

Bijna elk onderdeel van de Nacon RIG 500 PRO is afneembaar, inclusief het stoffen hoofdbandkussen dat tussen beide uiteinden van het frame hangt. Hoewel het luchtdoorlatende ontwerp de luchtstroom bevordert, bestaat de kans dat je op een gegeven moment na een lange sessie zou gaan zweten, ik heb het zelf nog niet voorgehad. In dat geval kan je het kussen eenvoudig uit de metalen houder halen.

Gamen met de headset is aangenaam, vooral dankzij de lichtheid en de eenvoudige bediening. Ik voel me nooit overspoeld met hoofdtelefoonfuncties tijdens het spelen van bijvoorbeeld The Division of Overwatch. De hoofdtelefoon levert echter goed genoeg werk om een realistische geluidsomgeving weer te geven, zodat rondrennen in de virtuele wereld merkbaar natuurlijker aanvoelde.

Dolby Atmos surround

Een ander aanpasbaar onderdeel van de gaming hoofdtelefoon is de omnidirectionele microfoon. De arm mag 90 graden draaien en kan worden gebogen voor een meer aangepaste spreekafstand. Als de arm omhoog wordt geklapt, is de microfoon gedempt en vice versa. Wat de helderheid van de stem betreft, zorgt Nacon voor een goede demping van achtergrondgeluiden.

Over de kwaliteit van de microfoon heb ik absoluut geen klachten. Microfoons zijn moeilijk te beoordelen, omdat de kwaliteit van je stem zoveel afhangt van de headset van de ander. De richting gevoeligheid van deze RIG  is echter uitstekend. Hij pikt weinig achtergrondgeluiden op en richt zich op wat zich direct voor hem bevindt.

Samen met de headset zelf krijg je ook een Dolby Atmos-code voor Xbox en Windows 10. Dit is de nieuwste surround-sound technologie van Dolby, en is ontworpen om een realistisch gevoel van ruimte te creëren. Het zorgt er voor dat je voor een relatief lage prijs gebruik kunt maken van surroundsound op de PC en Xbox (op dit moment de enige twee ondersteunde platformen).

Connectiviteit en compatibiliteit

Een van de dingen die ik het meest waardeer aan de RIG 500 Pro is de eenvoud van de aansluiting. In plaats van USB gebruikt hij een eenvoudige 3,5 mm aux-aansluiting. Dit heeft wel enkele inherente beperkingen. Als je een pc-speler bent, zoals ik, kan je het volume van je pc niet dempen of aanpassen met de in-line bediening. Deze heeft alleen invloed op het volume van je headset.

Dit gezegd zijnde, kunnen 3,5mm aux-kabels worden gebruikt met een veel breder scala aan spelplatforms dan USB. Met USB ben je min of meer gebonden aan het spelen op een pc. Een 3,5 mm aux-kabel werkt ook met moderne consoles. Je kunt hem rechtstreeks aansluiten op je PlayStation 3, PS4 of PS5 controller. Je kunt hetzelfde doen voor Xbox Series X/S controllers, evenals alle controllers, behalve de originele Xbox One controllers. Je kan hem zelfs aansluiten op een Nintendo Switch.

Waarom Niet?

Klikker de klikker de klik

Het kliksysteem van de oorschelpen is iets waar je aan moet wennen. Niet omdat het moeite kost of breekbaar aanvoelt, maar omdat je maar drie gaten hebt. Het is lastig om precies de juiste afmetingen te vinden om hem perfect op je hoofd te laten passen.

VERDICT

8

De Nacon RIG 500 Pro HC is in de meeste opzichten een uitstekende headset. Naast het richtingsgevoel is hij ook zeer robuust en duurzaam. De lichte frame van 300 gram voel je amper tijdens het gamen.  Combineer dat met een universele 3,5 mm aux-aansluiting, en je hebt een topper. Bovendien is de licentie voor Dolby Atmos een goede bonus voor op de PC en Xbox. De prijs voor deze headset is €79,90 wat naar mijn gevoel zeer correct is. De enige paar nadelen zijn de beperkte volumeregeling en de fitting van de headset die beperkt bijgesteld kan worden.

Pluspunten
+ Ultralicht metalen frame
+ Flexibele microfoon die kan worden losgekoppeld
+ Dolby Atmos surround
+ Oorkussens van twee materialen

Minpunten
– Onhandig verstelsysteem
– Beperkte volumeregeling

NACON RIG 500 PRO HC
Beschikbaar
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.

%d bloggers liken dit: