“Mario + Rabbids: Sparks of Hope is een must-buy voor Nintendo Switch”

Mario + Rabbids Sparks of Hope

In 2017 kwam Mario + Rabbids Kingdom Battle uit voor Nintendo Switch. Op het eerste zicht een rare combinatie, maar de samenwerking tussen Ubisoft en Nintendo resulteerde in een briljante game. Ik ben dan ook benieuwd of ze met Mario + Rabbids: Sparks of Hope nog beter kunnen presteren. Als het lukt, zou het een enorme prestatie zijn.

Waarom Wel?

Een luchtig verhaal

Na de doldwaze avonturen in het origineel leven mario, zijn vrienden en de knotsgekke Rabbids gezellig samen in het Mushroom Kingdom. De rust is helaas van korte duur, want zonder pardon verschijnt er uit het niets een nieuwe slechterik.

Cursa is een bizar schepsel dat overal vieze zwarte smurrie verspreidt, genaamd Darkmess. Hierdoor komen verschillende planeten in de problemen, maar haar hoofddoel is om de schattige Sparks van hun energie te beroven. Mario en zijn bende zijn klaar voor de strijd, maar zullen hulp nodig hebben om deze galactische dreiging tegen te gaan. Wie de historie wat kent van de avonturen van Mario, weet als er Sparks en galactische problemen ontstaan er één iemand is om te helpen, namelijk Rosalina (Super Mario Galaxy).

Rosalina is echter nergens te bespeuren, dus moeten onze helden door middel van een ruimteschip verschillende planeten bezoeken, waar ze haar hopelijk snel kunnen vinden. De planeten die ze gaan bezoeken zijn echter getroffen door de Darkmess en heel wat vijanden.

Een droomstart voor elke gamer

Wie niet bekend is met de vorige game, maar toch zijn kans wil wagen met deze Mario + Rabbids: Sparks of Hope wordt bij de start perfect begeleid. Op een enorm leuke manier leer je om te gaan met de gameplay. Dit is een tutorial die je niet wil skippen.

Je speelt de game ook vanaf het begin met een lach op je gezicht, vooral door de onnozele kuren van de Rabbids. Alles ziet er prachtig uit, hetgeen we ondertussen gewend zijn van de typische Mario games. De game is gemaakt door Ubisoft, maar het is duidelijk dat Nintendo aan de zijlijn stond om alles te controleren. De sfeer is ontzettend amusant en alles klopt aan deze game.

Wat ook opvallend is zijn de instellingen van de moeilijkheidsgraden. Je kan kiezen tussen drie niveau’s, maar daar stopt het echter niet. Je kan apart de dreiging van de vijanden aanpassen of als je het nog uitdagender wil maken, kan je ook de heldengezondheid afzetten. Hiermee kan je bepalen of je helden gezondheid bijkrijgen als ze in level stijgen. Het is voor mij duidelijk dat ze heel wat gamers willen laten kennismaken met deze game en het genre van turn-based.

Tactische gameplay om van te smullen

Eén van de belangrijkste aspecten van deze game is de gameplay. In het eerste deel was deze van een bijzonder hoog niveau, dus werd het een hele klus om dit te overtreffen. Om toch geen regelrechte kopie te maken van de voorganger, was het nodig om verandering in de gameplay te brengen.

Waneer we in een gevecht verzeild geraken, valt onmiddellijk op dat we veel meer vrijheid hebben met onze protagonisten. In het eerste deel kreeg je een raster te zien, waarop je kon bewegen en dat was het. Nu kan je vrij bewegen over een gebied, zoveel je maar wil. Je kan op deze manier veel tactischer omspringen met de andere leden van je team. Je kan zonder problemen constant switchen naar je teamgenoten en op deze manier zo perfect mogelijk je pionen op het veld plaatsen.

Als je éénmaal de goede posities hebt ingenomen, ga je over tot de actie. Je kan kijken hoeveel procent kans je hebt om een vijand te raken en hoeveel schade je kan uitvoeren. Als je echter merkt dat je op de gekozen positie je doelen niet kan raken, kan je alsnog van positie veranderen. Vanaf het moment dat je overgaat naar het afvuren van je wapens, dan kan je niet meer bewegen. Hopelijk zit je dan zelf achter een goede dekking.

De Sparks zijn ook een nieuwe toevoeging. Deze zorgen voor de nodige buffs. Pyroster zorgt ervoor dat alle wapenaanvallen extra vuurschade (brand) aanrichten. Harnastra zorgt er dan weer voor dat je binnen een bepaald bereik zoveel procent minder schade oploopt. De Sparks dienen als sidekick voor elk personage. Doorheen je avontuur verzamel je kristallen, waarmee je de Sparks kan versterken.

Een upgrade om trots over te zijn

De handige team-sprong is ook terug van weleer, maar ook deze keer heeft het een aangename aanpassing gekregen. Deze keer zal je niet naar een bepaalde plaats springen, maar heb je de mogelijkheid om enkele seconden in de lucht te zweven en te bepalen waar je terecht wil komen. Het is wel aan te raden dit met de nodige precisie uit te voeren, want je kan naast het speelveld terechtkomen, waardoor je schade oploopt. Wanneer je in de lucht zweeft, zie je onder dat desbetreffende personage een geel afgelijnd gebied. Hierdoor weet je de grote van het gebied dat je nog kan bewandelen en eventueel alvorens je land een goede positie kan bepalen.

Elk personage heeft ook een ander wapen tegenover het eerste deel. Of het toevallig is of niet, maar Mario hanteert nu twee blasters, die me prompt aan de geweren van Star-Lord (Chris Pratt) deden denken. Dezelfde acteur dus die de rol van Mario (stem) gaat vertolken in de aankomende animatiefilm. Luigi heeft zijn sniper omgeruild voor pijl en boog en Rabbid-Peach gebruikt nu een rocketlauncher die steeds drie raketten afvuurt en perfect tegenstanders kan raken die zich achter goede dekking beschermen.

Er zijn in totaal negen personages waarmee we kunnen spelen. Bij de start zijn er zes helden beschikbaar, maar later in de game speel je het nieuwe personage Edge vrij. Bowser en Rabbid-Rosalina maken ook hun opwachting. Elk personage beschikt ook weer over een specialiteit. Hierdoor kan je enorme combo’s op het speelveld toveren. Zo zullen Mario en Luigi, als de tegenstander aan de beurt is op de loer liggen. Wanneer één van de vijanden in het vizier komen schieten ze automatisch raak op deze schepsels. Rabbid-Peach fungeert als healer en kan dan weer zichzelf en de andere teamleden healen, als ze dicht genoeg staan. Als je deze specialiteiten acitveert zal dit steeds gepaard gaan met een leuk filmpje. Na een tijdje kan dit wel wat storen, maar dit kan je skippen of in het menu zelfs volledig afzetten.

De skill tree is natuurlijk ook weer aanwezig en telkens je in level stijgt kan je met één of meerdere punten de kwaliteiten van je personages upgraden. Zo kan je hun levensbalk vergroten, de zweefafstand vergroten bij een team-sprong of gewoon ervoor zorgen dat je meer schade aanricht met je wapens. Er zijn ook specifieke skills voor elk personage. Dit dan gericht op hun functie op het slagveld.

Variatie in al zijn facetten

De tactische gevechten gaan ook samen met heel wat verschillende opdrachten. Het ene moment zal je elke vijand moeten vernietigen, je moet soms trachten een bepaald gebied te bereiken, vernietig alle Darkmess ogen, overleef x-aantal rondes en soms accepteer je een missie waar op voorhand voorgeselecteerde personages aan moeten deelnemen. Voor elk gevecht kan je ook met je Beep-O uitzoeken welke vijanden je zal treffen. Zo ontdek je hun zwakke en sterke punten en kan je je team zo goed mogelijk voorbereiden.

Niet alleen blinkt deze game uit in zijn tactische gevechten, maar het andere aspect van de gameplay straalt ook alle zonnen bij elkaar. De verschillende type planeten zijn een plezier om op te spelen. Elke planeet voelt anders en je krijgt heel wat opdrachten voorgeschoteld. Elke planeet heeft ook zijn specifieke doel.

Door deze opdrachten uit te voeren, verzamel je steeds een aantal planeetmunten bij elkaar. Deze kan je in de shops gebruiken als betaalmiddel, zodat je herinneringen kan kopen. Deze geven je extra info over de planeet en eventuele vijanden. Je kan er ook wapenskins mee kopen. De gouden munten zijn natuurlijk ook weer van de partij en deze liggen over alle planeten verspreidt.

Hiermee kan je ook in de shop terecht, waarme je voorwerpen kan kopen. Deze kunnen doorslaggevend zijn tijdens de vele gevechten. De superpaddenstoel geeft de gebruiker 30% genezing en een afkoelklok heeft dan weer als functie dat je je specialiteiten en Sparks onmiddelijk terug kan gebruiken. Je kan ook beslissen om een aantal munten uit te geven om je gehele team te genezen, alvorens je ten strijde gaat.

Met de planeetsleutels ontgrendel je dan weer geheime zones. Wie vroeger het fantastische Captain Toad: Treasure Tracker heeft gespeeld, herkent onmiddellijk het geweldige ontwerp van de levels. Je Sparks doen al goed hun werk tijdens de gevechten, maar vanaf dat je de tweede bezoekt zal je Beep-O in samenwerking met een Spark een extra functie ontgrendelen. Je zal ook heel wat puzzels moeten oplossen en er zijn er genoeg bij die het nodige denkwerk vereisen.

VERDICT

10

Mario + Rabbids: Sparks of Hope is een must-buy voor Nintendo Switch. Zelfs spelers die niet van het tactische genre houden, kunnen hier enorm veel plezier uit halen. De game zorgt ervoor dat je makkelijk het idee achter de gameplay begrijpt, door een uitstekend begin. Doordat ze de enorm moeilijke opdracht hadden om hun voorganger te overtreffen, en ze hier meer dan in geslaagd zijn verdient deze game dan ook voor mij de perfecte score. Ik heb me al enorm goed geamuseerd met Mario, zijn vrienden en de doldwaze Rabbids. Je verveelt je geen seconde met deze game en het is ook een verademing om dit soort games te spelen. Hoedje af voor Nintendo en vooral Ubisoft, want zij kunnen deze positiviteit de laatste tijd wel gebruiken.

Pluspunten
+ Tactische gameplay
+ Humor
+ Enorme variatie in opdrachten
+ Elke planeet voelt en speelt anders
+ Visueel zeer mooi
+
Geweldige sfeer
+ Toegankelijk

Minpunten
– Je bent allergisch voor konijnen


Mario + Rabbids: Sparks of Hope
Beschikbaar vanaf 20/10/2022
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.