fbpx

“Ik ben verliefd geworden op deze 34” Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor”

Als consolegamer ben ik ondertussen gewend geraakt aan mijn 55 inch LG OLED televisie. Als ik dan toch op mijn pc een game speel, ben ik genoodzaakt om op een 24 inch monitor te spelen. Geen grote ramp, maar groter is altijd beter, toch? Toen Xiaomi mijn contacteerde om hun 34” Mi Curved Gaming Monitor een testbeurt te geven, aarzelde ik geen seconde.

Hoewel. Een tijdje geleden mocht ik twee Xiaomi POCO-smartphones uittesten en het verbaasde me wel toen men met een computerscherm op de proppen kwam. Een korte zoektocht op het internet leerde me dat Xiaomi véél meer is dan enkel een smartphonefabrikant. In China is het merk razend populair en brengt het naast schermen ook nog televisies, smartwatches, airco’s, electrische steps, WiFi-camera’s, slimme lampen en zelfs een air fryer op de markt. In Europa wil het merk ook met die ‘alternatieve’ producten voet aan grond krijgen. En daar lijkt het met deze 34” Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor een stap in de goede richting mee te zetten.

Waarom Wel?

Een zee van ruimte

Het concept van ultrawide schermen wint al enkele jaren aan populariteit. En dat is op zich ook niet verwonderlijk, want steeds meer mensen willen multitasken en zien het niet zitten om twee of drie schermen naast elkaar te zetten. En ik moet eerlijk toegeven dat het meteen liefde op het eerste zicht was toen ik de Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor aansloot aan mijn pc. De ruimte die je voor de voeten gegooid wordt is immens en het duurde dan ook niet lang voordat ik met drie vensters naast elkaar teksten zoals deze aan het typen was. 

Het interessante aan deze monitor is het feit dat er een ronding in het scherm zit. Dit is niet zo spectaculair alsof je een VR-bril op zou hebben of zoals ze ons een tiental jaar geleden wilden wijs maken met die gebogen televisieschermen. De ronding van 1500R is net voldoende om aangenaam op te werken als het scherm iets dichter bij je neus staat en de lichte kromming zorgt er ook voor dat je geen reflectie waarneemt, wat toch een dik pluspunt is. 

De logische specificaties

Dat geldt trouwens ook voor de refreshrate en bijhorende reactietijd van het scherm. De verversingssnelheid ligt met zijn 144Hz op een zeer aangenaam niveau en met een reactiesnelheid van 4ms is het perfect om te gamen. Bovendien ondersteunt het scherm ook AMD FreeSync. Al had ik niet anders verwacht van een gaming monitor om eerlijk te zijn.

Wat betreft aansluitingen krijg je twee HDMI 2.0b en twee DisplayPort 1.4 poorten, samen met een 3.5 mm aansluiting. Het beeldscherm is een Samsung VA-paneel met een resolutie van 3440 x 1440, helderheid van 300 nits en een 21:9 beeldverhouding. Het goede is dat het scherm een matte afwerking heeft, wat helpt bij het verminderen van de reflecties. En Xiaomi slaagde er ook in om standaard een uitstekende kleurkalibratie mee te geven. Netjes!

Maximaal minimalisme

Wat mij ook enorm goed meeviel was het design van het scherm. Het is duidelijk dat er hier bij Xiaomi goed is over nagedacht en dat vertaalt zich in een zeer minimalistisch design. De bezels of randen naast het effectief scherm zijn lekker klein, waardoor het aanzicht van het scherm erg impressionant is. Ondanks de grootte van het scherm is het makkelijk om dit hoger of lager te glijden en zelfs naar voor of achter te kantelen. Zo was het kinderspel om het scherm op de juiste ooghoogte te zetten.

Waar ik persoonlijk grote fan van ben is het kabelmanagement systeem dat Xiaomi heeft ingebouwd. Achterop het scherm zit een luikje dat met magneten aan het scherm vast zit. Dit haal je makkelijk weg om zo je kabels makkelijk weg te werken doorheen de stabiele voet. Een simpele en toch vernuftige uitwerking.

Waarom Niet?

Geen HDR en geïntegreerde USB-hub

toch vond ik ook enkele aspecten waar Xiaomi verbeteringen zou kunnen aanbrengen met een mogelijke opvolger van de Mi Curved Gaming Monitor 34”. In de eerste plaats ondersteund deze monitor géén HDR. Nu is dat op zich geen ramp én niet verwonderlijk voor een monitor die je online terugvindt tussen de 349 en 399 euro. Maar het is wél een belangrijk punt om mee te geven.

Ik had ook graag een USB-hub teruggezien in dit scherm. Hierdoor kan je dus niet je muis en toetsenbord aan je scherm koppelen om zo slechts een kabel naar je pc of laptop te trekken. Ook USB-C ondersteuning is er dus niet om diezelfde laptop met een kabel op te laden en van een extra scherm te voorzien. 

Tot slot zijn de vijf knoppen achterop het scherm om het interne menu te bedienen niet meteen de meest handige oplossing. Ik had veel liever een soort joystick gezien waarmee het toch veel makkelijker schakelen is. Al zijn dit en voorgaande minpunten uiteraard de logische concessies die Xiaomi moest maken om aan dit scherpe prijspunt te komen. En da’s op zich ok, zeker als je er wél een goed beeldscherm voor terug krijgt. Dat is natuurlijk het belangrijkste.

VERDICT

8

Ja, ik ben verliefd geworden op deze 34” Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor. Ik had nooit gedacht dat zo’n ultrawide monitor nuttig zou zijn. Maar na vijf minuten was ik volledig overtuigd. Het helpt natuurlijk dat Xiaomi voor een erg minimalistisch design heeft gekozen en dat zowat alles wat een gamer nodig heeft, aanwezig is. Het is alleen jammer dat een USB-hub en HDR ontbreken, maar dat mag uiteindelijk de pret niet bederven. Want je krijgt heel veel waar voor je geld met deze 34” Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor.

Pluspunten
+ Prachtig, minimalistisch design
+ Goede beeldkwaliteit
+ 144Hz verversingssnelheid
+ Uitstekende prijs/kwaliteit

Minpunten
– Geen USB-hub
– HDR afwezig
– Onhandige knoppenbediening

Mi Curved Gaming Monitor 34
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d