“Twee midrange smartphones getest: POCO X4 GT vs. POCO F4”

Het tijdperk dat ik zonder verpinken meer dan 700 euro neertelde voor een smartphone ligt al ver achter mij. Enerzijds omdat ik het niet meer kan opbrengen zoveel geld neer te leggen, anderzijds omdat je tegenwoordig al ijzersterke midrange smartphones hebt die ontzettend veel waar voor je geld geven.

POCO is zo’n merk dat al enkele jaren aan de weg timmert om een plekje te veroveren in de krankzinnig overbevolkte midrange markt. Ik heb dat woord nu al een paar keer laten vallen, maar met midrange bedoel ik smartphones rond de 400 euro. Dat is nog steeds veel geld, maar in deze prijsklasse vind je meer dan eens toestellen terug die onder de motorkap een of meerdere high end onderdelen huisvesten.

Deze strategie heeft als gevolg dat je als merk keuzes moet maken om je cliënteel een zo goed mogelijke ervaring voor te schotelen zonder dat je het gevoel hebt dat je een kat in een zak hebt gekocht.

POCO bracht onlangs twee bijna identieke smartphones op de markt die bovendien ook nog eens bijna evenveel kosten: de POCO X4 GT en de POCO F4. Ik mocht van POCO aan de slag met beide toestellen en zocht voor jullie uit waarin elk toestel uitblinkt.

Vinger op de powerknop

Het uiterlijk van de hedendaagse smartphone verrast bijna nooit meer. Sinds fabrikanten de mogelijkheid ontdekt hebben om de selfiecamera onderdak te geven in een gaatje in het scherm, zien we nog maar weinig échte vernieuwing op dit vlak. Zowel de X4 GT als de F4 hebben centraal bovenaan een klein camera gaatje in het scherm waarlangs je mooie selfies kan nemen. Maar daarover later meer.

Aan de rechterkant van beide toestellen vinden we de volumeknoppen met daaronder centraal de powerknop. Die doet trouwens ook dienst als vingerafdrukscanner. Dat is best verrassend omdat we net veel fabrikanten scanners onder het beeldscherm zien plaatsen. Ik ben persoonlijk wel fan van deze dubbele functionaliteit van de powerknop. Al kan ik begrijpen dat dit voor linkshandigen net een dik minpunt is als de vingerafdrukscanner daar zit.

Beide toestellen beschikken over dual sim en hebben krachtige stereo luidsprekers. Qua vormgeving liggen de toestellen best goed in de hand, ondanks de vrij hoekige randen rondom. Het valt wel op dat de X4 GT iets forser in de hand ligt, ondanks het feit dat hij met zijn 200g slechts 5g zwaarder is dan de F4.

Duidelijke verschillen

Echter zijn er ook duidelijke verschillen op te tekenen. De X4 GT beschikt over een 3,5 audio jack, terwijl deze bij de F4 ontbreekt. Bij deze laatste krijg je wél een Type-C naar 3,5mm-adapter meegeleverd. Bovendien is de F4 met zijn IP53-certificering als enige toestel stof- en spatwaterbestendig.

Het grootste verschil vinden we bij het scherm zelf. De POCO F4 beschikt over een knap AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Deze combinatie zorgt voor frisse, heldere kleuren én een vlotte weergave van menu’s en videos. Voor de X4 GT koos POCO voor een minder mooi lcd-scherm dat ook nog eens een minder grote kijkhoek heeft. Wél heeft dit scherm een 144Hz verversingssnelheid, maar dat kan de minder fijne kijkervaring niet goedmaken.

Camera

Het verleden heeft uitgewezen dat de camera’s op midrange telefoons wel eens kunnen tegenvallen. Niet geheel verwonderlijk want dit is een makkelijke post om kosten op te besparen. POCO heeft er gelukkig voor gekozen om niet te veel te beknibbelen en best goede camerasensoren in beide toestellen te plaatsen. De foto’s die ik genomen heb met beide toestellen zijn verrassend goed. De kleuren hadden iets feller mogen zijn, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik zelf een Samsung-toestel heb en die de gewoonte hebben om kleuren op te blazen.

Maar niet alleen in goed verlichte omgevingen weten beide toestellen hun mannetje te staan. Ook wanneer de zon onder is gegaan presteren de F4 en X4 GT best goed. Je merkt wel dat de software meer werk heeft met het verwerken van de foto’s, maar voor midrange telefoons is het resultaat best te pruimen. De F4 heeft hier op papier een streepje voor, want daar beschikt de hoofdcamera over optische beeldstabilisatie (OIS). Dit zou ervoor moeten dat foto’s minder snel wazig worden bij beweging of wanneer de sluitertijd iets langer is. Maar in de praktijk is dit toch niet meteen merkbaar.

Beide toestellen hebben dezelfde groothoekcamera, die overdag best mooie foto’s maakt, en een macrolens. Van dit laatste type lens ben ik zelf minder grote fan, vooral omdat die op de X4 GT moeite heeft om het voorwerp op de voorgrond scherp te stellen. Voorop zit bij de F4 dan weer een 20MP selfiecamera terwijl dit bij de X4 GT eentje is met 16 megapixels.

Gebruikservaring

De tijd dat fabrikanten ervoor kozen om in te leveren op vlak van snelheid, ligt ook al een tijdje achter ons. Dat heeft vooral te maken met het feit dat processoren tegenwoordig minder grote sprongen vooruit maken en daar profiteert de middenklasse van. Beide toestellen zijn dan ook lekker snel in gebruik, ook al worden ze aangedreven door twee verschillende soorten processoren.

De POCO F4 wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 870 5G, een processor die we in veel toestellen terugvinden. De X4 GT haalt zijn kracht uit de iets krachtigere MediaTek Dimensity 8100, al hangt hier wel een dik minpunt aan vast. Wanneer ik op beide toestellen Diablo Immortal draaide, werd de X4 GT beduidend warmer dan de F4. Niet dat ik mijn vingers zou verbranden, maar ik voelde wel makkelijk het verschil.

Wanneer je doorgedreven aan het gamen bent, komt de batterij uiteraard ook onder druk te staan. Gelukkig kan je beide toestellen snelladen aan 67W. Zo’n snelle lader wordt alleen meegeleverd met de POCO F4. Bij de X4 GT vind je een standaard adapter terug. En dat deze gratis worden meegeleverd mag tegenwoordig ook genoteerd worden als een dik pluspunt.

POCO X4 GTPOCO F4
SchermLCD (144Hz)AMOLED (120Hz)
ProcessorMediaTek Dimensity 8100Qualcomm Snapdragon 870 5G
Camera’s– Standaard: 64 MP
– Ultrawide: 8 MP
– Macro 2 MP
– Selfie: 16 MP
– Standaard: 64 MP (OIS)
– Ultrawide: 8 MP
– Macro 2 MP
– Selfie: 20 MP
3,5 mm audiojackJaNeen, via adapter
IP53 – waterdichtBeperktJa
Gewicht200g195g
Afmeting163.6 x 74.3 x 8.9 mm163.2 x 76 x 7.7 mm
Meegeleverd– POCO X4 GT
– Adapter
– USB Type-C-kabel
– SIM-uitwerppin
–  Beschermhoes
– Snelstartgids
– POCO F4
– 67W-adapter
– USB Type-C-kabel
– Type-C naar 3,5mm-hoofdtelefoonadapter
– SIM-uitwerppin – Beschermhoes
– Snelstartgids

VERDICT

8

Zowel de POCO X4 GT als de POCO F4 zijn beide enorm fijne midrange toestellen die ik zonder verpinken zou kunnen aanraden. Maar als ik van beide toestellen toch eentje zou moeten kiezen, zou ik opteren voor de POCO F4. Dit model heeft op alle vlakken net een streepje voor op de X4 GT. Zo hecht ik persoonlijk veel belang aan een IP-certificering, maar ook een AMOLED-scherm draagt bij mij de voorkeur. Dat je ook nog eens een 67W-snellader meegeleverd krijgt én de hoofdcamera over optische beeldstabilisatie beschikt maakt het plaatje voor mij compleet. Dat een 3,5mm audiojack ontbreekt, neem ik er dan maar voor lief bij.

POCO X4 GT
8GB+128GB adviesverkoopprijs: €379 
8GB+256GB adviesverkoopprijs: €429
Officiële website

POCO F4
6GB+128GB adviesverkoopprijs: €399
8GB+256GB adviesverkoopprijs: €449
Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.