“Disney Dreamlight Valley is een plek waar elke dag een droom is die uitkomt”

Op mijn twintigste fantaseerde ik hoe ik op mijn dertigste verjaardagsfeest zou binnenwandelen als stoere vader, succesvolle carrièreman en met een dikke Porsche op de oprit. Los van die Porsche zit het allemaal snor. Nu ik bijna 30 word ben ik nog steeds een enorme sucker voor franchises uit mijn jeugd waarvan ik nooit afscheid kon nemen. Pokémon is zo’n schoolvoorbeeld; maar ook Disney en Pixar blijven in mijn hoofd hangen. Gevolg? Als deze bijna-dertiger over gamen spreekt gaat dat over kinderlijke games zoals Pokémon Legends: Arceus, Fortnite én Disney Dreamlight Valley. Niet echt wat ik mezelf tien jaar terug zag spelen; maar daarom niet minder leuk!

Net zoals Pokémon Legends: Arceus een game is waarvan ik in mijn tienerjaren droomde, is Disney Dreamlight Valley ook zo’n titel die ik indertijd zou kapot spelen. De game ging eerder deze maand in Early Access en blijft dat experiment-label dragen tot ergens in 2023. Dat weerhield me echter niet om de Founders Pack in huis te halen. Weggesmeten geld? Wel in 2023 verschijnt de uiteindelijke versie van de game en die zal free-to-play worden. Gedurende de Early Access-periode kan ik echter exclusieve items verzamelen waarmee ik kan pochen in 2023 als de mainstream-gamers de game in huis halen. Eat that!

Laid back in de zetel

De rode draad in Disney Dreamlight Valley kun je eigenlijk het best vergelijken met één van mijn favoriete Switch-games aller tijden; Animal Crossing. Eens je jouw eigen personage in elkaar hebt geknutseld, word je op een eiland gekatapulteerd waar niets moet en alles mag. Je vult jouw dagen door gerechten te koken, edelstenen op te graven en andere activiteiten die uit het Animal Crossing-universum werden geplukt tot een goed einde te brengen. Vissen, bloemen plukken, schatten opgraven of jouw huisje inrichten; allemaal zijn het elementen die me zeer bekend voorkomen. Meer zelfs; ik speel Dreamlight Valley al even laid back als ik Animal Crossing speel!

Disney Dreamlight Valley_20220907224239

Een echt verhaal

Maar Disney Dreamlight Valley distantieert zich voor mij van Animal Crossing op enkele belangrijke vakken. In tegenstelling tot die laatste beschikt Dreamlight Valley over een écht verhaal dat ik verder wil uitpluizen. Ik kom terecht in een wereld die ik me herinner uit het verleden, maar waar alle magie en iedere vleugje geluk verdwenen is. Merlijn de tovenaar vertelt me bij aankomst over ‘The Forgetting’; een mysterieuze gebeurtenis waarbij een donkere kracht de overhand nam en quasi alle personages de wereld verlieten. De fleurige setting uit mijn herinneringen is nog een schim van zichzelf en slechts een handvol personages woont nog steeds op het eiland. Ik moet de oorzaak achter The Forgetting zien te ontdekken en de wereld terug van de fleurige Disney-saus voorzien die het verdient.

Disney Dreamlight Valley_20220912162532

Verbondenheid

Nog een reusachtig verschil met Animal Crossing is het gevoel van verbondenheid dat heerst. In Animal Crossing werd ik constant bestookt door allerhande vreemde creaturen die mijn vriend wilden worden waarbij het stalker-gehalte behoorlijk hoog lag. Meer zelfs; sprak je enkele weken niet met de weirdo’s op jouw eiland, dan werd dat er dubbel en dik ingewreven. In Dreamlight Valley worden die willekeurige wezens in de eerste plaats vervangen door fan favorites zoals Mickey Mouse, Goofy en Dagobert Duck. Deze personages gaan – tot mijn groot jolijt – veel verder dan het aanleren van enkele emotes en het stellen van vervelende vragen. Ieder personage voelt uniek aan en heeft een eigen achtergrondverhaal dat het verkennen waard is.

Disney Dreamlight Valley_20220908222901

Friendship Levels

Zo heeft Mickey Mouse het behoorlijk moeilijk met het feit dat Minnie Mouse er niet meer is. Net zoals in het hoofdverhaal moet jij zien uit te vogelen waarom ze er niet meer is en hoe je Minnie terug kunt krijgen. In dat proces ontwikkel je ook een zekere vriendschap met Mickey die gekwantificeerd wordt in Friendship Levels. Die levels leveren nieuwe queesten op én voorzien de speler van unieke items die sterk gelinkt zijn met het personage. Uiteraard heeft ieder personage zijn eigen Friendship Track met eigen queesten en voorwerpen. Doorheen het verhaal ontdek je ook Realms waarbij personages zoals Wall-E en Remy (uit Ratatouille) zich schuilhouden.

Verwacht niet veel van deze zones; ze zijn uiterst klein en dienen enkel om een korte introductie te geven waarna jij het personage enkele minuten en opdrachtjes later terug naar Dreamlight Valley brengt. De rest van de tijd houd je je bezig met de typische activiteiten in dit soort van games; koken, recepten creëren en jouw personage aanpassen. Waar dat in Animal Crossing zogenoemde Nook Miles oplevert, krijg je hier Dreamlight-punten die je later in verhaal kan gebruiken om nieuwe zones vrij te spelen.

Disney Dreamlight Valley_20220908222916

Flinke geut Sims-vibes

Naast het feit dat je jouw personage en huis kan pimpen, kun je ook de volledige wereld naar jouw hand zetten. Het gemak waarmee dat kan en het niveau aan flexibiliteit is daarbij een schot in de roos. Het landschap zélf aanpassen is niet mogelijk, al kun je quasi iedere steen, boom en huis op het eiland verplaatsen. Op een bepaald punt nam ik quasi ieder voorwerp in de wereld op in mijn inventory om zo tabula rasa te plegen en met een schone lei mijn eigen wereld op te bouwen. Dit gaat stukken beter dan in Animal Crossing en neigt meer naar de mogelijkheden uit de Sims-games.

Disney Dreamlight Valley_20220908221701

Addertjes onder het gras

Ik ontdekte pas achteraf dat ik de Early Access-versie van de game onder handen nam. Jammer, want achteraf bleek dat er geld werd gevraagd voor de Founders Pack en niet voor de game zelf. Het uiteindelijke spel wordt dus free-to-play, wat wellicht met de typische pitfalls van dergelijke games komt. Zo zag ik reeds een season pass opduiken onder de vorm van Star Paths. Deze maand kon ik in het Pixar Fest Star Path exclusieve Pixar-voorwerpen vrijspelen waarvan enkele exclusief zijn voor de betalende spelers. Ook heb ik ergens het gevoel dat de instapdrempel voor de game behoorlijk laag is, waardoor nieuwe spelers de smaak snel te pakken krijgen.

Disney Dreamlight Valley_20220908222130

Centen en een gebrek aan multiplayer…

Enkele uren in de game later word ik echter met de harde realiteit geconfronteerd; ik ga ofwel veel tijd ofwel veel geld in de game moeten pompen alvorens ik verder progressie kan maken. De vereisten van enkele queesten of de kweektijd van enkele planten nemen plots een ridicule sprong voorwaarts; wellicht op het punt waar de ontwikkelaar wil dat het geld begint te rollen.

Verder vind ik het gebrek aan een multiplayer-luik in deze game een énorm gemis. Dergelijke games zijn – naar mijn mening – pas leuk als je kan uitpakken bij vrienden met jouw fancy huis of unieke outfit. Ergens moet je je hard labeur kunnen inwisselen voor een uniek pronkstuk, maar wat ben je daar mee als je er nergens mee kunt uitpakken? Gameloft liet echter weten dat ze aan dergelijke functionaliteit werken, maar dat die er nog niet meteen zal zijn.

VERWACHTINGEN

De eerste uren in Disney Dreamlight Valley vatten je meteen bij de keel. Je krijgt een hartelijk welkom in de game waarbij personages, queesten en leuke activiteiten elkaar in een sneltempo opvolgen. Ook het hoofdverhaal zorgt ervoor dat de laid back-gedachtengang achter de game niet vervelend gaat aanvoelen na enkele uren spelen. Ook de verschillende Friendship Tracks dragen bij aan de boeiende wereld die Dreamlight Valley herbergt. Jammer genoeg haalt de ontwikkelaar de free-to-play-trukendoos naar boven eens ze je volledig rond hun vinger hebben gedraaid. Ook het gebrek aan een multiplayer-modus is een doorn in het oog. Hopelijk trekt Gameloft die laatste twee puntjes recht; het zou jammer zijn dat een game met dit potentieel naar de knoppen wordt geholpen door allerhande vieze microtransacties en season passes.

Disney Dreamlight Valley (Early Access)
Beschikbaar 2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Switch / Xbox One / Xbox Series X|S
Gespeeld op PC

Officiële website

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.