Waarom je Sea of Thieves moet spelen in 2022

sea of thieves

Sea of Thieves heeft intussen vier mooie jaren op z’n kerfstok. Op die tijd voegde developer Rare schatkisten vol content toe. Het spel evolueerde van een lege zee naar een woelige oceaan waar overal iets te beleven valt. Met de start van een nieuw seizoen en de introductie van kapiteinschap besloot ik dat het tijd was om voor het eerst sinds launch de zeilen weer te hijsen. Dit is mijn pleidooi waarom jij dat ook zou moeten doen.

Waarom wel

Zee aan content

Sea of Thieves voor de eerste keer opstarten in 2022 is een heel andere ervaring dan vier jaar geleden. Al voordat je in de game zelf zit krijg je een hoop meer opties dan voorheen. Van een tutorial die je zachtjes inleidt in de absolute basics van het spel tot een verhaal – ofwel Tall Tale – met niemand minder dan Disney’s Captain Jack Sparrow in de hoofdrol. En dat is nog maar het begin, want eens je op avontuur trekt valt er achter iedere hoek, voorbij iedere golf en onder iedere schelp wel iets nieuws te ontdekken.

De content van weleer is er nog. Zeker wel. Wie wil kan meteen aan de slag voor de facties die bij release in de game zaten. Op schattenjacht voor de Gold Hoarders, of op logistieke missie voor de Merchant Alliance bijvoorbeeld. De Voyages die je voor hen kan doen blijven ook behoorlijk identiek, met veel repetitieve opdrachten op verschillende eilanden. Da’s echter nog maar het begin. Hier en daar ontdek je Tall Tales die je op trektocht sturen in het kader van uit de kluiten gewassen verhalen over verloren schatten of legendarische piraten.

Als nieuweling weet je niet waar eerst te kijken. En da’s een goed ding. Nu kun je iedere dag Sea of Thieves opstarten en niet weten wat je te wachten staat. Dat was wel anders toen de game net uit was en je enkel Voyages voor Alliances kon gaan doen in de hoop wat centen bij elkaar te rapen voor ongeïnspireerd ogende cosmetics.

I’m on a my boat!

Het grootste probleem van Sea of Thieves anno 2018, was het gebrek aan zingeving. Je had maar één doel: een Pirate Legend worden door bij alle Alliances die de game rijk was in een goed boekje te staan en level 10 te bereiken. Een doel dat door de lange repetitieve grind niet zeer aantrekkelijk leek. De nieuwigheden in Season 7 maken dat doel aan de hand van de Captaincy-functionaliteiten een pak aangenamer. Nu heb je namelijk een extra doel in de game dat je al kan halen nog voordat je Legend wordt: een eigen schip kopen.

De game laat je toe drie verschillende soorten schepen aan te schaffen: een Sloop voor één tot twee spelers, een Brigantine voor crews van twee tot drie spelers, of een Galleon voor vier spelers. Ervaren spelers vinden de prijzen voor deze schepen behoorlijk laag, aangezien zij al een rijkelijke spaarpot aan Gold opgebouwd hebben. Maar een nieuwe speler moet heel wat uren moeten spenderen voordat die aan genoeg poen komt voor een eerste sloep.

En dat is een doel waar ik met plezier achteraan ga. Eens je een eigen schip hebt, erkent de game je als kapitein en geniet je een groot extra voordeel: toegang tot de services van de nieuwe Sovereign factie. Deze arrogante trading company laat je toe al je loot op één plaats te offloaden en verpatsen, waar je dit voorheen bij verschillende vendors individueel moest doen. Dit maakt de weg naar Pirate Legend dan weer een pak efficiënter, wat een groot pluspunt is.

Pimp My Float

Een boot dat je van speelsessie tot speelsessie met je meeneemt mag er ook best uniek uitzien. Waar je voorheen boten al kon customizen met nieuwe zeilen en ornamenten, kunnen kapiteins nu all out gaan en ook binnenin hun schip verfraaien. Voornamelijk bij de grotere schepen is dit een plezier, want een Sloop heeft niet veel ruimte om echt veel verandering in aan te brengen. Desondanks is het een fijne extra waarvoor een speler als ik maar al te graag extra centen voor neertelt.

Cosmetics waren bij release de enige reden om de game te blijven spelen na het behalen van een Legendary title. Gelukkig lijkt door de jaren heen de resem opties hiervoor serieus aangedikt. Ik moet bekennen dat ik het behoorlijk badass vind om een eigen gepersonaliseerd schip op het water mijn kant te zien uitkomen. Het zegt meteen ook al wat over de ervaring en reputatie van de andere speler, want zonder iets te zeggen signaleer je al dat je voldoende tijd in de game gestoken hebt om zo een prachtig schip bij elkaar te krijgen. Reden temeer om ook jouw eigen stempel te drukken met jouw eigen boot.

Al zul je ook wat geld opzij moeten houden om je schuit nu en dan op te lappen. Schade gaat net zoals de cosmetische upgrades van je schip mee van server naar server bij iedere nieuwe speelsessie. Gelukkig wil dit niet zeggen dat je met planken alle gaten tijdelijk moet blijven dichten, want je kan het schip ook bij een Outpost in ruil voor wat ducaten laten oplappen.

Oogappel

Als je even door de zee aan nieuwe content kijkt, valt meteen ook op dat de game er na al die jaren nog steeds prachtig uitziet. Iedere persoon waar ik de voorbije weken mee uitvaarde en de game ofwel voor een allereerste keer ofwel voor de eerste keer sinds lang speelde, sprak binnen de eerste tien minuten uit hoe mooi de game is. Voornamelijk de effecten van het water en hoe licht op de golven speelt is prachtig. Verder voelt de cartoonesque stijl van het spel behoorlijk tijdloos aan.

Waar ik de game ooit voor de eerste keer opstartte op een stokoude AMD Radion R9, genoot ik nu van het spel in volle glorie met een RTX 3080. Ik kan zeggen dat ik met beide kaarten onder de indruk ben van hoe knap deze game presenteert. Het feit dat ik op beide kaarten zo onder de indruk was, wijst trouwens op nog iets: deze game presteert uitermate goed op zowel oude als nieuwe hardware. Een verwezenlijking waar ik maar al te graag een pluim voor op de hoed van Rare steek.

Waarom niet

Lange tocht

Er toch op zijn minst één ding dat onveranderd bleef sinds de release van Sea of Thieves, en dat is de urenlange grind om überhaupt iets noemenswaardig te bereiken in deze game. Toegegeven, er is een hoop te doen waardoor die grind nu een pak minder repetitief aanvoelt, maar het zal behoorlijk lang duren voor je als nieuwe speler een boot kan kopen en Pirate Legend bent.

Soms kun je uren in de game doorbrengen zonder echt het gevoel te krijgen noemenswaardige vooruitgang te boeken. Iets wat Rare aan de hand van het nieuwe milestones-systeem probeert teniet te doen, maar het feit dat je x-aantal mijl gevaren hebt of x-aantal uren muziekdeuntjes op één van de verschillende instrumenten in-game hebt gespeeld, draagt niet bij tot noemenswaardige beloningen als je geen Plunder Pass (aka de Season Pass in deze game) aangekocht hebt.

Hierbij helpt de behoorlijk steile leercurve niet. Het is niet abnormaal dat je als nieuwe speler niet goed weet waar je jouw eerste uren in-game mee bezig moet zijn. Ook vertelt het spel niet voldoende hoe je efficiënt je schip moet besturen. Ik moet bekennen dat het voor mij wel een deel van de charme is om online op zoek te gaan naar tips om mijn volgende voyage een pak vlotter te laten verlopen, maar ik begrijp ook dat niet iedereen graag zo obsessief met een game bezig is. Tenminste toch niet wanneer je niet aan het spelen bent.

Player-versus-Player

Wanneer het even duurt voor je de game überhaupt begrijpt, voelt het des te frustrerender aan wanneer een vijandig schip je achterna zit en harteloos probeert te kelderen. Zeker als je al enige tijd op schattenjacht bent en net jouw waardevolle loot wil gaan offloaden aan de volgende Outpost.

PvP – aka iedere andere speler kan je waar die maar wil aanvallen – is zonder twijfel een zeer verdelend onderwerp binnen de Sea of Thieves-community. Met recht en reden, want een groot deel van de fun is een schip aan de horizon spotten en de spanning voelen van “gaan zij ons aanvallen, of zullen ze gewoon doorvaren?” PvP is een essentieel onderdeel aan de Sea of Thieves-ervaring, dat staat vast.

Maar …

Minder als je een nieuwe speler bent. Dan kan die spanning al snel omslaan in frustratie. De eerste uren in dit spel wil je je even focussen op schatten jagen, de mechanics leren kennen en zien hoe de boel in elkaar steekt. En ook later, als je wat meer ervaring hebt, kan het aangenaam zijn om zonder al teveel kopzorgen wat bootje te gaan varen. Naar mijn gevoel zou dit opgelost kunnen worden met enkele non-PvP zones op de map. Wie grotere schatten wil scoren, moet zich dan maar in de PvP-zones wagen terwijl andere spelers op hun gemak de game onder de knie leren krijgen.

Crew wanted

Dat gaat ook hand in hand met een laatste minpuntje aan het geheel. Zo heb je als nieuwe speler best steeds een betrouwbare crew om je heen. Het spel alleen spelen is namelijk dubbel zo moeilijk omdat je alles alleen moet doen. Van navigeren tot je boot effectief besturen, de zeilen in de wind zetten, schatten gaan jagen, de kanonnen bemannen, noem maar op. Zo sta je als zogenaamde ‘solo Slooper’ quasi machteloos tegen grotere schepen.

Rare heeft er alles aan gedaan met deze recente update om die strijd wat eerlijker te laten verlopen, met generfde schip damage aan een sloep bijvoorbeeld, maar de realiteit blijft dat je alleen altijd een kneusje bent tegenover andere, grotere schepen. Een betere oplossing lijkt me dan om alleenspelers de optie te geven servers te bevaren waar enkel solo gespeeld kan worden. Een optie die zover ik kon zien niet bestaat.

En da’s jammer, want het lukt niet altijd om een crew bij elkaar te krijgen. Gelukkig waren er binnen het Pragalicious-redactieteam genoeg gegadigden om me nu en dan te vergezellen voor deze special, maar niet iedereen heeft dat geluk. Je kan natuurlijk ook met randoms spelen, maar iedereen die al eens een online game met willekeurige spelers getest heeft, weet dat dit vaak niet van een leien dakje loopt.

Vier jaar na release kan ik enkel vaststellen dat Sea of Thieves helemaal de game geworden is die het had moeten zijn. Het spel is nu een overladen schatkist aan boeiende content om te ontdekken waardoor iedere speelsessie anders aanvoelt. Met de toevoeging van kapiteinschap en de mogelijkheid om een eigen schip te kopen, is er meteen een extra reden voor nieuwe spelers om aan hun piratenavontuur te beginnen. Dat neemt niet weg dat er zeker aan de start een lange grind staat te wachten voor je genoeg gold hebt om zo’n boot te bekostigen. Maar laat dat en de steile leercurve je niet in de weg staan om deze parel te ontdekken.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.