Lanceert Sony binnenkort een eigen game launcher op pc?

Playstation-games-on-PC

Als er één ding is waar pc-gamers grijs haar van krijgen, dan is het de drang van publishers om hun eigen game launchers te introduceren op pc. Van dit nieuws ontsproten bij ondergetekende dan ook spontaan vijf grijze haartjes op de kruin. Sony zou een eigen PlayStation launcher willen lanceren voor hun pc-aanbod.

Die ontdekking maakten enkele nieuwsgierige pc-gamers die in de installatiebestanden van Marvel’s Spider-Man Remastered op pc snuisterden. Enkele verwijzingen in die bestanden lijken erop te duiden dat er ofwel plannen waren, of in de maak zijn, om een dedicated Sony PlayStation launcher te introduceren.

In de game files staan verwijzingen naar “PlayStation PC Launcher”. De launcher zou gamers in staat stellen hun PSN-account te linken met hun pc-titels. Dat zien we verder in de bestanden, waar gesproken wordt over “PSNAccountLinked” en “PSNLinkingEntitlements”.

Het is absoluut niet zeker of dit wil zeggen dat er een launcher aan zit te komen, of dat Sony met het idee speelde en dat gaandeweg in de vuilbak keilde. Een launcher an sich kan ook verschillende vormen aannemen, gaande van een apart programma waaruit je PlayStation-games kan lanceren, zoals bij Ubisoft Connect bijvoorbeeld, of eerder een soort tussenlaag die start wanneer je een game vanuit Steam of Epic Games Store lanceert, puur om een connectie te leggen met Sony’s services.

Er is op zijn minst één potentieel voordeel dat een PlayStation game launcher met zich mee kan brengen: de introductie van cross-platform PSN voice chat. Zo kunnen gamers op beide platformen een party vormen en zonder vreemde omwegen met elkaar praten. Laten we hopen dat als Sony effectief aan een launcher werkt, deze feature er dan op zijn minst ook in zit.

Sony lijkt in ieder geval nog niet klaar met de pc-community. Na de release van Spider-Man kunnen we nog uitkijken naar de introductie van Uncharted via de Legacy of Thieves Collection. Intussen kunnen we al aan de slag met Horizon: Zero Dawn, God of War, Detroit: Become Human en Death Stranding: Director’s Cut. Die laatste zou trouwens zijn opwachting maken om op PC Game Pass te verschijnen.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.