“Matchpoint Tennis Championship speelt enorm lekker, maar is écht niet om aan te zien”

Matchpoint Tennis Championships

Het blijft mij een groots mysterie waarom geen enkele studio erin slaagt een meer dan degelijke tennis-game in elkaar te knutselen. Het is dan ook pijnlijk om te zien dat 2K om de een of andere reden weigert een nieuwe Top Spin te maken. Daarom blijft onze hoop gevestigd op pogingen van andere, kleinere ontwikkelaars. Tennis World Tour probeerde het twee keer, maar faalde glansrijk in zijn opzet. Zal Matchpoint – Tennis Championship er wél in slagen om eindelijk in de voetsporen te treden van Top Spin?

Waarom Wel?

Sterk ballenspel

Ik hield om eerlijk te zijn mijn hart vast toen ik zag dat Torus Games een poging ging wagen om een uitstekende tennissimulator neer te zetten met Matchpoint. In hun portfolio zitten alleen enkele B-titels, waaronder Ben 10 en Cartoon Network Battle Crashers. Niet meteen referenties waarbij je hoge verwachtingen schept voor een tennisgame.

En toch was ik enorm aangenaam verrast toen ik mijn eerste tenniswedstrijd opstartte. Het gevoel dat je krijgt wanneer je een balletje over en weer slaat is meer dan goed te noemen. Het verschil tussen de verschillende slagen is goed merkbaar en ook de ondergronden doen wat ze moeten doen: op een correcte manier reageren op die gele, botsende tennisbal.

Het is moeilijk te verwoorden waarom het tennisspelletje in deze Matchpoint zo lekker aanvoelt. Maar het heeft volgens mij te maken met het feit dat het over en weer slaan ontzettend vloeiend gaat en de timing van je slagen echt wel van belang is. Het is alleszins verre van de houterige bedoening van Tennis World Tour.

Taaie klant

Het is misschien wel wat overdreven om deze game een simulator te noemen, want er zijn meer dan genoeg hulpmiddelen om je te helpen overleven tegen de verschillende tegenstanders. Zo vond ik de aim-assist best handig in het begin. Deze geeft je iets meer controle en inzicht in waar je de bal ongeveer zal terugslaan.

De AI kan bovendien best pittig zijn en je opponenten zullen geen seconde twijfelen om je fouten af te straffen. Ik speelde vooral op de Semi-Pro-moeilijkheidsgraad en hier had ik meermaals mijn handen vol. Het is zaak om geduldig te zijn, je tegenstanders beter te leren kennen om zo je slagen goed af te wegen en de wedstrijd naar je toe te trekken.

Gouden inzichten

Hierbij word je bijgestaan door een interessante mechaniek die ontwikkelaar Torus introduceert. Tijdens het spelen geeft de game je op bepaalde momenten inzichten in de sterktes en zwaktes van je tegenstanders. Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten dat een bepaalde tegenstander erg ongeduldig werd bij lange rallies om vervolgens als een kip zonder kop naar het net te lopen. Over een andere tegenstander leerde ik zo dat hij net agressiever en taaier werd wanneer je op Advantage komt te staan.

Dit systeem geeft de wedstrijden een extra dimensie en helpt zowel beginnende als ervaren digitale tennisspelers om de wedstrijd te doen kantelen. Je moet uiteindelijk nog altijd zélf de bal de goede richting uit slaan, dus ik zie het dus zeker niet als cheaten.

Waarom Niet?

Lelijk als de nacht

Hoeveel voldoening ik ook krijg uit het spelen van potjes tennis in deze Matchpoint Tennis Championships, toch blijf ik met een enorm teleurgesteld gevoel achter. Dat heeft te maken met het feit dat alles, buiten het spelen zelf, ondermaats is. Je had het ongetwijfeld al door toen je naar de screenshots keek die deze review opvrolijken, maar Matchpoint is allesbehalve moeders mooiste. 

De tennisspelers zien er allesbehalve gedetailleerd uit, om dan nog maar te zwijgen over de toeschouwers die je doods zitten aan te staren op de achtergrond. Moest de game 10 jaar geleden uitgekomen zijn, had het ongetwijfeld de schoonheidsprijs gewonnen. Maar anno 2022 mag je blij zijn mocht je door de kwartfinales raken. Om nog maar te zwijgen over het eentonige, overbodige commentaar van de Australische commentator van dienst en de hardnekkige screen tearing tijdens de tussenfilmpjes.

Halfleeg

Matchpoint Tennis Championships voelt op alle vlakken enorm leeg aan. Qua game modi heb je enkel een Quick Match en de Carrièremodus die je kan doorspelen, naast de online mogelijkheden en enkele trainingsoefeningen. De carrière laatste is best leuk, maar zeer basic. Maar als je wat verder kijkt, merk je al snel dat je geen standaard kampioenschap kan spelen buiten de carrière om én dat het dubbelspel simpelweg ontbreekt! Dat laatste is toch wel onvergeeflijk.

En dan heb ik het nog niet gehad over het erg karige aanbod tennisspelers dat Torus ons weet voor te schotelen. In totaal kan je kiezen uit 20 verschillende echte tennisspelers, maar verwacht geen namen als Federer, Djokovic of Nadal. Nee, de enige topspeler die we terugvinden is Nick Kyrgios, de man die het onderspit moest delven tegen Djokovic in Wimbledon enkele weken geleden.

Gelukkig kan je wel je eigen tennisspeler aanmaken, maar ook hier valt het dan weer op dat de graphics van Matchpoint allesbehalve zijn meegereisd naar de 21e eeuw…

VERDICT

6

Het is doodzonde dat ik niet meer lovend kan zijn over Matchpoint Tennis Championships. De game speelt enorm lekker en de tegenstanders maken het je graag erg moeilijk tijdens de bij momenten intense rally’s. Maar de game slaat op alle andere vlakken simpelweg de bal mis. In de eerste plaats is het écht niet om aan te zien en ontbreken belangrijke modi zoals het dubbelspel en de mogelijkheid om een enkel tornooi te spelen. Bovendien is het roster aan spelers erg karig. De basis van Matchpoint is erg goed, maar er had wat meer vlees aan de haak mogen hangen…

Pluspunten
+ Heerlijk tennis gevoel
+ Uitdagende AI
+ In-game inzichten van je tegenstander

Minpunten
– Ontzettend lelijk
– Karig spelers aanbod

– Geen dubbelspel
– Weinig spelmodi

– Geen officiële tornooien
– Screen tearing

Matchpoint Tennis Championships
Beschikbaar vanaf 07/07/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.