fbpx

“LOUD is een kleine, fijne Guitar Hero-kloon”

LOUD gamle

Waar is de tijd dat ik met een plastic gitaar zat mee te kwelen en headbangen met Ace of Spades van Motörhead! Sindsdien hebben ritmegames een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Toen Praga mij de review code van LOUD doorstuurde, twijfelde ik geen seconde. Al had ik wel mijn twijfels. Want ontwikkelaar Hyperstrange noemt hun game een mix tussen Guitar Hero en Life Is Strange.

Waarom Wel?

Van bezemsteel tot Stratocaster

Ik snap wel waarom Hyperstrange hun game wil vergelijken met Life Is Strange. De 14 levels worden aan elkaar geweven door een verhaal waarin we Astrid volgen. Een tiener die volledig in de ban is van rockmuziek en ervan droomt haar eigen nummers te schrijven en uiteindelijk ook op te treden. Doorheen de vier stadia van het verhaal zien we Astrid evolueren van een schuchter meisje dat gitaar speelt op een bezemsteel tot een stoere rockchick die haar eigen optreden geeft in een lokale bar. Dit kleine verhaal wordt door middel van polaroid-foto’s verteld door een best overtuigende stemactrice. 

Easy to learn, hard to master

Het fijne, kleine verhaal terzijde gelaten; het belangrijkste aan een ritmegame is natuurlijk de gameplay. En dat zit wel snor. Tijdens het spelen zie je zes muziekbalken op je scherm die corresponderen met drie knoppen aan weerszijde van je Nintendo Switch. Aan de linkerkant zijn dat de op, neer en links-toets op je D-pad, terwijl je op je rechter joy-con de X, A en B-knoppen gebruikt. Je hoeft uiteraard geen raketgeleerde te zijn om dit knoppenschema te begrijpen, maar het is geen evidentie om ze helemaal tot in de perfectie onder de knie te krijgen. 

Gelukkig heb je de keuze uit drie verschillende moeilijkheidsgraden: Chillin, Skillin, en Grindin. De laagste moeilijkheidsgraad is zeker te doen voor de meeste gamers en wordt vooral pittig bij de laatste nummers. Maar als je op alle niveaus de hoogte score wil halen, zal je toch serieus je tenen moeten uitkuisen, want de game kan écht wel pittig zijn. Maar je bent dan eens zo trots wanneer het wél lukt om op Grindin een S-score binnen te rijven.

Waarom Niet?

Geen bekende deuntjes

Aangezien het hier om een ritmegame is waarin gitaren de hoofdrol spelen, is het wel belangrijk dat je zelf wat into deze muziek bent. Anders kan je maar beter passen voor LOUD. Hoewel de originele nummers best catchy én goed zijn, vind ik het wel jammer dat er geen bekende nummers in de game zijn verwerkt. Dit heeft uiteraard met licentiekosten te maken. Maar als je tijdens het verhaal bandnamen zoals MGMT en dergelijke hoort voorbij komen, zou het wél eens zo fijn zijn als je effectief ook een nummer van die band zou kunnen spelen.

Ook is de speeltijd best kort. Ik speelde in zo’n anderhalf uur door alle nummers. Maar als je een perfectionist bent en als je de hoogste score wil op alle moeilijkheidsgraden, ben je natuurlijk een stuk langer bezig. Langs de andere kant mag je ook niet veel meer verwachten voor een game dat €11,99 kost in de Nintendo eShop. 

VERDICT

8

LOUD is een kleine, fijne Guitar Hero-wannabee dat weet te charmeren door het sfeervolle verhaal van een tiener die rockster wil worden. Verwacht echter geen game met een diepgaand verhaal waarmee je urenlang zoet bent. De gameplay is vooral erg fijn en makkelijk onder de knie te krijgen. En laat dat nu zowat het belangrijkste zijn in een ritmegame. Dat de rockmuziek ook nog eens erg fijn is om naar te luisteren is meer dan een bonus. Om dan nog maar te zwijgen over de lage kostprijs van €11,99.

Pluspunten
+ Makkelijk op te pakken
+ Leuk verhaaltje
+ Sterke originele soundtrack+ Uitstekende prijs/kwaliteit
+ Ideaal voor beginners én uitdagend voor anciens

Minpunten
– Geen bekende songs
– 14 tracks is niet héél veel

LOUD
Beschikbaar vanaf 15/07/2022
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: