“PowerWash Simulator is de perfecte relaxtherapie na een veel te drukke dag”

PowerWash Simulator

Het leven kan soms hectisch zijn. ’s Ochtends op weg naar kantoor sta je in een eindeloze file of je leerkracht besluit een onaangekondigde toets af te nemen of soms poept je hond gewoon in het midden van je woonkamer. En wanneer een diepe zucht niet meer helpt en je dag een volledige mislukking lijkt te worden? Dan is er de PowerWash Simulator om al je zorgen weg te spuiten.

Waarom Wel?

Held met hogedrukreiniger

De stad Muckingham, vrij vertaald als Vuilegem, ziet er niet al te fraai uit. Het lijkt wel of er een modderstroom door raasde. Gelukkig is er onze held van dienst, de enige man in de hele stad met een power washer. En als snel weten de buurtbewoners jou te vinden. Gewapend met je hogedrukreiniger trek je van de ene job naar de andere. En al snel is er geen vuiltje meer aan de lucht.

In de Career mode kan je zelf kiezen welk vuil werkje je als eerste wil opknappen. Je kan kiezen uit eenvoudige poetsbeurten zoals het schoonmaken van een wagen of je pakt het iets groter aan en kiest voor een heuse speeltuin, inclusief glijbaan in de vorm van een dino. Je werkt natuurlijk niet gratis en hoe groter de job hoe meer centen je kan verdienen. Die kan je op hun beurt dan weer investeren in nieuw materiaal. Want je start je carrière met een kleine hogedrukreiniger die je kan uitbouwen tot een robuust waterkanon, sterk genoeg om de vuilste smeerlapperij weg te spoelen.

Voor wie niet graag in zijn ééntje speelt, is er de PowerWash en Chill multiplayer. Daarin kan je samen met vijf andere vrienden een opdracht uitvoeren die de host van de kuisparty zelf kiest. Heb je toch wat meer uitdaging nodig dan kan dat in de Challenge mode. Daarin krijg je een beperkt aantal minuten of beperkte voorraad water en moet je dus zo snel of zo efficiënt mogelijk je onderwerp schoonmaken. Ongeachte de mode, het principe van de game blijft altijd hetzelfde. Je grijpt je power washer, richt de waterstraal en hoppa: dirt be gone!

Verslavender dan heroïne

Soms neem je als reviewer opdrachten aan waarvan je eerlijk gezegd niet goed weet waar je aan begint. PowerWash Simulator is er zo ééntje voor mij. Het was nooit in me opgekomen dat dit een game zou worden die me niet meer zou loslaten.  Ik besefte pas hoe verslaafd ik was geworden aan virtueel kuisen toen mijn vrienden me na een week SMSten met de vraag of alles ok was. Ik betrapte mezelf erop dat ik hen steevast afscheepte. Mijn werkdag kon niet snel genoeg voorbijvliegen. Extra uren kloppen deze week? Ik denk het niet baas! Ik heb wel wat beters te doen. Ik moet spuiten! Er wacht vuil op me. De inwoners van Muckingham rekenen op me.

Het is de eenvoud van de game die maakt dat PowerWash Simulator zo verslavend is. Het is het virtuele medicijn voor deze hectische wereld. Want zelfs al ziet je leven eruit als een puinhoop, in Vuilegem ben je belangrijk en maak je mensen gelukkig. Je kuist letterlijk en figuurlijk de stad op. De chaos van de typische shooters ruimt plaats voor een sfeer van rust. De – helaas veel te vaak terugkerende – toxic community, wordt er één van vriendschap en van samenwerken. Want niks brengt mensen meer samen dan met een hogedrukreiniger een caravan reinigen.

Waarom Niet?

Waar is de muziek?

PowerWash Simulator is een goeie game maar tijdens mijn urenlange spuitsessies miste ik vooral wat muziek. Ik ging naarstig opzoek in de eenvoudige menu’s naar een optie om die aan te zetten, maar tot mijn grote verbazing was die er niet. Jammer, want wat me nog meer tot rust zou brengen, zijn de snoeiharde gitaarrifs van Du Hast van Rammstein. Dat is natuurlijk niks dat je niet zelf kan oplossen maar een radiostation zoals in GTAV had wel leuk geweest.

Grafisch is de game geen hoogvlieger. Ik zou het geheel niet bestempelen als lelijk maar ik was ook niet bepaald van mijn sokken geblazen. Gewoontjes omschrijft de stad Muckingham het beste en dat past natuurlijk wel bij een game waarin je letterlijk doet wat menig huisvader op zaterdagnamiddag in zijn tuin doet, namelijk de tegels afspuiten.

Beperkte verhaallijn

Aan het eenvoudige verhaal merk je dat je een game speelt van een kleine studio. Futurelab heeft in het verleden nooit een grote release uitgebracht en met PowerWash Simulator zullen ze dat zeker ook niet doen want dit blijft wel een niche game voor een beperkt publiek. De grote kuis kan namelijk als snel monotoon worden en daar had ik stiekem gehoopt op wat extra uitdagingen in het verhaal. Weliswaar zonder het zen-gehalte van de game in gevaar te brengen. Het geheel beperkt zich nu tot e-mails met opdrachten en een paar SMS’en van de buren. Dat had dus gerust wat meer inhoud mogen krijgen. De Simulator geeft je het gevoel een uit de kluiten gewassen demo te zijn, alsof het spel nog niet volledig is.

Dat merk je ook aan de controls, die zijn nog niet helemaal geupdate voor de console. Een PC bedien je met een muis en logischerwijs zie je dus een cursor op je scherm. PWS toont die namelijk ook en dat werkt af en toe vervelend, vooral in de menu’s.

VERDICT

7

Wie graag spuit, met een hogedrukreiniger wel te verstaan, zal met PowerWash Simulator zeker aan zijn trekken komen (uitspraak van High_LordWolnir) en hoe harder het spuit, hoe harder het schuimt! (dat zei auron_sagara). Deze game is de perfecte relaxtherapie na een veel te drukke dag. Het is grafisch geen hoogvlieger maar doet wel wat het belooft. En is veel verslavender dan aanvankelijk doet vermoeden dankzij zijn uitstekende gameplay. Dus hopelijk komen de makers snel met extra DLC want ik heb mijn dagelijkse spuitbeurt meer dan nodig!

Pluspunten
+ De ideale relaxatietherapie
+ Verslavender dan drugs
+ Ook in co-op erg fijn

Minpunten
Kan wat meer verhaal gebruiken
Mist muziek
Grafisch niet het meest indrukwekkend

PowerWash Simulator
Beschikbaar vanaf 14/07/2022
Beschikbaar op Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op Xbox S
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

Eén opmerking over '“PowerWash Simulator is de perfecte relaxtherapie na een veel te drukke dag”'

Reacties zijn gesloten.