fbpx

“Pro Cycling Manager 2022 knalt een chasse patate in zijn zoektocht naar vernieuwing”

Pro Cycling Manager 2022

De start van de zomervakantie staat synoniem voor de start van dé wielerkoers van het jaar: de Tour de France. Dit jaar start het peloton in Denemarken om na enkele ritten daar de oversteek te maken naar het Franse grondgebied. Aan de vooravond van deze legendarische rittenkoers brengt ontwikkelaar Cyanide traditiegetrouw een nieuwe versie van Pro Cycling Manager uit.

Verwar deze game trouwens niet met Tour De France 2022, waarin je zelf de controle neemt over de renners. RoMa was allesbehalve te spreken over deze game in zijn review. Of deze 2022-versie van Pro Cycling Manager wél een verrassingsaanval weet te plaatsen, ontdek je in deze review.

Waarom Wel?

Nerden op statistieken

Als je wielerliefhebber bent en een zwak hebt voor statistieken, cijfers en het uitdokteren van tactieken dan heb je ongetwijfeld al gehoord van Pro Cycling Manager. Deze game is het walhalla voor de wielercijfernerds en doet ook dit jaar zijn status alle eer aan op dat vlak. Je kan je opnieuw verliezen in de vele data en analyses om je wielerteam naar de top te brengen en als eindwinnaar van de Tour De France, of andere klassiekers te managen.

Als je als nieuwkomer aan de slag gaat met Pro Cycling Manager 2022 kan ik me goed voorstellen dat de vele schermen en menu’s best overdonderend kunnen zijn. Vooral omdat je als manager met 1001 dingen bezig moet zijn. Daarom is het goed om weten dat je altijd beroep kan doen op een assistent die vele kleine taken op zich kan nemen zodat jij je kan focussen op de belangrijkste zaken.

Efficiënt scouten

Het speerpunt van dit jaar is het vernieuwde scoutingsysteem waardoor je nog beter nieuw wielertalent kan laten opsporen door een legertje scouts. Deze hebben niet altijd dezelfde goede neus voor talent, dus het is aan jou om de juiste persoon aan het juiste land te linken waar hij op zoek kan naar nieuw talent. Wanneer hij potentiële toprenners op het spoor is, zal je de keuze hebben om hen verder te laten scouten om zo meer details te krijgen voordat je hen een contract vorschoteld. Dit lijkt enorm hard op hoe die voetbal management game dat al jaren doen en het is goed dat Pro Cycling Manager 2022 ook zo te werk gaat.

Veel meer nieuwigheden in de gameplay vallen er niet te noteren. Ja, het peloton beweegt iets natuurlijker tijdens wedstrijden en het systeem van recupereren is onder handen genomen. Maar een échte impact op de gameplay hebben deze jammer genoeg niet.

Waarom Niet?

De terugkeer van Yvon Lampaey en Remi Edendoel

Het is dan ook best vervelend om als recensent een game voorgeschoteld te krijgen die je eigenlijk een jaar eerder al eens gezien hebt. Vorig jaar was mijn conclusie dat Pro Cycling Manager 2021 te weinig nieuwigheden bevatte om een aankoop te verantwoorden. Dat zelfde geldt jammer genoeg opnieuw voor de versie van dit jaar.

Een van de meest opvallende is dat de menu’s er eigenlijk krak hetzelfde uitzien dan vorig jaar. Daardoor moest ik even twee keer goed kijken of ik niet per ongeluk versie 2021 had opgestart. Ook qua licenties zijn er nog steeds enkele gaten te vinden.

Het meest vervelende is dat Quick Step-Alpha Vinyl opnieuw uitblinkt in zijn afwezigheid. Dit wil dus zeggen dat de namen van de renners in de game een vrij foute afgeleide zijn van de echte. Zo krijg je dus opnieuw wereldkampioen Jules Alaphilipi, Tim Daclerq, Yvon Lampaey en Remi Edendoel . Het wordt dus tijd om met Patrick Lefevere te gaan dineren en hem uit te leggen dat je beter iets minder geld vraagt voor de licentie en dat je zo op meer goodwill kan rekenen van de wielerliefhebbers.

Eindjump naar het verleden

Ik begrijp nog steeds dat je als ontwikkelaar geen wereldschokkende vernieuwing kan toevoegen aan een game die best goed in elkaar zit. Maar je kan het wél een grafische update geven zodat het niet langer lijkt alsof je een game van vijf jaar geleden aan het spelen bent. Ok, er zit meer detail in de wedstrijden ten opzichte van vorig jaar. Maar echt fijn is het niet om ganse wedstrijden te kijken naar de aartslelijke konten van je renners.

Al kan ik misschien begrijpen waarom Pro Cycling Manager 2022 geen grote grafische update heeft gekregen van ontwikkelaar Cyanide. De laadtijden schuren op dit moment al tegen het randje van wreed lang aan en meer detail zou dit alleen maar erger maken. Daarom hoop ik dat de ontwikkelaars achter de schermen hard aan het werken zijn om voor een échte revolutie te zorgen in de versie van 2024. Hoop doet leven, zeker?

VERDICT

6

Wie de laatste jaren een van de Pro Cycling Manager-games heeft gespeeld, voelt zich onmiddellijk thuis in deze 2022-versie. Dat is enerzijds positief, want je hoeft je niet opnieuw doorheen de vele nieuwe menu’s en statistieken te worstelen. Maar het is langs de andere kant opnieuw dezelfde game met enkele kleine updates. Het vernieuwde scoutingsysteem is fijn, maar ik krijg toch het gevoel dat ontwikkelaar Cyanide de Pro Cycling Manager-games ziet als jaarlijkse cashcow ten kosten van de grootste wielerfans. Het is hoog tijd om te gaan herbronnen en in 2023 een frisse nieuwe Pro Cycling Manager af te leveren.

Pluspunten
+ Vernieuwd scoutingsysteem
+ Droom voor de wielermanager in spé

Minpunten
– Te weinig vernieuwing ten opzichte van vorig jaar
– Nog steeds niet alle wielerploegen aanwezig
– Lange laadtijden
– Grafisch achterhaald

Pro Cycling Manager 2022
Beschikbaar vanaf 09/06/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: