“Tour De France 2022 is alles wat je niet verwacht van de koers”

Aan mijzelf is absoluut geen wielrenner verloren gegaan. Meestal heeft m’n gammele velo een hopeloos platte band als ik hem voor die ene keer in het jaar van stal haal. Toch zou ik liever op die fiets (die ik kreeg voor m’n plechtige communie) Parijs-Roubaix rijden dan nog langer Tour De France 2022 te moeten spelen. Neen, ook zonder enig alternatief moet je deze nooit kopen.

Waarom Wel?

Zonder conditie

Laat ons beginnen met de kortste etappe: de positieve punten. Tour De France 2022 bouwt verder op de zwakke funderingen van TDF 2021, dat ik vorig jaar een 4/10 gaf. Er zijn enkele nieuwigheden in de game geslopen waaronder nieuwe valpartijen die plaatsvinden tijdens de wedstrijden.

Naast alle 21 officiële etappes van de Tour kan je ook aan de slag met enkele andere klassiekers, waaronder Parijs-Roubaix en Parijs-Nice. Er is een nieuwe mechanic voor kasseistroken, nieuwe manieren om je voor te bereiden op de race en enkele nieuwe gezichten en teams.

Ben je een échte, maar dan bedoel ik ook een échte wielerfreak? Iemand die vanaf kilometer één elke race volgt, elk teamrooster volledig kan afhaspelen en de laatste 50 winnaars van de Tour in één adem opnoemt? Wel, dan is er voor jou genoeg content om enthousiast over te worden. Voor al de rest neem je best de eerste foute afslag.

Waarom Niet?

Kasseistroken uit de hel

In geen enkel opzicht voelt Tour De France 2022 aan als een game die in 2022 gemaakt is. Grafisch worden we minstens 15 jaar teruggeschoten in de tijd. Wielrenners, parcours en toeschouwers zien er plat, levenloos en kortweg enorm slecht uit. Van enige vorm van sfeer is al helemaal geen sprake.

Ook technisch is er niks dan platte kak in de wielerspons. De depth-of-field is lachwekkend laag. Wielrenners glitchen constant door omheiningen of obstakels. Welke EPO moet je daar voor nemen?

De gele trui van beschamende mechanics gaat naar de nieuwe kasseistroken. Je hele scherm trilt gruwelijk irritant mee, mét HUD inbegrepen. Ik lijk wel Epilepsie Simulator te spelen.

Een mislukte trui

Sportgames zijn wel vaker slachtoffer van jaarlijkse releases zonder al te veel nieuws maar TDF spant de kroon. Een nieuw achtergrondmuziekje in het hoofdmenu? Dat was teveel gevraagd. Ik ben er steevast van overtuigd dat een merendeel van de spelers het verschil niet zou kunnen merken tussen de vorige editie en dit gedrocht.

Licentieproblemen zijn ook nog steeds aanwezig. De nieuwe “Primavera Classic” die mysterieus “inspired by an Italian classic” is, hadden ze beter weggelaten. “Julian Alaphilix” die de “Vlaanderen Classic” wint doet gewoon pijn aan de ogen.

Een misbruikte koe

Voortbouwen op een ietwat geslaagde editie is logisch, verder breien aan een mislukte bolletjestrui is toegeven dat je een melkkoe misbruikt. Respect voor de wielerfans die graag gamen is hier niet. Op geen enkel moment slaagt deze game erin om de passie, stress, emotie en spanning van een etappe correct weer te geven. De gameplay is saai, zonder beleving en hersenloos.

Tijdens het spelen van TDF22 moest ik al snel zoeken naar enige positieve punten. Ik kan me voorstellen dat de échte, gigantische fans makkelijker de leuke sensatie kunnen vinden. Het probleem is dat je hem hier volledig zelf zal mogen fantaseren. TDF22 maakt gewoon teveel verbazend grote fouten om te kunnen spreken van een geheel dat acceptabel is.

VERDICT

2

Wil je gamend genieten van topwielrennen? Hou dan een controller in je handen tijdens de koers op TV en doe alsof. Het zal een pak fijner zijn dan Tour De France 2022 te spelen. Deze game verschilt nauwelijks van de al ondermaatse editie van vorig jaar. Grafisch is alles enorm zwak. Animaties en valpartijen zijn lachwekkend slecht. Glitches vallen constant voor. Nieuwe mechanics werken enerverend. Van sfeer en passie is nooit sprake. Als je het sap van de wielerspons van Pogacar na een volle etappe opdrinkt zal je een minder zuur gezicht hebben dan bij het spelen van dit gedrocht.

Pluspunten
+ De wielen draaien
+ Je wordt niet moe van het fietsen zelf

Minpunten
Grafisch enorm ondermaats, levenloze wielrenners
Heel zwakke depth of field
Animaties en valpartijen lachwekkend slecht
Regelmatig glitches
Inspiratieloze gameplay
Beschamende copy-paste van vorig jaar
– Licentieproblemen

Tour de France 2022
Beschikbaar vanaf 09/06/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

3 gedachten over ““Tour De France 2022 is alles wat je niet verwacht van de koers”

Reacties zijn gesloten.