“Pro Cycling Manager 2021 bevat te weinig extra’s ten opzichte van zijn voorganger”

Sportfanaten wisten het al langer, maar 2021 zal ons een onwaarschijnlijk interessante én bomvolle sportzomer voorschotelen. Zo wordt het EK voetbal (eindelijk) op gang getrapt en verzamelen eind juli de beste sporters ter wereld in Tokio voor de Olympische spelen. En de Ronde van Frankrijk fietst ook nog eens tussen deze twee mastodonten door.

Net zoals het een jaarlijkse traditie is dat de beste renners zich in het zweet werken op Frans grondgebied, kunnen we ondertussen ook onze klok erop gelijk zetten dat ontwikkelaar Cyanide en uitgever Nacon een nieuwe versie van Pro Cycling Manager op de wereld loslaten. Ik was benieuwd of de game de vlucht vooruit genomen heeft met nieuwe en interessante features, of dat Cyanide met deze Pro Cycling Manager 2021 een chasse patate gereden heeft.

Waarom Wel?

Altijd het hogere doel voor ogen houden

Het is niet evident om bij een jaarlijks terugkerende game blitse en wereldschokkende nieuwe features te introduceren. Kijk maar naar EA’s FIFA-reeks, die zijn de laatste jaren ook meer nieuwe dingen gaan zoeken naast het veld, omdat de gameplay volgens hen redelijk goed zit.

Bij deze versie van Pro Cycling Manager lijkt het er ook op dat ze de grote veranderingen achterwege hebben gelaten. Wie de game vorig jaar gespeeld heeft, zal weinig tot geen veranderingen opmerken in de manager mode. De structuren zijn hetzelfde gebleven en ook aan de menu’s is er weinig tot niks aangepast.

Maar ik vond wel een aangename wijzing bij de manier waarop je jouw renners doelstellingen kan meegeven. Dit werd ten goede aangepast zodat je een pak meer vrijheid hebt om deze in te vullen. Daarnaast kan je deze nu ook tijdens het seizoen wijzigen in functie van de vorm en vermoeidheid van je renners.

Tactisch sterk

Nadat je jouw team volledig hebt samengesteld, de nodige voorbereidingen hebt getroffen en iedereen zijn rol en doelstellingen hebt meegegeven, is het tijd om aan het echte werk te beginnen: het rijden van de koersen.

Als je niet echt thuis bent in deze gamesreeks, wil ik toch even duidelijk maken dat je niet 100% controle hebt over je renners. De AI neemt een flink deel voor zijn rekening. Jij hebt enkel invloed op de tactiek die je jouw renners meegeeft. Beveel je knechten om je kopman te beschermen in een beklimming, laat iemand water halen voor zijn teamgenoten of laat je ploeg een treintje trekken om je spurtbom een goede leadout te geven. Dit zijn allemaal zaken waarop je tijdens de rit invloed hebt.

We zitten met ne waaier, José!

De grootste wijzigingen of aanpassingen vinden we in dit tweede luik van Pro Cycling Manager 2021. Het mogen misschien wel de belangrijkste wijzigingen zijn, erg veel zijn het er nu ook niet. In de eerste plaats doen waaiers hun intrede. Deze vormen zich in het peloton wanneer er heel veel zijwind staat. Op dat moment wordt het peloton op een lint getrokken en vormen er zich waaiers wanneer de achtervolgende renner het wiel moet lossen van zijn voorganger. Door de sterke wind valt er een gat en breekt het peloton in twee. Geen wereldschokkende vernieuwing, maar het geeft de gameplay wél een stuk meer realisme.

Dit verhoogde realisme vinden we ook bij het weer tijdens de ritten. De intelligentie van het peloton is ook onder handen genomen. Renners zullen zich nu een stukje realistischer gedragen. Maar ook de effecten die we te zien krijgen tijdens bijvoorbeeld een stevige regenbui zijn een stuk realistischer. En de weersomstandigheden zullen nu ook invloed hebben op de prestaties van je renners. Wanneer het bijvoorbeeld erg warm is, raken ze sneller vermoeid en moeten ze meer drinken. Of er renners moeten stoppen met krampen in de benen kan ik je niet zeggen. Want dat heb ik niet zien gebeuren.

Waarom Niet?

Op pad met Jules Alaphilipi en Yvon Lampaey

Als je de alinea’s hierboven al hebt gelezen, kan je misschien al voorspellen wat ik nu ga zeggen. Pro Cycling Manager 2021 heeft enorm weinig extra’s te bieden ten opzichte van vorig jaar. Akkoord de Europese kampioenschappen en nationale teams werden toegevoegd en je kan ook dit jaar weer de volledige officiële Tour de France rijden. Maar dat is, met al hetgeen ik hierboven al verteld heb, veel te weinig.

Een ander pijnpunt is dat de game nog altijd niet beschikt over alle licenties. Gelukkig zijn er de voorbije jaren enorm veel stappen vooruit zijn gezet, maar het zou ondertussen toch in orde mogen geraken vind ik. Zeker bij een topteam als Deceuninck – Quick-Step zou je het toch niet mogen accepteren dat je rondrijdt met renners als Jules Alaphilipi, Zdenel Styby en Yvon Lampaey…

Ook op grafisch vlak begint het stilaan pijnlijk te worden met Pro Cycling Manager. Akkoord, Football Manager beschikt ook niet over de meest waanzinnige graphics, maar je zou toch mogen verwachten dat er ondertussen wat meer liefde zou worden gestoken in de omgevingen en de toeschouwers.

VERDICT

6

Pro Cycling Manager 2021 heeft enorm weinig extra’s te bieden ten opzichte van vorig jaar. De toevoeging van waaiervorming is leuk en ook het feit dat je renners nu vatbaar zijn voor de weersomstandigheden legt een extra laagje realisme. Maar dit alles is toch veel te weinig om een aanschafprijs van €39,99 te verantwoorden. Zeker omdat er heel wat pijnpunten uit vorige edities mee overkomen zijn. De graphics zijn nog steeds erg verouderd en de game bevat nog steeds niet alle licenties. Ik kan deze Pro Cycling Manger 2021 dan ook alleen aanraden aan de échte wielerfans die met de meest recente data aan de slag willen.

Pluspunten
+ Introductie van waaiervorming
+ Invloed van het weer op je renners
+ Je kan de volledige Tour de France rijden

Minpunten
– Grafisch nog steeds achterhaalt
– Beschikt nog altijd niet over alle licenties
– Weinig tot geen vernieuwing

Pro Cycling Manger 2021
Beschikbaar vanaf 03/06/2021
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.