Frankrijk verbiedt officieel Engelse gamingtermen als eSports en streaming

Ik woon in het Brusselse en ik gebruik vaak Franse woorden wanneer ik praat. In gaming is dat ook het geval. Termen als Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, Quest Sidequest en een pak andere woorden gebruiken we standaard. In Frankrijk mag dat niet meer…

Heel straf maar het is wel zo! Frankrijk verbiedt namelijk officieel Engelse gamingtermen als eSports, streaming en andere gamingtermen met een Engelse oorsprong. Zo moeten Fransen voor ‘Streamer’ de term ‘un joueur en direct’ gebruiken en voor ‘eSports’ moeten ze ‘jeu video de competition’ gebruiken.

De veranderingen werden doorgevoerd in overleg met het Franse ministerie van Cultuur. Het ministerie is bezorgd dat Engelse termen een “barrière voor begrip” kunnen worden voor niet-gamers. De Franse taalwachter, l’Académie française, heeft ook zijn bezorgdheid geuit over Engels jargon in gaming, en publiceerde in 2017 een lexicon van alternatieve Franse termen.

En het is officieel: de wijzigingen werden inmiddels gepubliceerd in het staatsblad, wat betekent dat ze bindend zijn voor alle overheidsambtenaren.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

Eén opmerking over 'Frankrijk verbiedt officieel Engelse gamingtermen als eSports en streaming'

  1. of als ze heel eerlijk zouden zijn, kunnen ze ook gewoon zeggen: we kunnen geen Engels dus gaan we het verbannen. Zeker geen moeite doen om een andere taal te leren laat staan te gebruiken….chauvinisme ten top en botte domheid. Waarvoor we de Fransen natuurlijk kennen.

Reacties zijn gesloten.