“Doctor Strange in the Multiverse of Madness is de eerste Marvel-horrorfilm”

Met de bioscooprelease van Doctor Strange in the Multiverse of Madness is het MCU (Marvel Cinematic Universe) toe aan zijn 28ste superheldenfilm. Ondertussen zijn we ook halfweg Phase 4 beland maar dat is geen reden tot paniek. De superheldenfabriek draait op volle toeren verder. Zes jaar na zijn succesvolle onderhandelingen met Dormammu en na talloze kleinere rollen in andere Marvel producties, krijgt de voormalige Sorcerer Supreme nu zijn langverwachte eigen sequel. Of Doc Strange 2 ons weet te betoveren dat lees je in deze review.

Waarom Wel?

De man, de magiër.

De kans is astronomisch klein dat je nog nooit van Doctor Strange hebt gehoord, maar mocht je de afgelopen jaren in een andere dimensie hebben doorgebracht dan is hier een korte recap. De begaafde maar arrogante neurochirurg Stephen Strange (gespeeld door Benedict Cumberbatch) raakt na een ongeval gekwetst aan beide handen en wordt gedwongen zijn beroep en bijhorende riante levensstijl op te geven. In een ultieme wanhoopspoging richt hij zich tot de mysteries van het Oosten. Daar belandt hij in een klooster geleid door The Ancient One, die hem, na veelvuldig aandringen, met tegenzin aanvaardt als student. Strange blijkt een goeie leerling te zijn en na een wat onfortuinlijke schermutseling met een interdimensionale slechterik wordt hij uitgeroepen tot meester tovenaar.

The Multiverse of Madness start met Dr. Strange die beleefd doch kordaat op de vingers wordt getikt door Wong voor zijn nogal roekeloze acties in Spider-Man: No Way Home. Wat rommelen met de tijdslijnen is namelijk niet zonder gevolgen. Maar hun meningsverschil is van korte duur want New York wordt geteisterd door een reusachtig tentakelmonster dat het gemunt heeft op America Chavez, een multiversum reiziger. Wanneer het trio ternauwernood weet te ontsnappen van die octopus op steroïds besluiten ze de hulp van Wanda Maximoff in te schakelen.

De best in de bizz

Het is geen geheim dat de crème de la crème van Hollywood zich vaak neerbuigend uitlaat over de samenwerking met Disney. De studio zou geen creativiteit toelaten. Alle Marvel films zullen en moeten volgens de bestaande formule gedraaid worden. Of het de waarheid is? Daar hebben we allemaal het gissen naar maar Eternals (lees de review hier) lijkt alvast die roddel te bevestigen.

Het was dan ook een enorme verrassing om te lezen dat na het vertrek van Scott Derrickson (regisseur van het eerste deel), omwille van creatieve geschillen, de studio de godfather van de moderne superheldenfilm wistte overtuigen: Sam Raimi, maker van de eerste Spider-Man trilogie en regisseur van The Evil Dead films. Dat is niet zomaar de eerste de beste natuurlijk, dat is veruit de meest geschikte man voor de job. En in zijn kielzog Danny Elfman, componist van onder andere die fantastische Batman soundtrack uit 1989. Met een team bestaande uit deze twee heren is het geen wonder dat Doc. Strange 2 wordt uitgeroepen tot de eerste Marvel horrorfilm.

Horror tussen haakjes

De marketingmachine van Marvel is erop gebrand om het publiek te doen geloven dat Multiverse of Madness een horrorfilm is. Dat mag je gerust met een korreltje zout nemen. De film heeft een 12+ kijkwijzer gekregen. Dat maakt hem weliswaar ongeschikt voor heel jonge kids maar afgehakte ledematen zal je er niet in tegen komen. Een zombie wel maar die spoiler nemen we nog liever mee naar het graf dan hem te verklappen. Het blijft natuurlijk een Disneyfilm.

Maar Doc. Strange 2 ziet er wel degelijk uit als een horrorfilm, hoe kan het ook anders met Sam Raimi aan het roer. Net zoals deel één uit 2016 is de beeldtaal erg uniek, vooral voor een Marvelfilm. En bovendien bij momenten oprecht angstaanjagend. De film omarmt ten volle zijn mystieke roots en draait zijn wereld letterlijk binnenste buiten. Vreemde camerahoeken en scary monsters lijken er de gewoonste zaak van de wereld. En vooral in het laatste half uur trekt regisseur Raimi alle registers open om full-blown in horrormodus naar het einde te racen.

Nieuwkomer steelt de show

Naast Benedict C. wordt de vrouwelijk hoofdrol vertolkt door Elizabeth Olsen als de roodharige heks Wanda Maximoff. Net zoals Strange kreeg haar personage een aantal kleinere rolletjes en verdiende ze vooral haar sporen in de uitstekende Marvel tv-serie WandaVision. Eéntje die net zoals Strange 2 er heel cool uitziet. Maar, het zijn echter niet de twee oudgedienden die de show stelen. En nee, het is ook niet Wong, hoewel die weer übercool is, wat een klasbak toch.

Maar het is wel de Amerikaanse actrice met Mexicaanse roots Xochitl Gomez. Een jongedame die in de huid kruipt van een bij ons relatief onbekende superheld: America Chavez. Daar zal echter snel verandering in komen want ze steelt elke scène waar ze inzit en bewijst nog maar eens dat jonge meiden hun mannetje (vrouwtje) kunnen staan. De cast wordt aangevuld met Bruce Campbell die naar goeie gewoonte een cameo krijgt in een Sam Raimi film (een fantastische ode aan zijn eigen Evil Deads overigens). De sterkte van Marvel en Disney ligt in hun uitstekende castingkeuzes en dat bewijst In the Multiverse of Madness nog maar eens.

Waarom Niet?

What if…

Hoe zou Doctor Strange 2 er uit zien in een ander universum? Ergens hoop ik dat er een versie van de film bestaat die 100% voor mij gemaakt is. Een versie waarin Marvel eindelijk durft los te breken van de ondertussen uitgemolken formule. Disney verwacht meer dan ooit dat je mee bent met hun andere films en series zoals bijvoorbeeld WandaVision. Daarnaast is de film te vaak bezig met de kijkers te lokken naar andere Disneyproducten dat voelt meer dan eens aan als een vermomd verkooppraatje. Wat The Batman zo goed maakt, is net het feit dat de film zich kan concentreren op het brengen van een goed verhaal zonder de verwevenheid met alle andere films te moeten respecteren. Raimi zelf maakt een mooie vergelijking. Recentelijk vertelde hij in een interview dat hem gevraagd wordt om verder te bouwen aan een brug waar al 5km van afgewerkt is. En hij aan kilometer zes mocht timmeren. Dan bouw je verder aan wat er al ligt en zorg je ervoor dat je opvolger zonder problemen kan verder knutselen. Het maakt de film er zeker niet beter op maar je weet als kijker wel waar je, opnieuw, aan toe bent.

Het is zowel een verademing als een vloek dat in the Multiverse of Madness maar een goeie twee uur duurt. De film loopt aan een geweldige rotvaart maar dat zorgt er tevens voor dat een aantal personages onderbelicht blijven, zoals Rachel McAdams als het liefje van Strange of Chiwetel Ejiofor als Mordo. Beide, overigens goeie acteurs, verdienden een grotere rol met meer inhoud.

De Marvel checklist moet volledig afgevinkt zijn alvorens de eindgeneriek mag rollen. Cameo van andere superheld? Check. Voldoende fan-service? Check. Diversiteitsquota gehaald: dubbele check. De goocheldoos bevat na 28 films nog steeds dezelfde trucjes en daar brengt Strange 2 helaas geen verandering in. Maar de mogelijkheid is er wel.

Deze sequel heeft het potentieel om echt origineel uit de hoek te komen, maar doet het niet. De angst om van de gekende paden af te wijken is te groot. En voor een film getiteld: In the Multiverse of Madness voelt dat teleurstellend aan. De Madness wordt te veel gecontroleerd, wordt te eng gekanaliseerd, wordt vooral in bedwang gehouden.

VERDICT

7

Doctor Strange in the Multiverse of Madness verschijnt na het geweldige Spider-Man: No Way Home en dat is geen helaas geen cadeau. Bij het verlaten van de bioscoopzaal trof ik geen teleurgestelde Marvelfans, maar ik kon me niet ontdoen van het gevoel dat zelfs de diehards er meer van hadden verwacht. Strange 2 is geenszins een slechte film. Het brengt Marvel in een richting waar ze nog nooit zijn geweest, namelijk in het horrorgenre en dat is lovenswaardig. Maar vergooit wel zijn kansen om echt indruk te maken. Op naar Thor: Love & Thunder!

Pluspunten
+ De eerste Marvel “horrorfilm”
+ Eindelijk nog eens een film van 120min
+ Crazy special effects

Minpunten
Volgens de Marvel formule
Lijkt bij momenten een reclamespot voor andere Marvel producten
Te weinig echte Madness

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Beschikbaar vanaf 04/05/2022
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.