“Marvel’s The Eternals is een mislukt experiment”

Eternals

Na Black Widow en Shan-Chi en een goeie maand voor de release van Spider-Man: No Way Home krijgen we de derde Marvel film van 2021: Eternals.

Waarom Wel?

Wie zijn ze?

Nog nooit van de Eternals gehoord? Geen paniek dan ben je niet alleen. Zoals hun naam al doet vermoeden, is het een buitenaards ras dat al sinds het begin der tijden op Aarde leeft en nooit ouder lijkt te worden. Dat kinkt verdacht veel als een vampier. Deze eeuwig levende helden zijn naar onze planeet gestuurd door een oppermachtige Celestial -die wel de tweelingbroer van Galactus lijkt maar het dus niet is- genaamd Arishem. Hun opdracht: de Aarde beschermen tegen de moordlustige Deviants. 5000 jaar geleden, ten tijde van de Babyloniërs, zijn ze erin geslaagd om de Deviants voor eens en voor altijd te verslaan. Maar alsof er nog niet genoeg problemen waren door de klimaatcrisis zorgen de smeltende poolkappen ervoor dat er een aantal van hen kunnen ontsnappen uit hun ijsgevangenis. Gebrand op wraak trekken ze naar het hedendaagse Londen.

Wat kunnen ze?

Nooit ouder worden is iets waar vele dames waarschijnlijk jaloers op zijn maar dat is natuurlijk niet de enige bovenmenselijk gave die de Eternals bezitten. Wanneer een Deviant vernieling aanricht in de straten van London krijgen we ons eerste voorsmaakje van hun andere powers. Emma Chan vertolkt Sersi. De actrice is trouwens niet toe aan haar eerste Marvel rol, ze speelde namelijk ook mee in Captain Marvel als Minn-Erva. Wanneer haar vriendje Kit Harrington, je weet wel dé Jon Snow uit Game of Thrones, wordt aangevallen door een Deviant en in de schermutseling die volgt bijna wordt omvergereden, verandert ze de op hem af denderde bus in duizenden rozenblaadjes. Sersi kan namelijk objecten die ze aanraakt transformeren in wat ze maar wil.

Gelukkig heb ik die gave niet want ik zou elk glas water in een fris pintje bier veranderen. Tijdens de aanval wordt ze bijgestaan door twee Eternals collega’s: haar voormalige boyfriend Ikaris, gespeeld door die andere Game of Thrones oudgediende Richard Madden (beter gekend als de superman van de Eternals, hij kan namelijk vliegen en schiet gouden lazerstralen uit zijn ogen) maar ook door Sprite, (niet het drankje, nee nee, deze review is niet gesponsord door Coca-Cola) een 12jarige meid die allerlei illusies kan maken. Gelukkig kan ik geen illusies maken want anders zou ik elk glas water veranderen in een lekker fris pintje en dan doen alsof dat water naar bier smaakt. Na de Deviant aanval op Engelse hoofdstad besluiten ze samen op zoek te gaan naar de rest van team.

Het meest diverse Marvel team

Diversiteit staat al lang hoog op de agenda bij Marvel. Dat was duidelijk te merken in Black Widow en zeker ook in Shan-Chi. Eternals zet die trend met veel succes verder. De cast bestaat uit acteurs van alle geaardheden en etnische groeperingen en omarmt niet alleen in zijn casting ieders verschillen ook het verhaal van Eternals is er één van aanvaarding en van verdraagzaamheid.  Zo is bvb Phastos het eerste openlijk homofiele Marvel personage, wat er trouwens toe geleid heeft dat de film in een aantal Arabische landen niet zal verschijnen in de bioscoop. Kingo, gespeeld door komiek Kumail Nanjiani is een Bollywood actiester en hoewel hij graag de draak steekt met zichzelf, is hij toch bijzonder fier op zijn Indische roots. De acteur onderging trouwens een ware lichaamstransformatie. Hij trainde gedurende een volledig jaar om er indrukwekkend ripped uit te zien. Opdracht geslaagd zoals je zal merken. Niet alleen de acteurs vormen een kleurrijk gezelschap ook de regisseuse Chloé Zhao is van Chinese afkomst. Deze dame won vorig jaar nog een Oscar voor het drama Nomadland.

Waarom Niet?

Weg van de Marvel formule

Met Chloé Zhao aan het roer haalt Disney een regisseuse binnen die nog niet zo lang geleden een Oscar won voor een drama waarin geen enkele actiescène zit en die vooral bestaat uit trage en triestige dialogen. Hoe laat je zo iemand in godsnaam een Marvelfilm maken? Wel om eerlijk te zijn, dat had Kevin Feige beter niet gedaan want Eternals is dus vooral een praatfilm geworden en dat is wel iets héél anders dan de Marvelfans gewoon zijn. Vijfentwintig MCU-films zijn er ondertussen gemaakt en Eternals blijkt daarvan overduidelijk de zwakste te zijn. De film probeert echter wel nieuwe dingen. Vooral visueel ziet het er allemaal heel knap uit maar in zijn pogingen om weg te stappen van de typische Marvel formule frustreert de film vooral zijn publiek met veel te lange dialogen en te weinig humor.

Flauwe bende helden

De Eternals zelf zijn in vergelijking met ander Marvel helden een ronduit flauwe bende. Ikaris is zoals reeds aangehaald niet meer dan een tamme kopie van Superman. Makkari kan heel snel rennen. En weet je nog welke andere held dat ook kan? Yup, die zit ook in de DCEU en heet The Flash. Kingo schiet energieballen uit zijn vingers en brengt op een zeker ogenblik zijn beste Goku uit Dragon Ball imitatie (ik dacht even dat hij kamehameha zou roepen).

En dan is er nog Angelina Jolie, die alleen maar knapper wordt met de leeftijd maar die de rol van Thena zonder A speelt en perfect het nichtje van Thor zou kunnen zijn. Het team is te groot om hen allemaal een goeie story te geven en ondanks het feit dat het met 157 minuten één van de langste MCU-films is, had Disney van Eternals beter een serie gemaakt. Typische ook voor andere Marvel films zijn de cameo’s van andere helden, die zijn om onbekende reden dus niet aanwezig in deze film. Je zou toch denken dan Nick Fury op zijn minst op de hoogte zou zijn van het bestaan van de Eternals?  Voor de rest weet die kerel zelfs de maat van de onderbroeken van Peter Parker.

VERDICT

6

Eternals doet een poging om te vernieuwen. Het probeert de arthouse cinema te huwen met de commerciële blockbuster en dat werkt op de meeste vlakken niet. De special effects zijn zoals vanouds van topniveau. Dat mag je natuurlijk verwachten van een Marvel film. En ook de acteurs staan hun stinkende best te doen maar de ellelange dialogen en de weinige actie zorgen er voor dat Eternals eeuwig lijkt te duren. En hoewel de post-credits hinten naar een vervolg lijkt het beter dat Marvel de stekker trekt uit dit mislukte experiment.

Pluspunten
+ Goede acteurs
+ Diversiteit
+ Vette special effects
Minpunten
Te veel dialogen en te weinig actie
– Veel te lang
– Flauwe superhelden

The Eternals
Beschikbaar vanaf 03/11/2021
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.