Activision CEO Bobby Kotick gebruikte Microsoft-deal om verantwoording te ontlopen

Activision Blizzard

De hetze rond het figuur Bobby Kotick was een beetje gaan liggen na het nieuws dat Microsoft Activison Blizzard zou overnemen. Een nieuwe rechtszaak, aangespannen door New York City, wakkert het vuur weer wat aan. De Activision CEO zou eerdere aanklachten genegeerd hebben en snel naar een koper hebben gezocht om verantwoordelijkheid rondom de giftige werksituatie te ontlopen.

De rechtszaak is volgens Axios aangespannen door de New York City Employees’ Retirement System, dat aandelen heeft in Activison Blizzard. Volgens hun beweringen hebben de acties van de leidinggevenden van het bedrijf, waaronder Kotick, de waarde van het bedrijf enorm beschadigd.

De klacht beweert dat Activision niets heeft gedaan om de gevraagde gegevens door te geven na een Section 220 Demand – een juridische procedure binnen het Delaware’s Court of Chancery die beïnvloedde partijen toestaat om toegang te vragen tot boekhouding en documenten – en dat Kotick specifiek op de hoogte was van talrijke beschuldigingen van wangedrag bij het bedrijf, maar niets heeft gedaan om ze aan te pakken of verdere wantoestanden te voorkomen.

Verder beweren deze groepen dat Kotick daarom een grote kans liep om de aansprakelijkheid voor schendingen van zijn zakelijke plichten als CEO, samen met andere leden van het bestuur te ontlopen. De deal van de overname door Microsoft, die door Kotick werd onderhandeld, zou hem in staat stellen om volledig aan aansprakelijkheid en verantwoording te ontsnappen. Bovendien merkt de klacht op dat die onderhandelingen met Microsoft al na drie dagen na het onthullende en pijnlijke onderzoek van de Wall Street Journal begonnen waren.

De aandeelhouders van Activision Blizzard hebben de overname door Microsoft vorige week met een bijna unanieme meerderheid van 98% goedgekeurd. Het lot van de voorgestelde fusie blijft echter onzeker met de nasleep van dalende Activision-aandelen.

De financiële factor die aan de grondslag van de klacht ligt, heeft te maken met de waarde van de aandelen die in de Microsoft-deal werden aanvaard. In de klacht wordt beweerd dat de prijs waaraan de aandelen worden verkocht, 95 dollar per aandeel, veel te laag is omdat deze prijs slechts 1% meer vertegenwoordigt dan de waarde van een aandeel voordat het in juli 2021 werd getroffen door de eerste rechtszaak in Californië.

Het is niet duidelijk in hoeverre de rechtszaak op dit moment invloed kan hebben op de mogelijke overname van Activision Blizzard door Microsoft. Het is vooralsnog niet bevestigd dat de overname daadwerkelijk doorgaat.

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.