Microsoft’s overname van Activision Blizzard is nog niet in kannen en kruiken

Xbox Activision Blizzard

Gene Munster, oprichter van tech investeringsbedrijf Loup, verscheen op CNBC’s Squawk Box om het gigantische nieuws binnen de game industrie te bespreken. Hij suggereerde dat er een juridische strijd zou kunnen volgen voordat de deal rond is. Het belooft dus nog spannend te worden hoe die overname juist zal verlopen.

De grootste adder in deze overname is de wetgeving met betrekking tot bedrijfsmonopolie. Amerikaanse President Biden ondertekende afgelopen zomer een executive order om de concurrentie binnen de Amerikaanse economie te versterken. Een gigant die een andere gigant opslorpt gaat dus een beetje in tegen wat de Amerikaanse regering wil.

Op een bepaald moment tijdens de talkshow vroeg presentator Joe Kernen zich hardop af waarom de aandelenkoersen van Activision rond de 89 dollar schommelen, en dat Microsoft de aandelen voor 95 dollar per aandeel aankoopt. Volgens Munster zouden andere beleggers kunnen aarzelen om aandelen te kopen vanwege een mogelijk conflict tussen Microsoft en de regering.

“The simple answer, Joe, is that this is gonna be some good drama that’s setting up, and the market already sees it coming down around the corner,” zegt Munster. “And probably the title of this episode [should be] Silicon Valley / DC collision course, because effectively what Microsoft and Activision are doing is saying ‘we don’t buy it DC, we don’t buy that you want to create greater control around these companies, we don’t believe that you ultimately want to break up these companies.”

Het conflict waar Munster naar verwijst heeft te maken met de federale antitrustwetten en met het feit dat de regering Biden over het algemeen niet zo positief kijkt naar de Microsofts Activision-deal. Munster vermoedt dat als de wetgevers de overname niet aanvechten, dit de geloofwaardigheid zal afnemen van de gesprekken van de regering over het reguleren van big tech.

Er is uiteindelijk geen wettelijke basis voor de Amerikaanse regering om de deal echt tegen te gaan. Dus de verwachting is ook dat deze zal doorgaan. Naar verwachting zal de deal pas helemaal rond zijn in 2023.

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.