“The Gunk is een heerlijk tussendoortje”

The Gunk

Vlak voor het eindejaar trakteert Thunderful ons op nog een laatste Xbox en pc-exclusief tussendoortje om een sterk jaar mee af te sluiten. Verwacht aan The Gunk geen al te diepgaande noch innovatieve game, maar eerder een fijne digestief na een stevig voor- en hoofdgerecht in Forza Horizon 5 en Halo: Infinite. Dit is waarom jij The Gunk al dan niet een kans moet geven.

Waarom Wel?

Drang naar avontuur

In The Gunk vergezel je de charmante Rani en haar metgezel Beck in een reis doorheen een met vortige blubber bedekte vreemde planeet. Onder die blubber schuilt een knappe, kleurrijke jungleomgeving die thuis lijkt te zijn van een oud, vergaan buitenaards ras. Het is aan jou om de planeet van het vieze goedje te ontdoen en te ontdekken wat er net gebeurd is.

Dat doe je door de ogen van de avontuurlijke Rani, die met haar Power Glove grondstoffen analyseert en allerlei zaken kan opzuigen. Zo clear je de vettige blubber van het planeetoppervlak en zamel je gesteenten en metalen in die je later kan herbesteden voor upgrades van de Power Glove. Op deze manier leg je stuk voor stuk mooie nieuwe delen van de planeet bloot en unlock je metroidvania-gewijs nieuwe abilities die je net dat tikje verder helpen in je ontdekkingstocht. Een bevredigende balans tussen progressie die je kan voelen aan de hand van spelomgevingen die mooi tot leven komen, en je personage die steeds meer kan.

Heerlijke art direction

Dit process is voornamelijk aangenaam door de knappe art design die de makers op deze game loslieten. Waar de Gunk die je moet opruimen donker en grauw is, is de jungle eronder een kleurrijk paradijs met mooie planten die je slim kan gebruiken om nieuwe locaties te bereiken. De spelwereld oogt uitnodigend en doet me geregeld terugdenken aan No Man’s Sky-achtige taferelen, met felle kleuren en exotische tinten die als een gedurfd kerstdiner van het scherm afspatten. Uitnodigend en verrassend.

Dit heerlijke pallet aan kleuren en vormen wordt geslaagd aangevuld door een sfeervolle soundtrack die steeds de juiste toon weet te slaan. Ergens hoorde ik de vergelijking met een relaxte walking sim waarin je rustig de spelwereld afschuimt op verkenning naar meer. The Gunk daagt je meer uit dan een walking sim, maar de presentatie maakt die vergelijking toch meer waar dan je eerst zou denken.

Glorieuze presentatie

Als kers op de taart biedt de game je een verhaal dat voortdurend intrigeert, waarin je eerst meer wil weten over de mysterieuze brei en de prachtige planeet die eronder schuilt, om dan later ook meer te weten te komen over de beschaving die ergens onder de Gunk verloren lijkt te zijn gegaan.

Het kroonjuweel in dit verhaal zijn de personages Rani en Beck, die als twee tegenpolen – Rani voortdurend op avontuur uit, Beck steeds twijfelachtig en voorzichtig – een constant heen en weer getrek hebben in fijne, speelse dialogen. Vooral het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van Rani werkt aanstekelijk, maar zonder iemand in de cast die haar soms wat kan temperen zou dit al snel beginnen vervelen. Dat de relatie tussen de dames zo goed naar voren komt, is voornamelijk een pluim op de hoed van de stemactrices die hen zeer geloofwaardig neergezet hebben.

Waarom Niet?

Kort en weinig uitdagend

De sfeer en het verhaal van The Gunk nodigen dan ook uit om heel wat uren mee aan de slag te gaan. Er ligt een hoop potentieel op de tafel, en ik kan me na het uitspelen van de campagne in net iets minder dan zeven uren niet ontdoen van het gevoel dat er meer had ingezeten. De game is best kort en dat ligt niet alleen aan de uitwerking van een verhaal dat al bij al behoorlijk rechtlijnig is.

The Gunk daagt je als speler ook zelden uit met haar gameplay. De puzzels zijn verre van moeilijk te noemen, waardoor deze je amper tot nooit vertragen in je reis doorheen het verhaal. En op vlak van combat is The Gunk ook zo mak als een lammetje, door zeer vergevingsgezind om te gaan met damage én met checkpoints. Er zijn ook maar twee types vijanden die je best gemakkelijk kan omzeilen. Er zit dan ook weinig uitdagends in de game om over naar huis te schrijven.

Lage herspeelbaarheidfactor

Als je na de korte campaign op een zekere herspeelbaarheidfactor hoopt, ben je er ook aan voor de moeite. Het enige waarvoor je in The Gunk uit de weg zou gaan van het verhaal, is de resources die je kan verzamelen om je Power Glove te upgraden. Die materialen vindt je echter zo gemakkelijk, dat ik nooit echt op zoek ben moeten gaan naar meer spullen om naar de workbench mee te slepen. Door gewoon telkens wanneer je een resource kan harvesten dit ook meteen te doen, kom je nooit materialen tekort.

De upgrades zelf zijn trouwens ook niet meteen om over naar huis te schrijven. Op enkele noodzakelijke toevoegingen na, zoals een soort energiestoot die je kan afvuren om bepaalde deuren te openen, zijn weinig upgrades echt een meerwaarde. Dit voornamelijk omdat de combat an sich nooit echt moeilijk wordt.

Ruwe kantjes

In dit alles is het bovendien behoorlijk jammer dat het spel een laag polish mist wanneer het op grafische afwerking komt. Technisch heb ik weinig op het spel aan te merken, op enkele issues vlak voor launch na (die gekend waren bij de makers en vlak voor release gepatched werden) draait de boel als een tierelier. Enkel merk je dat het veeleer een budget titel is van een team met weinig 3D-ervaring. Het spel ziet eruit als iets wat vroeg in de lifecycle van de Xbox One gereleased zou kunnen zijn. Behoorlijk jammer, aangezien de art direction van de game zoals eerder gezegd wel zeer sterk staat an sich. Desondanks is dit eerder een jammere kanttekening voor een verder zeer sterk product.

VERDICT

7

The Gunk is een heerlijk tussendoortje dat weinig nieuws doet, maar desondanks menig hart zal veroveren. Met een charmant hoofdpersonage die een aanstekelijke drang naar avontuur heeft, en een spelwereld die schreeuwt om verkend te worden, is The Gunk een leuke afsluiter voor het jaar. Verwacht echter niet al te veel uitdaging noch een lange herspeelbare campagne. Maar niet iedere game hoeft je urenlang van de familie en vrienden weg te houden tijdens de feestdagen, toch? Het spel zit trouwens in het Game Pass-aanbod inbegrepen, dus wie van die formule geniet heeft behoorlijk weinig te verliezen met een tripje naar deze onder Gunk bedolven planeet.

Pluspunten
+ Knappe uitnodigende spelwereld
+ Sterke prestaties door de stemactrices
+ Leuk tussendoortje

Minpunten
– Kort
– Weinig tot niet herspeelbaar
– Grafisch nogal ruw afgewerkt

The Gunk
Beschikbaar vanaf 16/12/2021
Beschikbaar op Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.