“Ghostbusters Afterlife heeft alles wat een vervolg op een iconische film nodig heeft”

Ghostbusters Afterlife

Het commercialiseren van onze nostalgie is iets waar het moderne Hollywood de laatste jaren meer en meer op inzet, niet alleen in de filmindustrie trouwens. Want ook als gamer krijgen we de ene na de andere remaster rond de oren geslingerd.

De films, series en games uit onze kindertijd waar we zo’n enorme fans van waren krijgen stuk voor stuk een reboot, remake of sequel. En zo gaat dat dus ook met Ghostbusters. Het is uiteindelijk een sequel geworden en of die ons de gruwelijk slechte all-female reboot uit 2016 kan doen vergeten dat lees je in deze review.

Waarom Wel?

Een sequel, geen reboot

Sony heeft er heel bewust voor gekozen om een sequel te maken en geen reboot. Een belangrijk verschil want daarmee bouwt Afterlife verder op de originele films en hoef je dus als filmmaker geen hele nieuwe wereld uit te vinden. Dat werkt natuurlijk ook beter voor de fans want die hebben van bij de start een aanknopingspunt. Voor het vervolg op Ghostbusters 2 uit 1989 werd er niemand minder dan Jason Reitman aangetrokken, de zoon van Ivan Reitman: regisseur van de originele films. En ik kan jullie nu al verklappen dat dit een ronduit fantastische keuze is. Voorafgaande aan de persvisie vertelde hij namelijk dat hij zelf is opgegroeid met Ghostbusters en altijd vol fascinatie luisterde naar de wilde verhalen die zijn pa mee naar huis bracht na een drukke dag op de set.  Je voelt aan alles wat de jongste Reitman vertelt dat hij de geknipte man is voor de job.

Toptalent

Een topregisseur wil zich natuurlijk omringen met het beste talent en Afterlife heeft een paar klinkende namen op de affiche staan. De fans van Stranger Things zullen ongetwijfeld Mike Wheeler herkennen en de horrorliefhebbers kennen Finn Wolfhard dan weer van de geslaagde IT-remake. Marvels fan mogen dan weer gerust een vreugdekreet slaken bij het zien van Paul Rudd a.k.a. Ant-Man. Wist je trouwens dat hij net verkozen is tot meest sexy man van 2021?! Voeg daar McKenna Grace als Phoebe aan toe en Carrie Coon (Proxima Midnight uit Avengers) en Afterlife bulkt van het talent.   

We starten het verhaal van de film met Callie (Coon). Het leven zit haar niet mee wanneer ze samen met haar zoon Trevor (Wolfhard) en zijn zus Phoebe (McKenna) uit hun appartement worden geschopt. Ten einde raad verhuizen ze naar het platteland om er hun intrek te nemen in de vervallen boerderij van hun net overleden grootvader. En alsof ze nog niet genoeg miserie kennen, blijkt het er te spoken! Om de rest van het verhaal niet te spoilen, geef ik jullie nog één tipje van de sluier mee. Want zoals jullie zeker al weten: wie bel je wanneer het spookt? Yup, die kerels.

Voor nieuwe fans en voor fans van het origineel

Wanneer je een sequel maakt gebaseerd op één van de meest succesvolle en populairste films uit de jaren 80 dan ligt de druk hoog om je publiek te plezieren. Niet alleen de jongere kijkers die misschien geen fan zijn of helemaal geen weet hebben van het origineel maar ook de diehards die met nostalgische gevoelens terugdenken aan hun jeugdhelden. Het fantastische nieuws is dat Jason Reitman beide groepen moeiteloos bedient. Hij slaagt er als geen ander in om vanuit het verleden een brug te slaan naar de toekomst. Hij neemt zijn publiek bij de hand en laat hen mondjesmaat kennismaken met de nieuwe personages maar ook met de wereld van de originele Ghostbusters. De haren in mijn nek gingen rechtop staan wanneer, na een goed half uur Trevor, een stoffige doek van de legendarische Ecto-1 trekt om hem dan met een soort grappige minachting terug af te dekken en de wagen een oude roestbak te noemen.

Waarom Niet?

Te weinig Ant-Man

Afterlife is nagenoeg een perfecte sequel en hoewel de film af en toe te veel steunt op zijn nostalgie werkt dit nooit vervelend. Jammer is wel dat het even duurt alvorens hij echt op gang komt. Maar dat kan natuurlijk ook liggen aan mijn eigen ongeduld. Ik heb tenslotte 30 jaar moeten wachten op een sequel. Paul Rudd die had gerust een wat grotere rol mogen krijgen. Maar ook dat kan de pret niet bederven want laat het duidelijk zijn: dit is een blockbuster pur sang. Met goeie humor, wilde actie en zowel praktische special effects als CGI.

VERDICT

8

Na de release van Afterlife zal niemand nog praten over die afgrijselijk reboot uit 2016. De sequel heeft namelijk alles wat een vervolg op een iconische film nodig heeft. Het respecteert de legacy van het origineel en zijn fans én behoudt de mix van komedie en gruwel die de versies en ’84 en ’89 zo onvergetelijk maakten. Ghostbusters is bovendien een fantastisch afscheid van de veel te vroeg overleden Harold Ramis, de acteur die Egon Spengler speelde. De film zal niet alleen op je lachspieren werken. Er zit zoveel emotie en nostalgie in dat het zelfs voor de coolste kerels niet makkelijk zal blijken om geen traantje weg te pinken. Dus: When there’s something strange, in your neighborhood. Who you gonna call?

Pluspunten
+ Een waardig vervolg
+ Respectvol voor het origineel
+ Ik hield het niet droog

Minpunten
– Komt wat traag op gang
Te kleine rol voor Paul Rudd

Ghostbusters: Afterlife
Beschikbaar vanaf 17/11/2021
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.