Activision-CEO Bobby Kotick nieuwe kop van jut, werknemers Activision Blizzard eisen ontslag van de topman

Activision Blizzard

Activision Blizzard geraakt maar niet uit de malaise. Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick zou jarenlang van het giftige werkgedrag, de seksuele intimidatie en ongelijkheid op de werkvloer hebben geweten. Ruim 150 medewerkers van de Amerikaanse game-uitgever legden het werk neer om zo het ontslag van Kotick af te dwingen.

Uit een nieuw onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat Kotick al lang op de hoogte was van gevallen van seksuele intimidatie en andere wantoestanden binnen het bedrijf. De Amerikaanse zakenkrant citeerde uit interviews, interne e-mails, verzoeken van regelgevende instanties en andere interne documenten waaruit bleek dat de topman wist van de misstanden, die zich in 2016 en 2017 afspeelden. The Wall Street Journal berichtte ook over gevallen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd.

Het vervelende aan de zaak is dat Kotick zelf altijd heeft ontkend iets geweten te hebben van het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Kotick zou in 2018 een e-mail hebben ontvangen van een advocaat van een medewerker, waarin werd gemeld dat deze vrouw meerdere keren door haar chef was verkracht. Dit zou zijn gebeurd nadat ze werd gedwongen om te veel alcohol te drinken.

Het bedrijf zou in eerste instantie niets met die e-mail hebben gedaan, maar trof later toch Met de melding werd niets gedaan en Activision zou buiten de rechtbank om een schikking hebben getroffen met de vrouw. Kotick heeft het bestuur hier niet van op de hoogte gebracht.

De CEO wordt zelf overigens ook beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een van zijn assistenten diende in 2006 een klacht in tegen hem, omdat hij haar zou hebben lastiggevallen en met de dood hebben bedreigd. Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft hij daarvoor zijn excuses aangeboden.

Te midden van de onrust bij Activision Blizzard, presteert Kotick zichzelf als een bondgenoot van de werknemers. Hij reageert met groot ongeloof op de aantijgingen die te lezen zijn in het artikel van The Wall Street Journal en is niet akkoord met het negatief beeld dat van hem geschetst wordt.

Wat nu met Bobby Kotick, is zijn positie als CEO houdbaar? Er zijn al CEO’s voor minder opgestapt.. Hij werkt al sinds begin jaren 90 bij Activision en is de architect van de fusie tussen Activision en Blizzard. De raad van bestuur blijft achter hun topman staan en meldt nog steeds vertrouwen te hebben in zijn leiderschap.

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.