“Rogue Lords is wellicht de meest strategische deckbuilder die ik tot nu toe heb gespeeld”

Rogue Lords

Met de populariteit van roguelikes krijgen we de laatste tijd een opkomst van heel wat games die verschillende genres willen combineren met een roguelike aspect. Denk aan het recente Returnal, dat roguelike elementen in een science-fiction shooter wist te verweven. Toch zijn het vooral roguelike deckbuilders die in lijken de laatste tijd. Niet verwonderlijk, aangezien het concept van een goed uitgewerkt kaartsysteem uitstekend samengaat met de nog één laatste run-mentaliteit. Rogue Lords is het nieuwste probeersel, die dankzij een aantal originele ideeën zeker je aandacht verdient.

Toen ik de vraag kreeg om Rogue Lords te recenseren, was ik sceptisch. Een naam als Rogue Lords klinkt heel generiek en ordinair, alleen al daarom zou ik waarschijnlijk doorgescrolled hebben als ik de game zag staan op Steam. De beste remedie voor die vooroordelen is de game een tijdje opstarten, want dan pas merk je dat de game helemaal niet generiek is zoals z’n naam doet vermoeden. Er zitten heel wat unieke ideeën in deze game die een echte toevoeging brengen aan het genre en het naar een hoger niveau kunnen tillen dan z’n concurrenten.

Waarom Wel?

Ravage aanrichten met de duivel en z’n onderdanen

In Rogue Lords speel je als de duivel. Als duivel heb jij de controle over een aantal onderdanen, die je iedere run zorgvuldig selecteert en bevelen geeft. De duivel kijkt op ieder moment toe wat z’n onderdanen aan het uitspoken zijn, en zal voortdurend gebeurtenissen in de game becommentariëren. Het verhaal wordt verteld door middel van chapters tussen de verschillende gebeurtenissen. In totaal zijn er zes artefacten die je in een verschillend hoofdstuk moet verzamelen om Van Helsing, de grote rivaal van de duivel te kunnen confronteren. Iedere run richting een artefact is dus z’n eigen verhaal, al was ik er eigenlijk niet bijzonder geïnteresseerd in. Door de opzet van het spel zal je regelmatig deze chapters opnieuw moeten doen, waardoor je al snel de verschillende chapters zal skippen en de draad van het verhaal kwijt raakt. De verhaaltjes zijn best goed geschreven, maar er was te weinig interactie met de speler om me er echt in onder te dompelen.

Wat me meer kon boeien, was het feit dat je met de onderdanen van de duivel kwaad moet laten overheersen en overal terreur moet aanrichten. Willekeurige events zullen je bijvoorbeeld de taak geven om ziektes te verspreiden, helers brutaal te vermoorden of meer onheil te verspreiden in de wereld. Het is verfrissend om eens langs de andere kant een spel te spelen, en al de good guys zoals Bounty Hunters en priesteressen als vijanden te hebben.

Valsspelen is deel van de game

Qua gameplay weet Rogue Lords ook origineel uit de hoek te komen. Het neemt de regels van veel roguelike deckbuilders over, dus zal je een aantal action points per beurt mogen spenderen op verschillende kaarten. Deze combineren is de sleutel tot succes, al is het allemaal niet zo simpel als het klinkt. In Rogue Lords bestuur je ten eerste al drie verschillende personages, die stuk voor stuk hun eigen krachten en zwaktes hebben. Daar bovenop hebben alle personages een balk voor levens en een balk voor magie. Beide kunnen zorgen voor een sterfgeval, al ga je niet onmiddellijk dood als je 0 HP of SP bereikt. Eenmaal die balk leegloopt, word jij of je vijand vulnerable. Een genadeklap is dan nog nodig om het gevecht te beëindigen. 

Al deze regels veranderen al drastisch hoe je normaal je roguelike deckbuilder speelt, maar dat is nog niet alles. Bovenaan je scherm krijg je ook devil essence, wat in principe het leven van de duivel is. Eenmaal er een onderdaan sterft, zal de essence leeglopen. Eenmaal deze leeg is, is het game over. Het interessante hieraan is dat je devil essence kan spenderen om vals te spelen. Hoe kan je dan precies valsspelen? Het gaat behoorlijk ver. Je kan levens of magie van een vijand aftrekken, je kan je eigen onderdanen helen als ze bijna dood zijn, maar je kan ook statussen van een vijand stelen of net een negatieve status aan ze geven. Bij deckbuilders gebeurt het nu eenmaal dat je soms in een hoekje wordt gedreven en er geen uitweg meer is. Dankzij dit valsspelen kan je jezelf nog een extra kans geven, of je kan ervoor kiezen om zeer lastige gevechten heel snel te beëindigen ten koste van wat meer essence.

Zet je brein aan het werk

Je zou denken dat dat valsspelen de balans een beetje uit het spel haalt, maar niets is minder waar.  Rogue Lords is ontzettend pittig. Ik heb het eerste van de zes artefacten in de game pas na tien uur kunnen bereiken. Hierdoor ga je geforceerd zijn om al de mogelijkheden die je hebt ten volste te benutten. En dat zijn er veel. Zoveel dat je heel vaak in dilemma’s zal komen te staan waarbij je niet goed weet wat je moet doen en een risico moet nemen. Dat maakt de game erg verslavend om te spelen. Er zijn ook voldoende verschillende vijanden en verschillen in encounters om elke run fris te houden. Dit met onder andere ambushes die je extra penalties geven, of de terror effecten die je zowel in je voor- of in je nadeel effecten kunnen toevoegen aan gevechten. 

Waarom Niet?

Leercurve vrij steil

Rogue Lords is een spel dat erg veel voldoening geeft als je alle systemen onder de knie hebt en je door een lange run kan worstelen. Maar daar komt ook bij dat de game een hoge leercurve kent. Zoals eerder vermeld heb ik een aantal uur de geest moeten geven voor ik pas doorhad wat ik het best kon doen. Hierdoor zal de game niet voor iedereen zijn. Je moet er eerst wat tijd insteken om de systemen te leren kennen, vooraleer je echt op een met voldoening gevechten zal kunnen beëindigen. 

Jammer genoeg is Rogue Lords ook niet enorm stabiel. Ik ervaarde een aantal glitches, waaronder eentje waarbij m’n spel zou crashen als ik dood zou gaan. Controller support is helemaal niet goed voor de game op pc, dus speel de game maar met je muis. Nu en dan kunnen laadschermen ook verdacht lang duren. De ervaring is toch niet helemaal soepel en zal hopelijk met de tijd en wat extra patches drastisch verbeteren.

VERDICT

7

Rogue Lords legt de lat net iets hoger voor fundamenten van een solide roguelike deckbuilder. Dankzij de toevoeging van een aantal systemen zoals de dubbele levensbalken, de kwetsbaarheid en het valsspelen is dit wellicht de meest strategische deckbuilder die ik tot nu toe heb gespeeld. Als je je door de harde eerste uurtjes kan wurmen, dan wachten je veel dilemma’s en fijne gevechten in Rogue Lords.

Pluspunten
+ Heel veel mogelijkheden, en dus veel dilemma’s
+ Valsspelen is een uitstekende toevoeging en haalt balans niet in de war
+ Uitdagend maar erg bevredigend
+ Als de duivel spelen en z’n onderdanen commanderen

Minpunten
– Steile leercurve
– Niet erg gepolijst

Rogue Lords
Beschikbaar vanaf 30/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.