“Ben je een gamer? Dan is Free Guy absoluut een film voor jou”

Ryan Reynolds, je weet wel: DeadPool himself, speelt een NPC (Non Playable Character) in de open-world game Free City. Wanneer hij een cappuccino bestelt in plaats van zijn gebruikelijke zwarte koffie met melk zorgt dat voor een glitch in de Matrix en gaan de poppen aan het dansen in Free City. Of dat uitgangspunt een goeie film oplevert dat lezen jullie in deze review.

Waarom Wel?

Guy is de naam, Free Guy

NPC’s, het kanonnenvlees van de game wereld. Ze worden in mekaar gemept, neergestoken, omvergereden, in brand gestoken of het ergste van al: ze worden geteabagged. Het lot van een NPC beperkt zich tot het vullen van de achtergrond van een game. Een dame die al zingend door de straten loopt of een zakenman die zijn aktentas laat vallen, hun acties zijn steevast van geen belang. En zo vergaat het ook Guy, gespeeld door Ryan Reynolds, een uitgebluste bankbediende wiens routineuze dag eruit bestaat om ’s ochtends te enthousiast zijn goudvis te groeten en dat saaie blauwe hemd met das en kaki broek aan te trekken. En zo gaat dat elke dag opnieuw en opnieuw en opnieuw en…wait for it…opnieuw.

Maar op een mooie zomerse dag, onderweg naar de bank, valt Guy’s oog op de über-coole chick MolotovGirl, één van de top-speelsters van Free City. Halsoverkop wordt hij verliefd en laat hij zijn NPC-rol achter zich. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige kopzorgen bij Antwan, de lead designer van de Free City game. Want NPCs hebben toch helemaal geen eigen wil?! Een rol die overigens vertolkt wordt door niemand minder dan topregisseur Taika Waititi, gekend van de Thor films en JoJo Rabbit. Perfecte casting als je het mij vraagt want ik heb zelden iemand zo’n irritant hip personage zien spelen. Grappige shit!

Een film voor gamers

De videogame verslaafden onder ons zullen al snel héél wat gaming clichés ontdekken in Free Guy. Ik heb een paar keer hard moeten lachen met een NPC die tegen een muur bleef aanlopen of ééntje die een pijl in zijn knie kreeg. Of, we kennen ze allemaal wel, met die puisterige tieners die in de multiplayer lobby non-stop zitten rondhuppelen als een soort van Duracel konijn met guns.

Free City is eigenlijk een kruising van Fortnite en GTA V. Een stad die er waarheidsgetrouw uitziet maar die vol loopt met spelers in allerhande crazy skins. Van cyberpunkers en furries tot flikken met pornosnorren. En allemaal hebben ze één ding gemeend, ze behandelen de NPCs als uitschot. Want het is oh zo leuk om ongestraft een onschuldige voorbijganger in de kop te schieten of een oudje uit haar rolstoel te schoppen of een baby plat te…nee, die zin maak ik beter niet af.

Wie al eens tijd doorbrengt op Youtube of Twitch zal vast en zeker een aantal van zijn favo streamers herkennen, zo krijgen onder meer Ninja, Jacksepticeye en vooral Pokimane…hartje, hartje, swoon, swoon een cameo in de film. En bovendien maken ze ook deel uit van het verhaal. Want ook zij spelen en streamen de game en krijgen dus erg veel sympathie voor BlueShirtGuy, de goedzak van Free City. Wat is die Ryan Reynolds trouwens de perfectie zelf seg, wat een lijf, wat een kop, wat een talent. In vergelijking met hem zien wij er allemaal als een stel gedeukte tafelpoten uit.

Waarom Niet?

Bijna perfecte afsluiter van de zomer

Free Guy is het schoolvoorbeeld van een blockbuster, het soort film waar je makkelijk van kan zeggen: verstand op nul en genieten. Het is een doldwaze rit door Free City aan de zijde van één van de grappigste acteurs van Hollywood die boordevol halsbrekende actie en knappe special effects zit. Het verhaal doet weinig ter zake en is niet altijd even interessant. De hele theorie over Guy die de eerste artificieel intelligente levensvorm is om te ontstaan in een game, is, in theorie een goed idee, maar wordt nooit goed uitgewerkt. Het tweederangs liefdesplot vond ik eerder kinderlijk en vervelend en ik zat vooral te wachten op vette actie.  Het dubbele einde was dan weer cool en niet cool tegelijk.  De final stand-off met Dude is er één voor de geschiedenisboeken, een gevecht van epische proporties waarin ik mij amper kon bedwingen om niet te cheeren voor Free Guy. Maar eens de film dan naar zijn einde rolt krijg je weer het gevoel dat de makers niet helemaal weten wat gamers nu echt leuk vinden. Sneu voor de kijkers, maar het kon de pret van de voorbij twee uur zeker niet bederven.

VERDICT

7

Ben je een gamer? Dan is Free Guy absoluut een film voor jou. Je zal je vermakelijk amuseren met de tientallen verwijzingen naar de populairste games. Ben je een fan van Ryan Reynolds, goed nieuws, want die kerel belichaamt de perfecte NPC. Dus leg je controller even neer en rep je naar de dichtstbijzijnde bioscoop voor een avond humor en strakke actie!

Pluspunten
+ Dude is awesome!
+ Een film voor gamers


Minpunten
– Het einde valt tegen
– Saai liefdesverhaaltje

Free Guy
Beschikbaar vanaf 11/08/2021
Beschikbaar in de bioscoop
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.