“Rogue Lords is een duivels goede roguelike in wording”

Voorbije week kregen Dracula fanboys en -girls de kans om zich als de iconische graaf voor te doen in de demo van Rogue Lords. Dat is een roguelike die de mosterd gaat halen bij sleeper-hit Slay the Spire, maar dan met een wel zeer duivels karakter. Ik kreeg de kans om al een tijdje voor de demo live ging in het duistere wereldje van de game te vertoeven.

Rogue Lords is de nieuwste titel van het talentvolle team bij Cyanide Studio. Een developer die je misschien wel kent van de best te pruimen Styx, een fantasy-themed stealth action-titel, en Blood Bowl, de geslaagde adaptatie van het gelijkaardige bordspel. Met deze Rogue Lords waagt de Franse ontwikkelaar zich aan het roguelike-genre.

Comeback

In Rogue Lords speel je niemand minder dan de meester der duisternis himself: Count Dracula. De beruchte vampier werd door z’n aartsvijand Van Helsing teruggedreven naar de duistere onderwereld, waar hij de tijd nam om terug op krachten te komen.

Krachten die hij nodig zal hebben, want in die tijd heeft Van Helsing met z’n demonenjagers een nieuwe religie uit de grond gestampt en alles wat nog maar een beetje ruikt naar duivels of demonen het leven zuur gemaakt. Aan jou om met jouw trouwe kompanen het tij te keren.

Zoals Slay the Spire

Heb je ooit Slay the Spire gespeeld, dan zal de spelstructuur van Rogue Lords je meteen vertrouwd aanvoelen. Je doorloopt levels die opgebouwd zijn uit een reeks stappen voordat je bij een eindbaas aanbelandt.

Je moet op iedere stap iets doen – zij het een gevecht, zij het een encounter waarin je impactvolle beslissingen moet maken – voordat je verder kan in het level. Gaandeweg verdien je ervaringspunten en unlock je skills en gear die je in latere levels/playthroughs goed van pas zullen komen.

Duivels valsspelen

Waar Rogue Lords afwijkt van de Slay the Spire-formule, is de combat zelf. Dit is geen deck builder, maar qua combat een turn-based RPG. Slim combineer je aanvallen en status effects van je team om jouw vijanden het leven zuur te maken. Cool hierin is de mogelijkheid om de Duivel himself in te roepen en zo vals te spelen.

Dit doe je in ruil voor Diabolic Essence, waarmee je dan bijvoorbeeld jouw levensbalk met die van een vijand kan omwisselen, of al jouw status effects teniet kan doen. Let wel op: eens je geen Diabolic Essence meer hebt (je kan dit bijvoorbeeld ook verliezen wanneer je een gevecht verliest), dan is het game over.

Op schok met een gezellige bende

In de demo die ik kon doorspelen, legde ik de demonische (omgekeerde) kruisvaart naar Van Helsing z’n hideout af met twee kompanen: The Headless Horseman en Bloody Mary. Beide kan je, net zoals Dracula zelf, verder ontwikkelen met hun eigen skilltree.

Daarbovenop interageren deze personages met elkaar na de non-combat encounters, wat ervoor zorgt dat ze soms unieke status effects of capabilities hebben die eigen zijn aan jouw team in jouw specifieke playthrough. Horseman en Mary zijn trouwens niet de enige handlangers van Dracula in de game. Gaandeweg, als het nieuws van jouw terugkeer de ronde doet, zul je nog meer herkenbare figuren kunnen vrijspelen als Disciples van Dracula.

VERWACHTINGEN

Hoewel de demo van Rogue Lords behoorlijk beperkt was in content, zie ik nu al dezelfde aantrekkingsfactor die Slay the Spire zo een succes maakte z’n tentakels zachtjes om me heen slaan. Dit is het type game waar je gewoon wil blijven gaan, omdat iedere playthrough nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt en je jouw personages merkbaar sterker ziet worden. Ik kijk alvast uit naar het eindresultaat, dat later dit jaar nog op pc, PS4, Xbox One en Switch verschijnt.

Rogue Lords
Beschikbaar 2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / PC/ Switch
Gespeeld op pc

Website: Officiële website

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.