fbpx

“Xbox Cloud Gaming wordt een erg interessante service wanneer deze voor het brede publiek beschikbaar zal zijn, dit zowel op PC, als op Android én iOS”

Een week geleden ging een zeer beperkte bèta van start waarbij enkele Xbox Game Pass Ultimateabonnees games kunnen streamen naar hun Windows 10-PC en iOS-toestellen. Ik was een van de gelukkigen die mee in deze bèta dook en deel graag mijn bevindingen met jullie.

Op zich is Xbox Cloud Gaming, of Project xCloud zoals de dienst voor zijn release bekend stond, niet nieuw. Gamers met een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement kunnen sinds eind 2019 al meer dan 100 games streamen naar hun Android-telefoon of -tablet. Maar sinds vorige week heeft Microsoft ook de deuren, zij het beperkt, geopend om Xbox-games ook te streamen naar PC’s met Windows 10 én Apple iOS-toestellen. Hierdoor zal het bereik én de populariteit van de dienst zeker een boost krijgen.

Dan toch op iOS

Het feit dat deze service ook beschikbaar komt op toestellen van Apple, mag gezien worden als een overwinning. Want bij de lancering van de dienst hield Apple het been stijf en weigerde het een app goed te keuren. De reden hiervoor was dat het bedrijf alle games die aangeboden worden in hun App Store moet goedkeuren. En dat is iets wat niet echt handig is met een streamingdienst.

Microsoft bleef gelukkig niet bij de pakken zitten en zocht naar een oplossing om zijn dienst toch ook bij zijn gamers met een iOS-toestel te krijgen. De oplossing was uiteindelijk best simpel. Je surft met een compatibele browser naar een website, waarin de games zelf dan gestreamd worden. Het voordeel is dat je geen extra app hoeft te installeren én dat Microsoft updates meteen kan doorvoeren vanaf zijn eigen server.

Gamen op een smartphone blijft een raar zicht, maar het werkt wél
Controller aansluiten en gamen maar

Het streamen van je games is écht een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is je controller via bluetooth aan je Windows 10-PC of iOS-toestel koppelen en daarna surf je met een ondersteunde browser naar de website Xbox.com/Play. Je logt in met je Microsoft-account en je kan meteen beginnen gamen. Makkelijker kan wat mij betreft écht niet. Maar omdat er zoals op Android niet gewerkt kan worden met een native app, ontbreekt op dit moment de touch-ondersteuning op iOS. Hierdoor zal je altijd een bluetoothcontroller aan je telefoon of tablet moeten koppelen. Al zou deze feature in de toekomst wel geïntroduceerd moeten worden.

Eens ingelogd krijg je meteen een karrenvracht aan games voorgeschoteld. Ik had de keuze uit maar liefst 248 games. Het is wel belangrijk om weten dat niet alle games van Xbox Game Pass in deze streamingversie aanwezig zijn. Zo ontbreken bijvoorbeeld een groot deel van de EA Play-titels. Dit omdat niet alle games hier ondersteuning voor bieden. Maar wees gerust,er is meer dan keuze genoeg. Toptitels als Outriders, GTA V, Forza Horizon 4, Doom Eternal, Gears of War en de Halo-games zijn allemaal beschikbaar.

En het grootste voordeel, zeker als je op een PC gamet, is het feit dat je nu de meest recente games kan spelen, zonder dat je over de meest recente hardware beschikt. Akkoord, de beeldkwaliteit zal nooit hetzelfde zijn dan wanneer je de games op je PC installeert, maar je kan ze tenminste wél spelen.

Het startscherm van Xbox Cloud Games op PC
Alles valt of staat met je internetverbinding

Bij het streamen van games is er natuurlijk een erg belangrijke factor: de kwaliteit van je internetverbinding. Hoe beter je verbinding is, hoe beter de uiteindelijke spelervaring zal zijn. Bij een tablet of smartphone ben je sowieso verplicht om gebruik te maken van de draadloze internetverbinding. De kwaliteit hiervan kan, zoals we dat allemaal weten, grote verschillen vertonen afhankelijk van waar je jezelf in huis bevindt. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar aanraden om zo dicht mogelijk bij je WiFi-router te zitten, zodanig dat het wegvallen van de verbinding tot een minimum herleidt kan worden.

In mijn bureau heb ik bijvoorbeeld niet de meest stabiele en snelle internetverbinding. Iets wat ik ook niet echt nodig heb om mijn werk te kunnen doen. Maar ik ontdekte al snel aan den lijve dat dit dus niet de ideale plek is om games via een stream te spelen. Het opstarten van de games ging vrij vlot. Maar eens ik in-game was, ging de beeldkwaliteit zienderogen achteruit. En ook de responstijd, of de tijd die de game nodig heeft om mijn inputs op de controller te verwerken, ging hierdoor pijlsnel de hoogte in. Dit resulteerde in Forza Horizon 4 in heel wat gemiste bochten. In games die een lager tempo hebben, zorgt dit wel voor minder problemen.

In de woonkamer, waar mijn WiFi-router staat, speelden alle games gelukkig wel een pak vlotter. En ook de beeldkwaliteit ging de hoogte in. Verwacht hier echter geen kwaliteit vergelijkbaar met wanneer je de grafische instellingen op ultra zou zetten. Maar voor streaming was de kwaliteit zeker acceptabel te noemen. Belangrijk om mee te geven is dat de inputlag altijd wel hoger zal zijn dan wanneer je de games native installeert. Dit was voor mij zeker niet storend, maar ik merkte wél dat er een zeer kleine vertraging op zat. Wanneer je enkel via deze weg zou gamen, ga je daar trouwens wel snel aan wennen denk ik. Ik was na een 10-tal minuten al aan het anticiperen op deze vertraging.

Mijn internetverbinding had soms moeilijkheden met de snelle gameplay van Outriders, met veel damage tot gevolg

VERWACHTINGEN

Microsoft zet een grote stap vooruit door Xbox Cloud Gaming nu ook beschikbaar te maken voor Windows 10 en iOS. De populariteit van deze service zal alleen maar groeien en het is wat mij betreft een ideale manier om games snel even uit te testen of om ze te spelen wanneer je onderweg bent. Maar het grootste pluspunt is dat je nu ook de meest recente games kan spelen, zonder dat je de meest recente en dure hardware in je PC hebt zitten.

Om ten volle te kunnen genieten van deze games op je PC, smartphone of tablet is er wél een belangrijke vereiste: dat je beschikt over snel en stabiel internet. Op een PC kan je dit oplossen door hem aan te sluiten met een kabel, maar via WiFi hangt de spelbeleving echt af van de sterkte van je signaal.

Xbox Cloud Gaming wordt een erg interessante service wanneer deze voor het brede publiek beschikbaar zal zijn, dit zowel op PC, als op Android én iOS.

Xbox Cloud Gaming (onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate)
Website: Xbox.com/Play

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Xbox Cloud Gaming wordt een erg interessante service wanneer deze voor het brede publiek beschikbaar zal zijn, dit zowel op PC, als op Android én iOS”'

  1. Geen idee welke versie je gespeeld hebt, maar de ios beta versie via browser ondersteund ook wel degelijk touch controls. Niet alles games hebben touch controls, dat is iets anders. Maar touch werkt wel degelijk ook via de browser.

Reacties zijn gesloten.

%d