“Speel NieR Replicant ver.1.22474487139… voor de geweldige soundtrack, intelligent geschreven personages en niet minder dan 70 side-quests en 5 verschillende eindes”

NieR Replicant ver.1.22474487139…ja hoor dat is de volledige titel van de game en godsamme is me dat een mondvol. Het is trouwens een upgrade van de Japanse Playstation 3 & Xbox 360 exclusive uit 2010. Het is dus een uitgelezen kans om een game te spelen die nooit eerder op de Europese markt verscheen.

Waarom Wel?

JRPG van Square Enix

Wie JRPG leest en daar Square Enix aan verbindt denkt onmiddellijk aan de fantastische Final Fantasy reeks of die andere steengoeie Role Playing Game: Dragon Quest. Liefhebbers van het genre weten dus wat hen te wachten staat. In NieR Replicant kruip je in de huid van een naïeve jonge kerel belast met de taak om zijn doodzieke zusje te redden. Aan de start van het spel mag je overigens zelf zijn naam kiezen, iets waar je beter 2 seconden over nadenkt zodat je hem niet SexyMcSexington noemt zoals ik deed.  Dat haalt namelijk de sfeer volledig onderuit, hoe grappig het ook is.

Tijdens je zoektocht naar een remedie voor de Black Sprawl kom je allerlei kleurrijke karakters tegen. Het meest memorabele is gelukkig ook het “personage” waar je het meeste tijd mee doorbrengt, een neerbuigend boek genaamd Grimoire Weiss. Als een drone vliegt het boek achter je aan en geeft zijn afkeurende commentaar op alles wat je doet. Gelukkig kan een magisch boek ook meer dan zijn spreekwoordelijk neus optrekken en zorgt Weiss voor de nodige actie onder vorm van magische speren of een reusachtige vuist.

Verschillend maar toch hetzelfde

NieR Gestalt (zo heet de game in Japan) zag dus het levenslicht in 2010 en voor zijn tiende verjaardag heeft Square Enix besloten om deze te releasen voor de rest van de wereld. De originele game is het echter niet helemaal geworden. Ver 1.22 bevat aardig wat upgrades. Zo heeft het hoofdpersonage uit de 2010 een verjongingskuur gekregen, werd er nieuwe dialoog opgenomen (ditmaal ook in het Engels) en werd er nieuwe muziek gecomponeerd. Ook de visuals werden onder de loep genomen en krijgen niks minder dan een 4K, 60fps opwaardering. *klikt met de tong: Noice!

Daarnaast voegt Ver 1.22 nog een paar broodnodige quality of life verbeteringen door zoals een betere camera besturing, waar we alvast niet van onder de indruk zijn. Tweaks aan het combatsysteem waardoor de game erg aanvoelt als NieR: Automata, zijn opvolger uit 2017. En voor de gamers onder ons die meer houden van een goed verhaal dan van een stevige gaming challenge, is er nu de Auto-Battle mode. Daarmee zal de A.I. voor jou alle gevechten overnemen, het werkt trouwens alleen op de moeilijkheidsgraad easy.

Maar daar stopt het niet, wij krijgen een volledige main quest er bovenop, helemaal naadloos geïntegreerd in de game, alsof hij er altijd al in zat én een 5de einde om te unlocken.

Waarom Niet?

De tand des tijds

Is een update van een game uit 2010 nu eigenlijk wel de moeite om te spelen? En wat als ik nog nooit een NieR game gespeeld heb? Of een JRPG? Moet ik dan met deze beginnen en daarna pas Automata spelen?  IK HEB VRAGEN!! GODVERDOMME! Rustig jongens, ik zal het jullie allemaal vertellen. Laat me toe brutaal eerlijk te zijn, NieR was in 2010 een spuuglelijke game, wie me niet gelooft mag gerust een kijkje nemen op Youtube en de vraag is maar of de tech van 2020 dat kan veranderen. Het antwoord is nee. NieR Replicant ver.1.22474487139 is nog altijd een lelijke game. De omgevingen zijn ronduit saai en lijken allemaal op mekaar en voor een game waar je een goeie 20 of 30 uur in zal pompen, mis je wel de variatie. En hoewel de personages leuke karakters hebben zien ze er als generieke NPC’s uit, zelfs met wat opsmukwerk kan Square Enix het gebrek aan creativiteit niet verbergen.

Trip down memory lane

Het grootste probleem van NieR Replicant zit hem in het feit dat JRPG’s of RPG’s in het algemeen de afgelopen 10 jaar zijn geëvolueerd van piepkleine Charmander tot vuurspuwende Charizard. En hoewel de game zijn verdienste kent als een trip down memory lane zullen de frustraties erg snel opduiken. Het eindeloos heen-en-weer gereis tussen dezelfde locaties is zo 2010. Fast travel points zijn ondertussen volledig ingeburgerd en dit soort game kan niet meer zonder.

Deuren gaan enkel open door op een button te drukken, items rapen zichzelf niet op, het platformen is een waarachtige nachtmerrie en de camera waar Square Enix zo hard heeft aan gewerkt, wel, die suckt nog altijd. Het zijn zulke kleine quality of life improvements die ons als speler het gevoel geven waardevolle dingen te doen en niet voor de honderdste keer langs dat bankje te lopen waar die ouwe tabak kauwende grijsaard zit. Ook die eindeloze fetch questen werken na de 20ste keer behoorlijk op de zenuwen, zucht.  Nee ouwe, ik ga je boodschappen NIET halen!

VERDICT

7

De belangrijkste vraag waar deze review een antwoord op zal geven is of je beter je tijd steekt in NieR Replicant of in NieR: Automata. Het is eigenlijk héél simpel: Automata is de betere game op alle vlakken en waar ver. 1.22 in 2010 erg origineel was, de game combineert immers RPG elementen met top down puzzels, bullet hell combat en side scrolling dialogen, is de facelift gewoon niet goed genoeg voor 2021. Fans van het NieR-universum en die wel houden van retro gaming, zo voelt Replicant aan ondanks nog maar 10 jaar oud te zijn, krijgen een game met hoogtes en laagtes. Speel de game voor de geweldige soundtrack, intelligent geschreven personages en niet minder dan 70 side-questen en 5 verschillende eindes. En wanneer de frustratie dan toch opduikt, grijp je vislijn, reis naar de dichtstbijzijnde vijver en vang jezelf een dikke vette Blowfish.

Pluspunten
+ Uitstekende remaster van de soundtrack
+ Hele coole personages
+ Zelfbewuste humor

Minpunten
– Ronduit lelijke visuals
– Irritante camera
– Te weinig quality of life verbeteringen

NieR Replicant ver.1.22474487139…
Beschikbaar vanaf 23/04/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / PC
Gespeeld op PS4-versie op PS5
Website: Nier.Square-Enix-games


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.