fbpx

“Persona 5 Tactica bevat alle elementen die de games zo geliefd maken”

Persona 5 Tactica

Persona 5 wordt unaniem beschouwd als één van de beste JRPG’s en daar moet Atlus en P-studio (ontwikkelaar van deze game) natuurlijk munt uit slaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Phantom Thieves of Hearts hun eigen spin-off krijgen. Een tactische role-playing game die plaats vindt in een alternatieve wereld binnen het Persona universum. Pragalicious vertelt er jullie alles over.

Waarom Wel?
Het is en blijft een begrip

Het Persona-universum, sinds wanneer is dat een begrip geworden? Wel, de franchise draait al mee sinds de Playstation 1 en is ondertussen toe aan zijn 14de game. In Tactica volgende we de avonturen van Joker en The Phantom Thieves of Hearts. Wanneer ze jolig zitten te kletsen in het Cafe LeBlanc worden ze plotsklaps getransporteerd naar een middeleeuwse wereld die verdacht veel lijkt op een Europese metropool. Al snel komen Joker en zijn vrienden in contact met Erina, de leider van het Rebel Corps: een leger vrijheidsvechters dat strijd voert tegen het totalitaire regime van de Legionaires. Verward? Dat is normaal. Persona games vallen niet samen te vatten in één paragraaf.

De verhaallijnen in Persona games zijn vaak complex en moeilijk te vatten voor Westerlingen die niet gewoon zijn aan de Japanse manier van verhalen vertellen. Maar wie zich wil verder verdiepen en de talloze dialogen met aandacht wil lezen wordt, en Tactica is hier geen uitzondering op, beloond met een uniek verhaal dat niet alleen op je lachspieren zal werken maar ook nog eens je hart zal beroeren.

Persona 5 Tactica_20231101170155
Complexer dan je denkt

De gameplay van Persona 5 Tactica valt in twee delen op te splitsen: dialogen en turn-based combat. Hoewel, P5T is véél complexer dan dat. Het overgrote deel van je tijd zal je doorbrengen in de centrale hub van de game. Daar praat je met de leden van de Phantom Thieves of Hearts en wordt het verhaal volledig uit de doeken gedaan. Het andere deel van je tijd zal je spenderen in de zogenaamde dungeons waar je strijd voert tegen de Legionaires. Dat doe je door een team samen te stellen om het daarna te deployen aan het begin van de map. Het doel hangt af van de progressie van het verhaal. Soms moet je eenvoudigweg aan de overkant van de map geraken of wordt het team gevraagd om alle enemies te mollen en soms speel je capture the flag. Er zit voldoende variatie in Tactica om de challenges op verschillende manieren te completen.

Maar dit zou geen Persona game zijn mocht het daarbij eindigen. De ontwikkelaars van deze P5T gaan nog veel verder. Uiteraard zijn er jouw Persona’s, een soort van Pokémons die je kan oproepen tijdens je dungeoncrawl. Ze zien er overigens fan-tas-tisch uit. De ene ziet er schattig uit, de andere lijkt net uit je ergste nachtmerrie te zijn opgestaan. Maar ook daar stopt het niet.

Tactica staat duidelijk voor tactisch want ook je positie op de map speelt een belangrijke rol. Er zijn squares waarop je je personage kan healen, er zijn er waar je kan achter schuilen. Er zijn platformen in de hoogte van waarop je kan snipen, want oh ja, er is zowel ranged combat als melee. Het is makkelijk om verdwaald te raken in alle mogelijkheden die Persona 5 Tactica biedt maar gelukkig kan je de difficulty aanpassen of meerder malen de game herspelen. Een enorme troefkaart is namelijk dat elke challenge op een unieke manier kan geklopt worden. En dat maakt dat deze game héél erg herspeelbaar is.

Persona 5 Tactics
Persona 5 Tactica_20231102135055
Atlus

Daarnaast is één van de hoofdredenen om Tactica op te pikken zonder twijfel publisher Atlus en ontwikkelaar P-studios. Net zoals From Software bekend staat voor zijn aartsmoelijke games, staat Atlus bekend voor zijn uitstekende J-RPG’s. Wanneer je op Metacritic kijkt, een site die alle reviews verzamelt, dan zal je merken dat in de top 10 van Japanse Role-Playing Games drie plaatsten zijn ingenomen door Atlus games. Op één en dus de beste JRPG ooit: Persona 5 Royal. Op plaats zes vinden we Persona 5 en op nummer zeven Persona 4 Golden. Dit is meer dan een kwaliteitslabel. Zo’n verwezenlijkingen zijn als een badge of honor of een Platinum Trophy.

De visuele stijl die met de Persona games komt is ongeëvenaard in de rest van de gamesindustrie en is zo kenmerkend dat je met één oogopslag weet van welke ontwikkelaar die game afkomstig is. Atlus staat garant voor het beste van het beste en ook Tactica is een erg goeie game. Maar hij haalt echter nooit het niveau van Persona 5. Wat moeilijk te verwachten is van een spin-off natuurlijk.

Persona 5 Tactica_20231102140711
Waarom Niet?
De vorige Persona games

Tactica is niet gemaakt voor nieuwkomers in het Persona universum. Op geen enkel ogenblik doet de game maar ook enige moeite om te vertellen wat er voorafging. Dat maakt dat je pas veel later in het verhaal begrijpt hoe de onderlinge verhoudingen zijn van de personages en wat hun geschiedenis is. Maar ook voor fans van de vorige games had dit gerust wat duidelijker mogen zijn. Persona 5 Royal dateert ondertussen ook al van 2019 en in die periode hebben de meeste gamers niet stil gezeten. Wel, dat hoop ik toch. Het is geen overbodige luxe om bij de start van de game, of als extra, iedereen op de hoogte te brengen.

Persona 5 Tactica_20231103194916
Uitdagende challenge missions

P5T is geen makkelijke game, hoewel je die er wel kan van maken door op Story mode te spelen. Maar zelfs voor een doorwinterde veteraan van het genre zoals ik, vond ik de Challenge dungeons bijzonder pittig, op het frustrerende af. In vergelijking met de rest van de game, waar verschillende speelstijlen worden aangemoedigd, vernauwen de challenge missions enorm het gezichtsveld van wat kan in de game. Ze voelen héél restrictief aan en lijken een volledig stijlbreuk met wat Tactics nu eigenlijk wil zijn.

Persona 5 Tactica_20231105120141
To Chibi or not to Chibi!

Een reden om Tactica niet op te pikken is de Chibi stijl. Dat is een Japanse tekenstijl waarbij de hoofden van personage abnormaal groot zijn en de ledematen vaak schattig kort. Wetende dat Persona 5 en Royal voor een meer realistisch geproportioneerde aanpak gingen, zou deze niet in ieders smaak kunnen vallen.

Trailer

VERDICT

8

Heb je Persona 5 of Royal gespeeld, dat hoef je niet te twijfelen om deze in huis te halen. Tactica bevat alle elementen die de games zo geliefd maken. Heb je de Persona games niet gespeeld dan is P5T niet het juiste startpunt voor je. Maar laat deze review wel een uitnodiging zijn om deze twee nagenoeg perfecte JRPG’s een kans te geven. Met een goeie 35 uur om de story uit te spelen en tussen de 50 à 60 uur voor de die-hards die elke steen willen omdraaien. Je krijgt wederom een enorm pakket met dank aan Atlus. De balans tussen dialogen en dungeoncrawlen mag dan wel niet altijd even goed zitten, The Phantom Thieves of Hearts zullen ongetwijfeld je hart veroveren.

Pluspunten
+ Complexe gameplay
+ Uitstekend personage met meeslepend verhaal
+ Persona’s verzamelen is verslavend

Minpunten
– Je moet de vorige Persona games gespeeld hebben
– Challenge Missions zijn te moeilijk
– De balans tussen dialogen en dungeons niet altijd even goed

Persona 5 Tactics
Beschikbaar vanaf 17/11/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

%d