fbpx

“The Texas Chain Saw Massacre is een bloederige en sfeervolle game”

“Vroem, vroem”, zegt de kettingzaag. De iconische horrorprent The Texas Chain Saw Massacre is nu volledig te ervaren in gamevorm. Deze asymmetrische multiplayer hoopt hetzelfde succes te genieten als games zoals Dead By Daylight en Evil Dead: The Game. Gaan we voor een perfect gesneden stukje vlees, of sputtert de motor nogal snel?

Waarom Wel?

Het zonnige Texas

In deze Texas Chain Saw Massacre speel je online samen met en tegen elkaar. Als Victim probeer je te ontsnappen uit de klauwen van de krankzinnige familie. Om dit te doen moet je eerst ontsnappen uit de kelder en vervolgens van het terrein. Hiervoor dien je sleutels te verzamelen, deuren open te krijgen en vooral uit de klauwen van Leatherface en z’n familie te blijven. Stealth is belangrijk, teamwork kan je redding of ondergang zijn.

Je moet ook health items vinden want je bent van start af aan al ferm toegetakeld. Leegbloeden aan een vleeshaak laat zo z’n sporen na. Létterlijk ook, want als je niet oppast is je bloedspoor te volgen. Ben je een lid van de Family? Dan is jouw opdracht om te voorkomen dat er overlevenden ontsnappen. Je zet valstrikken, spoort de zielenpoten op en hakt/snijdt ze het liefst van al in mootjes.

Opa wil bloed

Leatherface is uiteraard ieders favoriete gek met de kettingzaag. Ook z’n familieleden weten van aanpakken. Ik ging graag tekeer als de hitchhiker: een soort van drugsverslaafde Adam Driver met een mes. Het meest originele is de grootvader van de krankzinnige familie. Die zit stoïcijns stil in z’n rolstoel ergens in de map. Maar: als je hem bloed voedert dat je doorheen de wereld vindt of als je een victim kan toetakelen, wordt opa sterker. Nadien helpt hij je met het opsporen van de victims.

De premisse van deze Chain Saw zit goed in elkaar. Dan volgt uiteraard de hamvraag: spéélt het ook lekker? En tot m’n ietwat positieve ervaring kan ik zeggen: absoluut. Elk karakter heeft z’n eigen skillset en beide kanten hebben hun uitdagingen. Ik slaagde erin om als victim te ontsnappen (twee teamgenoten kenden een luguber lot) en dat gaf écht een rush. Oog in oog komen met Leatherface is zeker in het begin imponerend.

Feest in het slachthuis

Als lid van de family lag ik dan weer aan de basis van al het dood en verderf. We slaagden erin om alle vier de victims te vermoorden. Ikzelf legde er twee om dankzij m’n mes en valstrikken. Het voelde écht goed om tactisch samen te werken, opa te upgraden en een overlever in de val te lokken in het slachthuis.

De sfeer van de film van 1974 is héél authentiek aangebracht. De ongemakkelijke en macabere vibe is mooi doorheen heel het spel merkbaar. Zelfs de stille beginmomenten van een game kunnen meteen heerlijk luguber aanvoelen. De sfeer zit op punt, de angstige audio helpt veel. Helaas helpt niet alles even goed.

Waarom Niet?

Niet de schoonste kettingzaag

Grafisch is deze Chain Saw geen hoogvlieger. De animations zijn vrij houterig en de beelden durven al eens te stokken. Het doet niks af aan de ervaring, maar je merkt gewoon duidelijk dat er niet met een gigantisch budget werd gewerkt. Enorm veel unieke elementen heeft deze strategische co-op game niet en de stealth werkt niet altijd perfect. Opnieuw: soms even enerverend, nooit constant storend.

Saaie suspens

Het succes van een partijtje hangt voor een groot deel af van je lobby. Mits goede samenwerking langs beide kanten kan je ijzingwekkend spannende matches krijgen. Helaas maakte ik het ook vaak mee dat het een langgerekte, saaie sleur werd. Wachten tot die laatste survivor eindelijk z’n hoofdje bovenstak en whack, mes erin. Suspens en saaiheid liggen soms dicht bij elkaar.

VERDICT

7

Het bloed druipt ervan af in deze Massacre en de sfeer ook. Chain Saw brengt een leuke insteek die heel authentiek aanvoelt en qua gameplay gewoon wérkt. Zowel als slachtoffer of krankzinnig familielid is er heel wat suspens, adrenaline en geweld te vinden. Grafisch is dit niet top maar de audio en sfeer maken heel veel goed. Met een goede lobby kan je heerlijk spannende partijtjes afwerken. Helaas hangen suspens en saaiheid iets te vaak dicht bij elkaar. Toch blijft het vooral genieten als Leatherface komt aangehuppeld. Zélfs als hij je hoofdje wil verwijderen.

Pluspunten
+ Authentiek
+ Setup zit goed in elkaar
+ Gameplay werkt naar behoren
+ Spanning en intense vibes zijn heerlijk

Minpunten
Soms zijn partijtjes te langgerekt en saai
– Grafisch geen hoogvlieger

The Texas Chain Saw Massacre
Beschikbaar vanaf 18/08/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: