fbpx

“Pro Cycling Manager 2023 richt zich enkel op de échte wielerfanaat die gek is op cijfertjes”

Pro Cycling Manager 2023

Bij het spelen van de previewversie viel meermaals de ketting af bij Pro Cycling Manager 2023. Vooral op grafisch vlak moest er serieus wat olie gesmeerd worden om terug in de juiste versnelling te geraken. Het management gedeelte viel al bij al nog te smaken maar tijdens het spelen verloor ik tamelijk snel de interesse als niet-wielerfanaat. Tijd om terug de virtuele fiets op te springen en me te mengen in het peloton voor mijn review. Mijn bevindingen van start tot finish ontdek je hieronder!

Waarom Wel?

Enorm uitgebreid

De reden waarom dat deze game zo uitgebreid en daarom dit het virtuele walhalla van het wielrennen is, wordt meteen duidelijk wanneer we in de verschillende modi duiken. Nacon en ontwikkelaar Cyanide Studio kochten de rechten bij grote organisaties zoals het UCI (Internationale Wielerunie), de organisator van de Vuelta en de Tour (UASO) en nog vele anderen om de fundering van de game te leggen.

Als speler heb je maar liefst keuze uit 260 (!) unieke wedstrijden of etappes. Daarnaast zitten ook de drie grote rondes in de game: de Giro, de Vuelta en natuurlijk de Tour de France. Als dit alles nog niet voldoende zou zijn, heb je ook nog alle bekende klassiekers tot jouw beschikking waaronder Strade Bianche, Milaan-San Remo of Parijs-Roubaix. Kortom, genoeg wielervoer om uren te verslinden.

Voorbereiding is alles

Je kan elke renner van je team tot in het kleinste detail individueel inplannen in de koersen waarvoor hij in aanmerking komt. Let daarbij op zijn vormpeil (vooral midden seizoen) en zijn kwaliteiten. Een sprinter schuif je best niet naar voor als kopman in een bergrit en een klimmer gebruik je het best tijdens bergritten in de Alpen- of Pyreneeënritten tijdens de Tour. Logisch zou je denken, maar stel dat er een blessure opspeelt net voor een belangrijke etappe, waarin je die specifieke renner niet kan gebruiken? Daarom is voorbereiding van cruciaal belang.

Een goede staf speelt dus een cruciale rol tijdens en in de aanloop naar een seizoen. Zowel in de modi Carrière en Pro Cyclist is het de bedoeling dat je jouw renner(s) enorm goed begeleid en Cyanide Studio zorgde ervoor dat dit tot in het kleinste detail kan. Diëtisten, kinés of scouts zullen aangesteld kunnen worden in Carrière waarin je een heel team managet. Daarnaast zijn sponsors ook heel belangrijk en net zoals de vooropgestelde doelen die door hen worden gegeven. Wanneer je deze tot een goed einde brengt, zullen ze sneller geneigd zijn om je exclusief materiaal te geven. Denk hierbij aan kaders, wielen of uitrustingen. 

In Pro Cyclist ligt de focus op je zelfgemaakte prof en maak je zijn wekelijkse schema’s om hem naar een zo hoog mogelijk niveau te zien groeien. Langzaamaan zag ik mijn prof beter worden in de categorieën waar ik hem deed op focussen. Hoe beter je jong talent wordt des te meer aanvragen je krijgt voor wedstrijden. In het begin zullen dit vooral kleinere koersen zijn maar geleidelijk aan krijg je uitnodigingen voor de grotere prestigieuze wedstrijden. Ten slotte krijg je vaardigheidspunten bij iedere niveaustijging waardoor je prof beter wordt op bepaalde aspecten.                    

Samen virtueel fietsen

Tijdens het wielerseizoen (of erbuiten) heb je ook de mogelijkheid om samen met vrienden een toernooi aan te maken om zo de strijd aan te gaan met elkaar. Je kan de standaard database gebruiken om een game aan te maken of custom builds downloaden via de Steam Workshop. De doorgewinterde wielerfanaat krijgt door deze functie enorm veel mogelijkheden en zeker wanneer je het met een groep vrienden tegen elkaar opneemt.

Voor een snelle (offline) rit kan je terecht bij de modi One-off race en Baan. Die eerste spitst zich vooral toe op één rit waarin je kan kiezen uit de eerder vernoemde 260 races. Die andere is meer een toernooivorm en focust zich meer op de olympische disciplines van het baanwielrennen.

Waarom Niet?

Net geen pixels tellen

Het managen is zoals we dat gewend zijn van een ontzettend hoog niveau, maar de graphics tijdens een 3D-race zijn zo outdated dat je letterlijk de pixels kan tellen tijdens het oprijden van een kasseistrook. Daarnaast heeft de commentator zo’n slechte intonatie dat je net niet gaat knikkebollen tijdens een wedstrijd. Het wordt écht tijd dan Cyanide meer aandacht aan dit aspect van Pro Cycling Manager gaat steken. Want het is nu echt wel huilen met de valhelm op. 

Graven in menu’s

Voor een echte wielerfan is deze game echt een must-play . Voor een wielergroentje zoals mij heeft de game een redelijk hoge leercurve. Dit ligt vooral aan het feit dat je overrompeld wordt door de vele menu’s waarin het soms echt zoeken is naar de juiste optie. Het detail aan voorbereiding is een vloek voor beginners zoals mij en tegelijkertijd ook een zegen voor iemand die iets van de sport kent. En dan mag de tutorial je nog zo goed begeleiden, hij kon me niet omtoveren tot een echte wielermanager.

VERDICT

6

Het mag duidelijk zijn dat Pro Cycling Manager 2023 zich enkel en alleen op de échte wielerfan richt die gek is op cijfertjes. Heb je geen of weinig interesse in de wielersport, laat je deze game best links liggen. Het is dan ook jammer dat gamers die zich toch willen wagen aan deze management game, niet meteen in de watten gelegd worden. De leercurve is ontzettend steil ondanks de tutorial en ook op grafisch vlak is het huilen met de wielerhelm op. Ik heb het gevoel dat de ontwikkelaar/uitgever gewoon snel geld wil slaan uit die mensen hun zakken, zeker nu de ‘grote koersen’ er zitten aan te komen. Misschien moet ook de echte wielerliefhebber dit jaar eens foert zeggen…

Pluspunten
+ Multiplayer met vrienden
+ Hemel voor de echte wielerfanaat
+ Zeer gedetailleerd managen
+ Custom builds via Steam Workshop

Minpunten
– Enkel voor de échte wielerfanaten
– Steile leercurve
– Gedateerde graphics

Pro Cycling Manager 2023
Beschikbaar vanaf 09/06/2023
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: