fbpx

“Knock at the Cabin had de beste horrorfilm van het jaar kunnen worden”

Op 17 juni 2023 verschijnt de nieuwste horrorprent van M. Night Shyamalan op blu-ray. Als die naam een belletje doet rinkelen dan ben je ongetwijfeld fan van een goeie griezelfilm. De regisseur van The Sixth Sense en Split maar ook van The Last Airbender verfilmt opnieuw een boek. Of Knock at the Cabin je knock out slaat, dat lees je in deze spoilervrije review.

Waarom Wel?

Ik moest kloppen want de bel doet het niet!

Knock at the Cabin is gebaseerd op het bijna gelijknamige boek. Daarin trekt een éénkindgezin naar een chalet in de bergen voor een welverdiende vakantie. Op een avond klopt er een mysterieuze man aan die hen doodleuk vertelt dat alleen zij de wereld van de ondergang kunnen redden. In de film wordt die vreemdeling vertolkt door niemand minder dan Drax the Destroyer, die we ook wel kennen als Dave Bautista, voormalig worstelaar, nu redder van het universum en in Knock at the Cabin: ’s werelds meest beleefde homejacker ooit. Om de Apocalyps af te wenden zullen Eric, Andrew en hun 7-jarig dochtertje een hartverscheurende keuze moeten maken.

Shyamalan en Bautista, beide in topvorm

M. Night is niet zomaar de eerste de beste horror regisseur en in KatC bewijst hij nogmaals dat hij een meester is in het opbouwen van spanning. Het eerste uur wordt gefilmd op het scherpst van de snee en het is vooral Bautista die opnieuw een meer dan degelijke rol neerzet. In tegenstelling tot wat zijn stoere uiterlijk doet vermoeden, kruipt hij opnieuw in de huid van een ingetogen personage. De spierbundel kiest wederom voor een rol waarbij hij zijn spieren niet hoeft te rollen. Op zich blijft dat verbazingwekkend, zeker als je kijkt naar zijn tijdgenoten, niet in het minst Dwayne The Rock Johnson, die het ene hersenloze personage na het andere neerzet. Bautista is erop gebrand zich te bewijzen als acteur en dat doet hij wonderwel in Knock at the Cabin.

Waarom Niet?

Blijf van het boek af M. Night!

Shyamalan is niet aan zijn proefstuk toe als het over boekverfilmingen gaat. Eerder blikte hij Old in. Een film gebaseerd op een geweldig goeie Franse strip. Maar al snel werd duidelijk dat de regisseur met Indische roots het originele verhaal niet zou behouden. Zijn gretige vingers tikken vlijtig op zijn keyboard en zo perste hij een sluitstuk uit zijn brein, vele male slechter dan het origineel.

Helaas zijn die vlotte vingers ook aan het werk gezet voor Knock at the Cabin. De gevolgen zijn niet zo desastreus als in Old maar opnieuw wijzigt de man een uitstekend einde in een veel slechtere conclusie. Wie het boek nooit gelezen heeft zal het niet merken en er is natuurlijk geen enkele regel die zegt dat de film exacte hetzelfde moet zijn als het boek, maar het voelt wederom alsof Shyamalan zichzelf overschat als schrijver.

De pudding zakt in mekaar

Na een voortreffelijk eerste uur zakt Knock at the Cabin in mekaar als een kaartenhuis in een tropische storm. De spanning ruimt plaats voor een prekerig gejammer dat al snel vervelend wordt en een al te voorspelbaar einde. Dat de brutaliteit van het origineel enorm terugschroeft. De oprechte boodschappen rond de problemen die koppels van hetzelfde geslachte elke dag verduren raakt ondergesneeuwd in een flauw einde-van-de-wereld scenario waardoor het harde werk om de spanning op te bouwen in de eerste en tweede act wordt tenietgedaan.

VERDICT

6

Dankzij het uitstekende spel van Bautista en de strakke regie van Shyamalan doet het eerste uur van Knock at the Cabin geloven dat dit wel eens de beste horrorfilm van het jaar zou worden. Eens halfweg verzandt de film echter in een prekerige home invasion thriller die vooral een veel beter einde verdient. Dave B. bewijst dat hij een film kan dragen en meer kan dan de stereotiepe spierbundel te vertolken. En M. Night blijft een goed regisseur zelfs al vergooit hij de tweede helft van zijn nieuwste film.

Pluspunten
+ Dave Bautista is wederom fantastisch
+ Het eerste uur is heel sterk
+ Shyamalan is in topvorm

Minpunten
– Het boek is beter dan de film
– Tweede helft is ronduit slecht

Knock at the Cabin
Beschikbaar vanaf 15/05/2023
Beschikbaar op Blu-ray / DVD / 4K Ultra HD
Gespeeld op Blu-ray
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

%d bloggers liken dit: