fbpx

“Redfall maakt geen aanspraak op Game of the Year 2023”

Redfall

First person shooters in een (half)open lugubere wereld zijn tegenwoordig helemaal hot. Eind april verscheen Dead Island 2, een game dat mij enorm wist te bekoren. Nu is het de beurt aan Redfall, dat zombies inwisselt voor vampiers en waar het gevaar loert om elk hoek. De game was voor mij een must play en hiervoor had ik een goede reden. Redfall is namelijk ontwikkeld door Arkane Studios en die wisten in het verleden al heel wat goede games aan de man (en vrouw) te brengen. Denk hierbij aan Dishonored, Prey en vooral ook Deathloop, dat wat mij betreft Game of the Year in 2021 had moeten worden. Of Redfall dit jaar met die prijs mag gaan lopen durf ik sterk te betwijfelen aangezien de concurrentie moordend is. Of ben ik mis en is Redfall de gedoodverfde kandidaat voor de hoofdprijs? Deze review brengt antwoord.

Waarom Wel?

Arkane Studios, een garantie op fun

Wie eerder al een game van Arkane Studios gespeeld heeft, weet dat dit garant staat voor kwaliteit. Daar waar de voorgaande games veel meer gericht waren op een singeplayer verhaal, trekt Redfall meer de kaart van co-op. Dit betekent echter niet dat de game niet solo speelbaar is. Maar hier kom ik later in de review op terug.

Op het eiland Redfall, Massachusetts, heeft een legioen vampiers de zon geblokkeerd en de bewoners van de buitenwereld afgesneden. Het is al snel duidelijk dat er iets vreemd aan de hand is op het eiland. Wetenschappers van het Aevum hoofdkwartier werken aan iets wereldschokkends. Maar aan wat? Wie zijn deze vampiers? Hoe zijn ze op het eiland geraakt? Wat is de rol van Aevum in heel dit gebeuren? Het is aan jou als speler om een antwoord te vinden op deze vragen terwijl je het eiland Redfall verkent. Net zoals alle andere games van Arkane Studios biedt ook Redfall een goede main story die meer dan boeiend genoeg is van begin tot einde.

Hoe geniaal ik Deathloop ook vond, toch hoorde ik van velen dat de game te ingewikkeld en onduidelijk was. Ik moet toegeven dat het bij mij ook een viertal uren geduurd heeft vooraleer ik helemaal mee was met de game. Maar eens ik de klik maakte, was het een onvergetelijke spelervaring. Redfall daarentegen is veel simpeler. De game werkt zoals de meeste RPG’s met een klassieke skill tree. Er is de main story, side quests en Points of Interest op de map om te verkennen. Het verhaal is makkelijk om te volgen en de gameplay speelt vlot en aangenaam. Dat een game makkelijk is om op te pikken betekent echter niet dat het slechts is. Wat Redfall doet op vlak van verhaal en gameplay, doet het goed. Op dat vlak biedt Arkane Studios altijd een garantie.

Met één is leuk

Net zoals bij Dead Island 2 had ik op voorhand een beetje bang dat deze games solo niet zo leuk en/of heel moeilijk zouden zijn. Bij de marketing van beide games werd de nadruk namelijk veel gelegd op het co-op gedeelte. Gelukkig is dat niet het geval. Redfall is perfect speelbaar alleen en op geen enkel moment is hulp een vereiste om een bepaalde quest te voltooien. Bij Dead Island 2 is er geen moeilijkheidsgraad om te kiezen. Alle vijanden hebben hetzelfde of een iets hoger level dan de speler. Redfall kiest voor de klassieke aanpak waarbij je op voorhand kiest uit drie moeilijkheidsgraden: Daylight (makkelijk), Dusk (normaal) en Midnight (moeilijk). Een vierde moeilijkheidsgraad komt beschikbaar van zodra je de game voor het eerst voltooid hebt.

Maar met meer is leuker

Hoewel Redfall solo perfect speelbaar is, ben ik ervan overtuigd dat de game het best tot zijn recht zal komen in co-op en dit maximaal met drie anderen. Er zijn namelijk vier Heroes waaruit je kan kiezen. Dit zijn Jacob, Layla, Devinder en Remi. Aangezien ik voor deze review de game solo speelde, koos ik voor Jacob, wiens speelstijl gericht is op stealth.

Elke Hero beschikt over drie unieke en eigen hero abilities. Deze abilities worden naarmate je progressie maakt vrijgespeeld. Jacob’s eerste ability is Raven. Zoals de naam het al doet vermoeden kan Jacob beroep doen op een raaf om zo nabije vijanden te markeren. De tweede ability waarover Jacob beschikt is cloak. Hiermee kan je jezelf gedurende een korte periode onzichtbaar maken. Tot slot beschikt Jacob over Heartstopper. Hiermee kan hij een dodelijke ghostly sniper oproepen die veel schade aanricht aan vijanden. Heartstopper is de beste en ook laatste hero ability die je vrijspeelt. Deze kan je veel minder frequent gebruiken omdat hier psychic residue voor nodig is. Deze kan verzameld worden door vampiers te doden. De overige twee abilities hebben telkens een afkoelingsperiode nodig vooraleer ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Hero Abilities kunnen in de skill tree verbeterd worden. Telkens je een level naar omhoog gaat, verdien je één skill point.

Omdat elke Hero uniek is, is het leuk om alle spelstijlen te ontdekken. Dit kan door de game te herspelen met een andere Hero maar nog beter door de game in co-op te spelen met anderen. Zo kan je bijvoorbeeld de game een eerste maal op je gemak spelen met de Hero die jouw voorkeur geniet. Op die manier kan je het hoofdverhaal en de map op eigen tempo verkennen. Achteraf kan je tijdens een tweede playthrough in co-op kiezen voor een andere Hero en zo andere abilities ontdekken. Het is trouwens ook mogelijk om in dezelfde playthrough zowel solo als in co-op te spelen. Je hoeft dus geen nieuw spel te starten om met anderen te kunnen spelen.

Waarom Niet?

Haast en spoed zijn zelden goed

Een aantal weken voor de release van Redfall kwam de ontwikkelaar met het spijtige nieuws naar buiten dat de game op launch slechts op 30 frames per second (fps) zal draaien op Xbox Series X|S. Op een later moment, waarvan nog geen datum gekend is, wordt er een performance modus aan de game toegevoegd waardoor de game in 60 fps gespeeld kan worden.

Ook al is de game vanaf dag één beschikbaar via Game Pass, dit zou voor mij een reden zijn om de game niet op launch te spelen mocht ik over een Xbox Series X|S beschikken.

Helaas moet ik mensen die Redfall op pc gaan spelen ook het advies geven om de game niet meteen op launch te spelen. De performance is namelijk verre van goed te noemen. Nochtans was ik bij opstart van de game laaiend enthousiast om te zien dat DLSS 3 beschikbaar is in de game. Dit is de nieuwste AI-upscalingstechniek van NVIDIA die ingeschakeld kan worden indien je beschikt over een RTX 40-series GPU. Sinds ik mijn RTX 4080 GPU heb, zijn er namelijk nog niet zo heel veel games die hier gebruik van maken. Dankzij DLSS 3 kennen games een geweldige boost in fps zonder te moeten inboeten aan grafische kwaliteit.

Het openingsuur in Redfall was nochtans veelbelovend en kende geen enkel probleem. Tijdens de openingsmissie behield ik een constante van meer dan 120 fps zonder frame drops. Het is pas wanneer de game echt van start gaat, dat de performance zeer matig wordt. Vanaf dan haalde ik nog steeds een gemiddelde van rond de 120 fps maar zijn er constant frame drops die zakken tot 60 fps of minder. En pakweg van 135 fps zakken naar 55-60 fps is bijzonder vervelend en doet pijn aan de ogen. Zeker wanneer dit een aantal keren per minuut gebeurt.

Redfall is dus een zoveelste voorbeeld van een game dat op launch niet klaar is. Ik vraag me dan ook af waarom ze niet gewacht hebben tot de performance modus op Xbox Series X|S beschikbaar is én dat de game voor pc beter geoptimaliseerd is. De game gaat hiervoor heel wat kritiek en negatieve reviews krijgen.

De rest is bijzaak

Iedereen die ervaring heeft met open-world RPG’s/shooters kent het wel. De eerste uren voelen altijd nieuw aan maar na verloop van tijd begint het repetitieve erin te sluipen. Dit is een fenomeen dat bij heel wat games voorkomt. Bij het spelen van Redfall had ik datzelfde gevoel. Een goed voorbeeld hierbij is dat elk gebied op de map beschikt over een safehouse. Om deze safehouses te veroveren, dien je altijd hetzelfde te doen namelijk vijanden in de buurt van het safehouse doden en zorgen dat er terug stroom is zodat je het safehouse kan betreden. Eens je toegang hebt tot het safehouse, kan je hier een side quest doen die weinig diepgang biedt. En wanneer je deze side quest voltooid hebt, rest er nog een missie waarbij je een Vampire Underboss moet doden. Dit is voor elk safehouse op de map exact hetzelfde. Hierin zit dus weinig tot geen variatie. De enige reden om deze missies te doen is ofwel voor de loot ofwel voor de trophy/achievement.

Verder ziet in Redfall alles er vrijwel hetzelfde uit. De map is niet heel groot maar heeft wat mij betreft de ideale grootte voor wanneer je de game solo speelt. Ondanks de relatief kleine omvang is het geen map die uitnodigt om elke vierkante centimeter te gaan verkennen. Daarvoor zit er veel te weinig variatie in. Enkel de locaties die deel uitmaken van de main quests, zien er uitnodigend uit. Elke buurt en elke winkel ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het eiland lijkt maar één garagist te hebben die dezelfde vier wagens verkoopt en ieder gezin heeft beroep gedaan op dezelfde interieurarchitect. De grafische stijl is trouwens ook iets waar niet iedereen fan van zal zijn. Het schommelt tussen een realistische stijl en cartoonisme. Zelf ben ik er wel fan van, anderen zullen dit niet zijn. Op dat vlak is de grafische stijl best wel vergelijkbaar met deze in Deathloop.

VERDICT

6

Neen, Redfall maakt geen aanspraak op Game of the Year 2023 en is zonder enige twijfel de minst goede game van Arkane Studios tot nu toe. Hoewel het hoofdverhaal en de gameplay mij zeker wisten te overtuigen, blijf ik toch een beetje teleurgesteld achter. De map is weinig uitnodigend om helemaal verkend te worden en als je één gebied ontdekt hebt, heb je eigenlijk meteen al de hele map ontdekt. Hoewel de game solo perfect speelbaar is, gaat Redfall het best tot zijn recht komen in co-op. Of je nu beschikt over Game Pass of niet, ik raad ten zeerste aan om nog te wachten met het installeren van Redfall totdat de performance modus beschikbaar komt en de game voor pc beter geoptimaliseerd is.

Pluspunten
+ Goede main story
+ Perfect solo te spelen
+ Gameplay is fun
+ Bij launch op Game Pass
+ Grote herspeelbaarheid
+ Hero’s nodigen uit om in co-op te spelen

Minpunten
– Game is nog niet af
– Map is weinig uitnodigend om helemaal verkend te worden
– Solo kan repetitief gaan aanvoelen

Redfall
Beschikbaar vanaf 02/05/2023
Beschikbaar op Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon op deze aardbol zijn die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

2 gedachten over ““Redfall maakt geen aanspraak op Game of the Year 2023”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: