fbpx

“Zit je gevoel voor ritme goed? Dan is Hi-Fi Rush dé game voor jou!”

Met Hi-Fi Rush levert Tango Gameworks, die je zeker kent van hun horrorspellen The Evil Within 1&2 en Ghostwire: Tokyo, tot ieders verrassing een kleurrijke ritmische actiegame af met flink wat platforming-elementen. Iets wat je helemaal niet zou verwachten van die studio. Maar is het de moeite?

Waarom Wel?

Luchtig verhaal

Je speelt als Chai, een positieve kerel die zich wil verbeteren. Hij besluit deel te nemen aan een programma dat hem de mogelijkheid biedt om zijn slechtwerkende lichaamsdelen te vervangen door metalen exemplaren. Bij Vandelay Industries, een gigantisch bedrijf ter grootte van een stad met een megalomane eigenaar, ondergaat hij de ingreep. Hij krijgt niet alleen zijn metalen arm, maar door een stom toeval ook een muziekspeler in zijn borst ingepland. Door deze metalen arm kan je een gitaar hanteren en de snaren bespelen als een echte rockster.

Vanaf dan begint het avontuur pas echt. Door dit ongeluk word je opgejaagd door de beveiliging van Vandelay Industries omdat ze denken dat je defect bent. De opdracht is klaar en duidelijk, uit de metalen klauwen blijven van de snodaards van Vandelay.  Doorheen je avontuur ontmoet je verschillende personages die om verscheidene redenen een appeltje te schillen hebben met het bedrijf. Het is een flinterdun plot, maar wel ontzettend ontspannend met leuke personages.

Ritmische taferelen

Zit je gevoel voor ritme goed? Dan is Hi-Fi Rush de game voor jou! Tango Gameworks heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om de beat van de muziek door te laten klinken in elke vezel van je lichaam. Je vertoeft in een kleurrijke wereld waarin alles, maar dan ook echt alles op het ritme beweegt. Zelfs de vijanden vallen je aan op de maat van de muziek. Het vechtsysteem is eenvoudig te leren, maar moeilijk onder de knie te krijgen. Je hebt een lichte en zware aanval, een block-knop en kunt aanvallen ontwijken. Maar als je echt de sterren van de hemel wilt spelen, moet je de combo’s op de beat van de muziek doen. Denk hierbij aan Bayonetta en Devil May Cry, maar dan met nog meer ritme.

Hoe beter je bent in het ritme houden, hoe krachtiger je aanvallen worden. Maar het blijft niet alleen bij de gevechten, want ook tijdens de platformstukken is timing alles. Het loont om goed te zoeken naar verstopte levels en upgrades, want deze zorgen ervoor dat je een hogere levensbalk en dergelijke krijgt.

Je moet in totaal zeven bazen verslaan om het einde van de game te bereiken. Elk baasgevecht is volledig anders en dat is ook weer een geweldige troef van Hi-Fi Rush. Bij de ene baas zal je je beste ontwijk -en parryskills moeten toepassen en bij een andere baas komt er zelfs een soort van Guitar Hero passage voorbij. De omgevingen waarin deze gevechten plaatsvinden zijn ook keer op keer wondermooi. Ik ga niks spoilen, want het is echt de moeite om het zelf te ontdekken, maar het gevecht tussen Chai en Roguefort is echt prachtig.

Combinatie van Manga en rock

Hi-Fi Rush is een game die niet alleen ontspanning creëert vanwege het verhaal en  boeiende gameplay dat op het scherm wordt getoverd, maar vooral door het adembenemende audiovisuele design. De game is zo aantrekkelijk dat het moeilijk is om de controller neer te leggen, omdat deze wereld alle juiste snaren raakt. Het audiovisuele design is het absolute hoogtepunt van de game, beginnend met de muziek. De eigen muziek van de studio is uptempo en blijft interessant, zelfs na lange speelsessies. Daarnaast bevat de game enkele bangers van bekende artiesten, vooral tijdens de baasgevechten. De openingssong is Lonely Boy van de Black Keys en verder vind je hits van bands als Nine Inch Nails en The Prodigy.

Visueel is Hi-Fi Rush een lust voor het oog. De kleuren spatten van het scherm af in een prachtige Manga-stijl en bijna alle levels zijn memorabel ontworpen. Elk personage dat je tegenkomt heeft een eigen flair, vooral jouw partner in crime Peppermint en haar band met de mechanische kat 808 zijn leuk bedacht.

Het verrassende concert van Tango Gameworks is de kers op de taart en ook nog eens een koopje. Voor gamers met Game Pass is het extra geluk, omdat Hi-Fi Rush meteen beschikbaar was. Maar zelfs als je de game koopt, kost het slechts € 29,99. Voor een game die ongeveer twaalf uur duurt om uit te spelen, is het een prachtige deal.

Waarom Niet?

Niet voor stijve harken

Persoonlijk heb ik niet echt een minpunt voor Hi-Fi Rush, maar ik kan me levendig voorstellen dat gamers die helemaal geen gevoel voor ritme hebben het lastig kunnen hebben met de game. Tijdens de combat kan het allemaal nog meevallen, maar de vele platformelementen kunnen voor de nodige frustraties zorgen. Zeker wanneer je de hulp krijgt van een bepaald personage, waar je een voorwerp op ritmische tonen moet bewerken om verder te geraken in de game.

Wie de verkeerde snaren speelt op zijn gitaar, kan botsen op de valse tonen van herhaling. Het is vrij simpel, wie helemaal geen gevoel voor ritme heeft zal steeds dezelfde aanvallen moeten gebruiken. En dat is zonde, want je kan echt ongelooflijke dingen uit je gitaar toveren. Aangezien de game toch wordt aangeboden via Xbox Game Pass is het zeker de moeite om Hi-Fi Rush een kans te geven.

VERDICT

9

Hi-Fi Rush kan wel eens de verrassing van 2023 worden. Helemaal onverwacht aangekondigd en onmiddellijk beschikbaar via Game Pass. Het is ook een volledig ander genre dan we gewend zijn van Tango Gameworks. Net zoals ze heer en meester zijn in het horror-genre, bespelen ze de juiste snaren in het platform-genre. Wat heb ik genoten van deze Hi-Fi Rush, vanaf het eerste moment tot het allerlaatste zat de sfeer geweldig goed. Het verhaal is enorm ontspannend en zorgde ervoor dat ik dikwijls zat te spelen met een gigantische glimlach op mijn snoet. Grafisch is dit een meesterwerk. Ik was tijdens mijn avontuur met Chai enorm onder de indruk van heel wat facetten. Dit is een game waarvan ik dacht: “wat ben ik trots om een gamer te zijn”.

Pluspunten
+ Ontspannend verhaal
+ Ritmische combat
+ Grafisch top en sfeervol

Minpunten
Niet voor stijve harken
Kan voor bepaalde gamers repetitief aanvoelen

Hi-Fi RUSH
Beschikbaar vanaf 25/01/2023
Beschikbaar op Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op Xbox Series X (Xbox Game Pass)
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.