“The Last of Us is nu al de beste serie van 2023”

The Last Of Us Streamz HBO Series

2023 is welgeteld zestien dagen ver en HBO (via Streamz) schotelt ons nu al de beste serie van het jaar voor. En nee hoor, dat is niet overdreven. Dat is geen opgeklopte grootspraak. De verfilming van The Last of Us is niks minder dan een meesterwerk. Een negendelige serie die de fantastische videogame alle eer aan doet. Dus tijd om je Netflix stop te zetten en je als de bliksem een Streamz-abo aan te schaffen!

Dit is overigens een spoilervrije review.

Waarom Wel?

Trouw aan de game

Net zoals de game uit 2013 volgen we Joel, een door het post-apocalyptische leven getekende vijftiger. Hij draagt de littekens van z’n verdriet op zijn gezicht en heeft meer dierbaren verloren dan hij zich kan én wil herinneren. Hij vult zijn dagen met het smokkelen van drugs en wapens en doet wat hij moet om te overleven in een wereld vol geweld. Wanneer hij op een dag gevraagd wordt om een jong meisje genaamd Ellie te begeleiden zal zijn leven, en het hare, voorgoed veranderen.  Ik benijd de kijkers die nooit de game speelden want The Last of Us kent geweldige scènes. Het soort kippenvelmomenten die je maar al te graag opnieuw wil beleven.

Wie zich zorgen zou maken over de dichterlijke vrijheden die HBO zou nemen, wees gerust, de serie blijft hondstrouw aan het bronmateriaal. Met het aan boord halen van Neil Druckmann, de schrijver van Uncharted en The Last of Us én creatief directeur bij Naughty Dog, doet HBO een meesterzet. Er is immers niemand beter geplaatst om de beste elementen uit de videogame te vertalen naar een spannende serie. Druckmann kent de personages door en door en weet erg goed wat werkt in een videogame én vooral wat niet werkt. Sommige game-elementen vertaal je nu éénmaal niet naar een formaat dat helemaal geen interactie toelaat.

Van game naar serie

Kan jij mij een goeie gameverfilming opnoemen? Nee, dat dacht ik al. Dat is namelijk een aartsmoeilijke taak. The Witcher, uitgebracht door Netflix, kan je beschouwen als een verdienstelijke poging maar blaast je zeker niet omver. Halo is dan weer tenenkrommend slecht en bewijs dat de makers niet hebben begrepen wat die franchise zo sterk maakt. En dan is er nog die andere Netflix miskleun: Resident Evil. Een serie die we best vergeten want ook de makers daarvan hadden geen flauw benul van de essentie van de game.

Sinds de eerste Super Mario Bros. film uit 1993 rust er een vloek op gameverfilmingen. Dat heeft het team van The Last of Us echter goed begrepen en als een stel volleerde exorcisten zijn ze gebrand op het doorbreken van die negatieve trend. Straffer nog: ze slagen erin met verve. Want TLoU is een nagenoeg perfecte vertaling van een game in een meerdelige serie.  Gamers zullen – net zoals die Leonardo Dicaprio meme waarin hij naar zijn tv-toestel wijst – alle grote momenten herkennen. Maar ze worden ook aangenaam verrast door een team dat veel respect heeft voor het originele materiaal en er tegelijkertijd niet voor terugdeinst om de wereld van The Last of Us verder uit te diepen.

De worldbuilding is werkelijk van wereldklasse. En eerlijk gezegd, dat is geen evidentie. Een videogame laat namelijk toe om te bouwen wat niet kan in de ‘echte’ wereld, in het virtuele is er zoveel meer vrijheid. Maar HBO was duidelijk klaar om de poen op te hoesten. Een slordige tien miljoen per aflevering werd er benut om het door cordyceps verwoeste Amerika en zijn angstaanjagende clickers in beeld te brengen. Dat is een peulschil in vergelijking met het budget van The Lord of the Rings: The Rings of Power, maar dat merk je op geen enkel moment. De meest indrukwekkende set pieces uit de game zijn letterlijk overgenomen in de serie en dat maakt dat je dus je favoriet niet zal moeten missen.

Een Game of Thrones reünie

Toen bekend werd gemaakt dat de Mandalorian himself, Pedro Pascal de rol van Joel zou opnemen, slaakte het internet een zucht van opluchting. Hier en daar was er een teleurgestelde stem die het jammer vond dat stemacteur Troy Baker, de rol niet mocht spelen. De man vervoegde zich echter al snel bij kamp Pascal. Hij was zo onder de indruk van de acteerprestatie van de Chileense acteur dat hij prompt opperde om zijn eigen performance in de games aan te passen. Dat is een compliment van de allerhoogste graad. Bovendien hebben de drie stemacteurs uit de game een kleine rol gekregen in de serie. Dat toont je maar dat het hart van HBO op de juiste plaats zit.

De rol van Ellie valt te beurt aan Bella Ramsey: samen met Pedro te zien in het immens populaire Game of Thrones en die sommige onder jullie ook wel kennen van His Dark Materials. Het moet geen makkelijke taak zijn voor een 19-jarige meid om zo’n rol op zich te nemen. De verwachtingen liggen torenhoog en het kritische publiek duldt geen misstap.

Beide acteurs spelen de spreekwoordelijke pannen van het dak. Ik kan me geen betere castingkeuze voorstellen. De chemie tussen beide is voelbaar in zowel de meer actiegerichte scènes als in de intieme gesprekken die het duo tijdens hun reis door Amerika veelvuldig voert. Voeg Nick Offerman a.k.a. Ron Swanson als Bill daaraan toe en dit is werkelijk een All Star ensemble dat het beste van zichzelf geeft met verbluffend resultaat.

Waarom Niet?

De beste gameverfilming, punt.

Wat kan de beste gameverfilming allertijden nog beter maken? Ik kan het je niet zeggen. Er is geen enkele reden om The Last of Us niet te bekijken. Volgt de serie te slaafs de game? Zou kunnen. Maar voor een videogame die al zo’n prachtig verhaal vertelde, is dat toch alleen maar een voordeel? Mist de serie wat broodnodige originaliteit? Daarop is het antwoord simpel: kijk wat er gebeurt wanneer streamingsgiganten een loopje nemen met het origineel. Dat draait zelden goed uit. Bovendien zijn de toevoegingen van zulke hoge kwaliteit én bevat aflevering drie een beklijvend verhaal dat niet in de game zat. Hadden de special effects dan beter moeten zijn? Zeker! Met een totaalbudget van 500 miljoen had de serie inderdaad nog knapper geoogd. Maar dan ga je vooral voorbij aan de essentie van The Last of Us. Want dit is geen actieserie, dit is een onvervalst drama. In alle zijn snotterende, huilende, stamp-op-je-hart glorie.

The Last of Us had één of twee afleveringen extra mogen tellen, dat geeft kijkers die de game niet gespeeld hebben de kans om wat meer achtergrondinfo te krijgen over onder ander de Fireflies. De laatste aflevering voelt dan weer wat overhaast aan maar dat neemt niet weg dat deze serie net zoals de game in 2013 een blijvende indruk zal nalaten.

VERDICT

10

Er bestaat geen twijfel dat The Last of Us een geslaagde videogame verfilming is. Ik kan zelfs stellen, de beste ooit.  Het neemt de meest intense momenten uit de videogame en herspeelt ze op majestueuze wijze. Het brengt het emotionele verhaal van Joel en Ellie naar een nieuw publiek en een nieuw medium zonder te vergeten wat de games nu net zo memorabel maakt. Het woord meesterwerk wordt te vaak onterecht gebruikt, maar het is het meer dan toepasselijk bij zowel de games als deze ronduit indrukwekkende serie.

Pluspunten
+ Trouw aan de game
+ Piekfijne acteerprestaties
+ Indrukwekkende worldbuilding

Minpunten
– één of twee afleveringen mochten langer zijn

The Last of Us
Beschikbaar vanaf 16/01/2022
Beschikbaar via Streamz


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.