“Xiaomi’s 12T en 12T Pro hebben een ontzettend goede prijs/kwaliteit-verhouding”

Xiaomi 12T 12T Pro

Xiaomi lanceerde enkele weken geleden twee nieuwe smartphones: de 12T en de 12T Pro. Nieuwe smartphones zijn altijd leuk, zéker als er qua specificaties iets speciaals in het oog springt. De Xiaomi 12T heeft een camerasensor van 108 megapixels terwijl de de 12T Pro een sensor van maar liefst 200 megapixels achterop heeft.

Deze zomer mocht ik aan de slag met twee midrange telefoons van Xiaomi: de POCO X4 GT en de POCO F4. Nu kregen we twee high-end toestellen opgestuurd waarbij ook hier heel wat gelijkenissen zijn, maar ook enkele heel opvallende verschillen.

Het design en display

Laat mij beginnen met het meest in het oog springende: het design. Als je niet beter zou weten en enkel op het uiterlijk zou afgaan, zou je denken dat het hier om twee dezelfde telefoons gaat. Het design van de 12T en 12T Pro is namelijk identiek.

Ze beschikken beiden over 6,67-inch AMOLED-scherm met bovenaan een gecentreerde punch-hole waar de selfiecamera door kijkt. De schermen hebben een resolutie van 2712 x 1220 wat een verhouding geeft van 20:9. Het meest interessante is dat het scherm een maximale verversingssnelheid heeft van 120Hz. Dit zorgt ervoor dat alles héél vlot en soepel over het scherm beweegt. Iets wat zeker opvalt als je door websites scrolt.

Beide telefoons ondersteunen HDR10+, maar enkel het scherm van de 12T Pro beschikt over Dolby Vision. Dat zijn dus héél wat gelijkenissen, ook wat gewicht betreft. De 12T weegt 202g terwijl de Pro-versie een fractie zwaarder is met zijn 205g.

Een verschillend hart

Ook aan de binnenkant zijn er heel wat gelijkenissen te vinden tussen beide Xiaomi-telefoons. Zo beschikken ze allebei over een erg grote batterij met een capaciteit van 5500mAh. Die wordt van stroom voorzien door de meegeleverde 120W HyperCharge-lader. Hiermee kan je jouw batterij volledig opladen in minder dan 30 minuten. Al zou ik wel aanraden om dit niet altijd te doen, want snel laden zorgt er ook voor dat je batterij sneller capaciteit verliest. Hoe dan ook is het knap van Xiaomi dat ze enerzijds een lader meeleveren én dat het ook nog eens een hypersnelle snellader is.

Het kloppende hart van beide telefoons is wél verschillend. Da’s best logisch gezien het prijsverschil, maar dat wil niet zeggen dat de 12T het met een merkbaar tragere processor moet doen. Want hij bevat de best krachtige Mediatek Dimensity 8100-Ultra-chip die keurig alle taken weet te vervullen. Maar als we dan naar de Xiaomi 12T Pro kijken, zien we daar toch hét vlaggenschip van het moment: de Snapdragon 8+ Gen 1.

Jammer genoeg moet ik wél toegeven dat Xiaomi in de toekomst best wat werk moet steken in het afvoeren van de warmte die beide processoren voortbrengen. Want na een kwartiertje tot een half uur gamen, werd de achterkant van beide telefoons toch behoorlijk warm. Iets wat ik liever toch niet zie gebeuren bij een high-end smartphone…

200 of 108 megapixels?

En dan zijn we aangekomen bij dé grootste blikvanger van de Xiaomi 12T Pro: zijn camerasensor van maar liefst 200 megapixels. Da’s gigantisch veel en Xiaomi probeert dit aantal op een interessante manier te verwerken. Zo combineert het data van 16 pixel tot eentje, waardoor je meer data én licht in een pixel zou moeten zien op je foto.

In de praktijk zag ik echter niet héél veel verschil tussen de sensor van de 12T, met 180 megapixels, en die van de 12T Pro. Met uitzondering van de macrocamera, waar het verschil duidelijk is. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Xiaomi toch niet zo heel veel aandacht en detail weet te steken in de dataverwerking. Iets waar Google en Samsung heer en meester in zijn. Zij hebben beduidend lagere camerasensoren, maar weten toch mooiere foto’s te maken.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de Xiaomi 12T en 12T Pro slechte foto’s maken. Integendeel! Je kan echt wel zéér mooie foto’s nemen met beide toestellen. Zeker omdat ze beide beschikken over Optische Beeldstabilisatie. Maar ik had het verschil toch iets groter verwacht.

Voor de volledigheid geef ik ook nog even mee dat beide toestellen beschikken over een selfiecamera van 20MP. Achterop vinden we bij beide toestellen nog een extra 2MP macro- en 8MP ultrawide-camera.

Xiaomi 12TXiaomi 12T Pro
ProcessorMediatek Dimensity 8100Qualcomm SnapDragon 8+ gen1
Scherm6,77 inch 120Hz AMOLED 6,77 inch 120Hz AMOLED
Resolutie2712×12202712×1220
Mobiel netwerk5G5G
Wi-FiWi-Fi 6Wi-Fi 6
Bluetooth5.35.2
Selfiecamera20 megapixel20 megapixel
Primaire camera108 megapixel200 megapixel
Ultrawide camera8 megapixel8 megapixel
Macro camera2 megapixel2 megapixel
Gewicht202 gram205 gram
Lengte16,31 cm16,3 cm
Breedte7,59 cm7,59 cm
Dikte8,6 mm8,6 mm

VERDICT

7

Xiaomi heeft met de 12T en de 12T Pro twee ontzettend leuke en interessante smartphones op de markt gezet. Beide toestellen zijn bijna identiek. Enkel de processor en camerasensor zorgen voor een duidelijk onderscheid. Jammer genoeg is het verschil op vlak van fotokwaliteit niet zo heel groot tussen beide toestellen waardoor je zou durven denken dat die 200 megapixelcamera er vooral voor marketingdoeleinden op zit. Hoe dan ook zijn beide toestellen erg interessant en hebben ze een ontzettend goede prijs/kwaliteit verhouding.

Pluspunten
+ Veel waar voor je geld
+ Beide toestellen schieten mooie foto’s
+ 120Hz AMOLED-scherm
+ Meegeleverde 120W HyperCharger

Minpunten
– Verschil tussen beide camera’s niet zo groot

XIAOMI 12T
Vanaf €599,99
Officiële website

XIAOMI 12T PRO
Vanaf €799,99
Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.